Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

RISINGEVINTER

***

Det är fullständigt gnistrande dagar, den ena efter den andra. Nattetid runt -15, dagtid nånstans mellan 5 och 10 minus. Snön har sjunkit ihop en del, men inget har smält bort. Isarna har lagt sig, det finns banor plogade, och folk åker både skridskor och skidor. Det är precis sån vinter vi har pratat om och sagt att såna vintrar får vi väl aldrig tillbaka. Men så - här är den. Underbart.

*

I går morse nådde elpriset rekordhöjder, 200 euro per TWh, mot normalt 30, och svenska pappersbruk fick stänga ner delar av produktion, priset var för högt. Det oljebaserade kraftverket i Karlshamn har fått dra igång, samtidigt som vi importerar oljebaserad kraft från Tyskland och Litauen. Undrar vad SSAB/Hybrit och Northvolt kommer tycka om sånt när det dom har fullproduktion?Nog om det, ni vet vad jag tycker. Boris Johnson tyck fö ha begripit.

*

Ser fö att det inte är så lätt som jag trott att få solgnistret på bild. Gjorde ju bloggen snöljus för några dagar sen, tyckte själv att det blev sådär. Dom här bilderna är några dagar äldre och har ett annat ljus eftersom det är på förmiddagen, men fortfarande inte riktigt som jag vill, men en bit på väg. Då fanns fortfarande snökristaller på strån och detaljer att fota. Det kunde jag inte se idag, på middan var det inte mer än -4 och i solen mot stråna smälter nog kristallerna tros allt bort

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2021-02-06 22:23 | Läst 1989 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vackert som en dröm när snön mjukar upp landskapet. Ett harspår stör ju inte det minsta i dessa fina snölandskap.
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad 2021-02-07 13:08
Tack för det Gunte, fast det blir inte riktigt som jag vlll......
Hej Björn.
Jag vet inte om vi kan uppleva lika vackra vinterlandskap som ditt här. Men kylan har kommit till DK från öst. Sjöarna har börjat frysa och vi har frost dygnet runt nu. De närmaste dagarna skulle det också bli snö.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2021-02-07 13:10
Hej Erik, nu har vi en kallperiod, det känns faktiskt skönt tycker jag som ändå har fullrörlighet., svårare för dig. Men vackert är det, det är det nog i Roskilde också tror jag
Härliga bilder!
Visst är det fint när man får uppleva riktig högvinter igen. Här i Stockholm har ispromenerandet tagit fart – precis som i slutet av förra århundradet. Det känns skönt att få se i verkligheten att alarmisterna inte alltid får rätt. Här känner jag för att hoppa in i spågubbebranschen lite:
När det är extra varmt, ja då behövs det ingen förklaring – det beror naturligtvis på att den globala uppvärmningen är i farten. Om det däremot är extra kallt (som det är nu, och som det var i juli) då måste detta förklaras för publiken på ett pedagogiskt sätt. Min spådom är att vi snart får höra att den globala uppvärmningen på något skruvat sätt leder till att det blir kallt just här och nu. Det blir alltså kallare för att det blir varmare... :-)
Vänta så får ni se.
Svar från Khalad 2021-02-07 13:13
Visst är det skönt, tack Peter! Och hur var det, Grönlandsisen ha väl också börjat smälta så nu lägger sig sötvattnet som ett lock över Golfströmmen och pressar ner den. Mindre Golfström hos hos ger såklart kallare väder......Vi får se vad som händer .-)
syntax 2021-02-07 16:09
Visst... Skall man nu spekulera så är det många möjliga faktorer. Har nu Golfströmmen ändrats på sådant sätt, så får vi bara långa och kalla vintrar (ryskt inlandsklimat) framöver. Verkar mindre roligt, men den som lever får se...
Snölandskapet är vackert så det tar andan ur en, men jag håller med om att det inte är så lätt att fånga det där gnistrande fina effekterna på bild. Men visst är det fina bilder och sjunde blir nog min favorit i denna serie. Skidspåret, precis som harspåret i sista bilden, ger en extra krydda till bilderna. Imponerande stora iskristaller på första bilden.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2021-02-07 13:14
Tack Lena, det är en fröjd att vara ute nu, bara att njuta så länge det pågår :-), jag vet ju att ni njuter också!
Ja, nog är det vackert! Även här i stan.. Det är väl så här som vintrarna kommer att bli ibland även framöver.. Kortare och ibland intensivare, beroende på intensivare nederbörd regn/snö. Redan nu lär vintern vara en månad kortare lite norr om 'oss' i vår del av Sverige.. SMHi har ju ändrat sin 30 åriga 'jämförelseperiod' nu vid årsskiftet, detta eftersom klimatet blivit varmare, du har säkert läst detta, annars går det att läsa om här: https://www.smhi.se/nyhetsarkiv/ny-normalperiod-infors-vid-arsskiftet-1.166724
Hälsn!
Svar från Khalad 2021-02-07 13:23
Visst är det vackert, säkert minst lika fint i Stockholm, ni har mer snö än här. Där blir det ju fint med kvällsljusets blandning av skymnings- och konstgjort ljus, det tycker jag ofta gör sig väldigt fint. Förstod jag din referens rätt är skälet till bytet i sig inte att det blivit varmare, man har sen 30-talet haft 30-åriga referensperioder och den senaste började 1990 och har nu gått ut. Att man from nu startar en ny 30-årig referensperiod vart 10:e år i stället för var 30:e gissar jag beror på att klimatets ändringstakt ökat.Tack Jan!