Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

RISINGE - MITT LANDSKAP

***

Noga räknat förstås ett av mina två landskap, båda lika älskade.  Dom är naturligtvis varken bättre eller vackrare än våra andra landskap men jag känner dom bättre, lite mer inifrån så att säga. Och båda känns som hembygd - södra Dalarna därför att jag är uppväxt där, Östergötland och Finspångstrakten därför vi har bott där i snart 60 år, alltså tre gånger så länge som i södra Dalarna. Nu har jag dessutom förmånen att kunna växla mellan dom när jag vill (nästan...).  Bilderna är från den senaste två dagarna. Det är betagande vackert överallt och är typiska feel-good bilder, i varje fall för mig. Sådär 9 gånger av 10, eller kanske 99 av 100, tycker jag det känns både viktigare och roligare att syssla med än "riktig" fotografi. Framförallt vet jag vad jag mår bra av.  Att vänja mig vid att just se det vackra i tillvaron är jag övertygad om har betydelse för mitt, och vårt, välbefinnande på ett djupare plan.  

*

Just nu glädjer vi oss åt att också asparna, dom senfärdigaste av lövträden, börjar spricka ut. Fjärilarna får också alltmer att välja på, både hundkäx och tjärblomster är på full gång

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2022-05-23 14:36 | Läst 1064 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag håller med dig precis!
Jag känner mig hemma i ditt landskap - välfotograferat.
Det påminner mycket om mina tassemarker på Mälaröarna utanför Stockholm. Gamla kulturbygder sedan stenåldern. Man brukar skoja och säga; "... Om man går och sparkar i åkern, så sprätter det upp en fibula".
Svar från Khalad 2022-05-27 19:16
Tackar för det Peter! Inser att det här landskapet har stor likhet med vissa Mälarlandskap, jag åker ofta genom dom på väg upp till Dalarna.
Vackert de gröna landskapen, de två ekarna också fin samt humlan och blåvingen
Svar från Khalad 2022-05-27 19:17
Tack för det Peter!
Vilken fin blandning av odlingslandskap, ekbackar och liv som är både stort och smått. Du har fått fram det där oerhört gröna som hör denna årstid till. Jag gillar att se grödorna som kommer upp i perfekta rader och bildar mönster, i synnerhet om det också är kuperat som i dina trakter. Den "gulpudrade" humlan blir ett färggrannt avbrott i det gröna, likaså blåvingarna.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2022-05-27 19:19
Hej Lena, tack för trevlig kommentar! Landskapet är både vackert och omväxlande, de senaste promenaderna har hästarna kommit till en av hagarna också, ytterligare omväxling! Just nu har vi varit hos yngsta dottern i Täby några dagar så sen med kommentarkommentarer :-)
Jag håller med dig, men också att just fotandet gör att man nu ser mer av allt vackert i naturen och njuter ännu mer på så sätt. Vackra bilder! Mvh Nina
Svar från Khalad 2022-05-23 19:22
Det där med i motsats till "riktig" fotografi är bara lite lek här på FS, många (vissa?) tycker det helst ska vara svartvitt, helst analogt, gärna gatufoto, gärna lite murrigt/suddigt och helst fotat med Leica från 30-talet.....Tack för fin kommentar!
Hej Björn.
Det är ingen hemlighet att vi är överens.
Det finns inget som heter "riktigt" fotografi eller "riktigt" fotografering. De flesta här på FS tar bilder för deras nöjes skull – påstår jag. Om det händer med svartvitt, färg, analogt, digitalt, RAW eller jpg är allt underordnat. Motiven är också så olika att det ibland kan komma ut en del kvalitetsresultat. I den här serien är det svårt att välja favoriter – ett par som sticker ut för mig – nummer 1, 5, 8 och 21.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Den glada hobbyfotografen från Roskilde / DK.
Svar från Khalad 2022-05-27 19:27
Jomen så är det ju, det vet jag Erik. Samtidigt gillar jag att ibland tala för oss som inte alltid siktar på den "erkända" fotografin, det finns många synpunkter åt andra hållet som passerar utan kommentarer....
Du serverar ett helt smörgåsbord av läckerheter många nyanser av grönt och Humlan som är översållad av frömjöl , fjärilar och inte minst ett gäng Tranor plus lite macrobilder av en Maskros. Härliga bilder
Ha det gott/Stig
Svar från Khalad 2022-05-27 20:32
Tack Stig, glädjer mig du gillar bilderna!
Att vara skönhetssökande romantiker på äventyr i hembygdens omgivningar, det är fina saker det! Frid i själen är inte fel. Mycket vackert blev det, odlingslandskapet är vackert året om. Maskrosen i närbild, humlan en face, ängen, ekbacken, bra!
Svar från Khalad 2022-05-27 20:32
Tack Stefan, skönt att få lite medhåll:-)
Klart man ska njuta av det man gillar, eländes elände matas vi med ändå så det räcker och blir över.
"Riktig fotografi" är ju så klart även dom fina landskapsbilderna från dina "hemmamarker"
Gillar extra den tredje bilden på vita trädet, härlig extra mustighet i den..
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2022-05-27 20:34
Jo, så är det, tack för det Gunte!
Det är ett vackert landskap du har runt knuten. Det är mycket att fotografera nu. Både i det stora hela och i det lilla knappt märkbara. Bra och snyggt komponerade bilder. Som fotograf tror jag man behåller det lilla barnets nyfikenhet och förundran över allt i naturen.

Hälsningar Jörgen
Svar från Khalad 2022-05-27 20:34
Det är det, tack Jörgen! Stämmer nog det där med nyfikenhet och det är bra :-)