Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

RAKA MOTSATSEN TILL KORSHEDEN - HYDERABAD

***

Som motsats till alla bilder från Korsheden och glesbygden däromkring passar den här bra. Bilden är tagen uppifrån Charminar, moskén med dom fyra minareterna i Hyderabad. Staden är ju en av Indiens största städer så det är väl inte så undra på att det är mycket folk här, men i Indien är det mycket folk överallt, också ute på landsbygden. Ändå är mitt intryck från ett antal tjänsteresor och ett par privata resor att det är ett vänligt land. I ett så stort land finns naturligtvis allt och alla sorter , men grundtonen är vänlig, positiv och ohetsig överallt där jag varit.

*

Vänligheten och den positiva grundtonen blir desto märkligare när jag tittar på befolkningsstatistiken. Den här bilden är tagen i januari 2006 och statistiken säger att det då (2005) fanns knappt 1150 miljoner människor i landet. Samma FN-baserade statistik säger att invånarantalet nu 2018 ökat till drygt 1350 miljoner. På tretton år har alltså antalet invånare ökar med ca 200 miljoner.....(20 st Sverige!). Tillväxttakten sjunker dock sen ett antal årtionden ganska snabbt och är nu straxt över 1,1 % per år, dvs under den svenska ökningstakten(1,46 % 2016). Men nog är motsatsen till glesbygden Bergslagen ytterst påtaglig . Indien har knappt 3 milj km2 landyta och befolkningstätheten ligger därmed straxt över 450 inv/ km2........ I Sverige är det 20 ungefär. Med samma befolkningstäthet som i Indien skulle vi ha drygt 200 miljoner....En annan stor skillnad är ålderssammansättningen, medianåldern är 27 år. Det finns alltså lika många indier under 27 år som över. För jämförelse är medianåldern i Sverige är 40 år.

*

Fortfarande finns många hundra miljoner fattiga men ekonomin växer snabbare än i de flesta länder och antalet riktigt fattiga sjunker relativt snabbt både i absoluta tal och i andel av befolkningen.  Jag ska inte räkna upp fler siffror men det kan vara värt att nämna att Indien är världens i särklass folkrikaste demokrati. Och ett helt fantastiskt land - Incredible India!

*

Gatuliv nedanför Chaminar, moskén med dom fyra minareterna i Hyderabad

*

***

Inlagt 2018-12-15 23:10 | Läst 1964 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Bilden bör verkligen förstoras. En bild som bjuder på lång upptäcksfärd!
En häftig bild som fångar myllret väldigt bra! Intressant med alla jämförelser och jag har också hört om vänligheten där. Indien är en vit fläck på min karta, men klart lockande. Hoppas komma dit någon gång.
Hälsningar, Bjarne
Ja, där fanns det mycket detaljer i bilden.. en spännande bild! Hoppas du såg SVT:s programserie i höstas som hette 'Världens sämsta indier'.. Ett av de bästa programmen under hösten, roligt också! https://www.svtplay.se/varldens-samsta-indier
Hälsn!