Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

RIKTIGT ÄPPELÅR I ÅR

***

Uppenbarligen är det ett utmärkt äppelår i år, åtminstone här i södra Dalarna. Äppelträden dignar av frukt vart jag ser, just den här bilden är från Korsheden. Värmen verkar ha fått frukten att utvecklas fint och jag gissar att trädens rotsystem är djupa nog så de har fått vatten trots torkan. Den rika skörden indikerar väl också att det inte varit någon uppenbar brist på pollinerare. Hur som helst är det roligt att se så mkt äpplen. Tyvärr ser man också på många håll att frukten blir liggande, det är synd, tänk så gott det är med hemgjort äppelmos!

*

*

***

Inlagt 2018-08-22 09:49 | Läst 2294 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vi åkte till Grönsöö slott i söndags och såg deras stora fruktträdgårdar med äppelträd som bågnade under alla äpplen. T o m en mängd unga träd som bar mycket frukt. Vi köpte med oss ett flak av deras Grönsöö äppelmust. Mycket god.
Svar från Khalad 2018-08-22 12:41
Tack Thomas, tror att det är ett fint äppelår över stora delar av Sverige!/ Björn T
Det är ett gott fruktår, under förutsättning att träden får nog med vatten. Och äppelmos är både gott och lätt att koka själv.
Svar från Khalad 2018-08-22 12:42
Tack Stefan, och det verkar dom faktiskt fått!/ Björn T
Vi slapp ju frost i våras, och det blev sommar med en gång.. Både insekter och fruktträdens blommor slapp nattkyla med frost detta år.. Förra våren var det tvärt om, då slog frosten till och det blev inga äpplen alls åtminstone här, i år dignar det av äpplen här med! Så jag kan redan nu se att det blir troligen en vinter med en hel del Sidensvansar.. Dom gillar även äpplen som blivit bruna och håller på att ruttna, både på marken och 'på kvist'.. så låt gärna äpplena sitta kvar, om dom vill..
Hälsn!
Svar från Khalad 2018-08-22 12:46
Det stämmer, vi hade ingen sen frostnatt i våras. Och sidensvansar ser jag fram mot, tack Jan!/ Björn T
Så underbart vackert och svenskt.
Svar från Khalad 2018-08-22 12:46
Visst är det, tack Stefan!/ Björn T
Härlig bild! Som Jan sa så kan du nog se fram emot sidensvansar. Trevligt.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2018-08-22 20:06
Tack för det Johnny!/ Björn T
En vacker bild som skulle kunna vara reklam för någon äppelodlare. Vad är det för sort? En fin bild är det i alla fall.
Ha det gott/Stig
Svar från Khalad 2018-08-22 20:07
Hej Stig, äppelträdet står inte hos mig så jag vet inte vilken sort det är Hälsningar/ Björn T
Det blir massor av äpplen även runt Knivsta och på vårt enda äppelträd är grenarna nedtyngda av äpplen. I går satt två ungskator där och provade frukten. Helt OK för oss för det mesta av dessa äpplen går till fåglar och rådjur. Vår konsumtion av äppelmos är väldigt begränsad...
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2018-08-22 20:45
Hej Lena, tyvärr är det inte vårt äppelträd, i Korsheden har vi inga. Däremot i Finspång så jag hoppas det finns äpplen där. Det mesta tar vi hand om, dels som ätfrukt, dels som äppelmos - vi äter fil/yoghurt ett par tre gånger per dag och då är äppelmos oslagbart till. Men en del faller ellr blir kvar så jag hoppas på lite sidensvansar så småningom! Hälsningar/ Björn T
Snyggt!

Ja, det är ju ett tecken på överflödssamhälle (dito i Finland) när frukter får bli till fallfrukt. Men blir ändå till nytta för djur och fåglar.
- hawk
Svar från Khalad 2018-08-22 21:52
Tack Håkan, inget går egentligen till spillo i naturen, däremot kanske människan förbi/ Björn T