Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SÅ KOMMER DET KANSKE? BÅDE VINTER OCH CORONAVIRUS ....

***

Så kom det lite snö, flera centimeter,  kanske 5 eller 8 sådär!  Utan att använda den hade det ju inte varit möjligt att göra avskrivningar på snöskyffeln....Nä, det där var skoj, här görs inga avskrivningar på nåt. Men jag fick plocka fram den ur källaren, här har den inte varit framme på hela säsongen. I Korsheden däremot kom skyffeln till bra användning där runt Lucia nå´n gång.  Framemot skymningen kom tom plogbilen (ok, plogtraktorn då) så det måste nog varit 8 centimeter ändå.....

Fast jag tycker att normalt är mars också vintermånad så man vet inte....

*

Sen är det väl mer som kommer, Coronaviruset tex. Tror jag inte är så lättstoppat som svenska myndigheter gjort sken av. Vi kommer nog få får del är jag rädd, närmast i Göteborg, även om jag inte tror det blir riktigt lika illa som i Italien. Däremot tror jag inte alls på försäkringarna att sjukhusen står väl rustade, var det inte slut på handskar och annan skyddsutrustning bara för ett halvår sen, utan ett enda Coronafall? Och så ska vi väl dra ner på både läkare och sköterskor även om man inte genomför minskningarna på SÖS.  Jaja, kanske måste verkligheten till för att alla politiker ska förstå. Lite blåögda är vi nog här hemma.......

*

Snöskyffeln efter att ha skrapat trappen, även om vi inte pulsat i snön blir det mindre is när det smälter och fryser igen.

*

Och ett par timmar senare kom han med vägplogen

*

***

Inlagt 2020-02-27 17:30 | Läst 719 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Björn.
Det har också varit lite snö i DK idag. Inte här, men det kan fortfarande komma i Roskilde. Däremot testade den första dansken positivt i går kväll och han bor här i Roskilde. Roskilde universitetssjukhus är ett av de sex sjukhusen i DK som måste hantera och isolera de mycket svåra fallen. Familjen här i Roskilde placeras i hemisolering. Familjen återvände hem från en skidsemester i Italien söndag och mannen gick till jobbet igår. Ett större antal av hans arbetskollegor på TV2 har också skickats hem.
Vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2020-02-27 22:14
Tack Erik, det kommer nog bli lite tuffare en tid framöver, men såklart hoppas vi på det bästa! Många hälsningar/ Björn
De va även snöskottning i Gnesta! Och sedan finlir med en borste! :) Men det finns fördelar, Roffe kan i stort sett kuta rakt in i huset, utan omvägen över badrummet! :)

Å vad gäller Corona, så hittade jag faktiskt även noteringar från tex Rumänien, Bulgarien och Belarus! Undrar hur deras sjukvård klarar spårning mm! Och tycker att Coronaläget i Ryssland e litet väl mycket Ok!
Undrar om vi får veta allt!
/B
Svar från Khalad 2020-02-27 22:11
Våren är ju deklarerad i stora delar av Sverige och som Måns säger ändrar man inte på det oavsett väder har också jag förstått:-) Tror precis som du om spårning och smittspridning, tror också som jag svarade på Måns kommentar, tack Bengt!
Oj..så mycket snö har jag inte sett på länge ;)))
och så vore det bättre att folk höll sig hemmaomkring istället för att flänge världen runt som skållade råttor..
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad 2020-02-27 22:08
Instämmer - i båda påståendena!
Här i Norrköping har det inte varit meteorologisk vinter, tror jag, har inte hittat exakt rätt karta, bara höst. Nu då det börjar snöa och blivit kallare så deklarerar SMHI att det är "vår". Om jag fattat deras definition rätt så förblir det vår oavsett om det i verkligheten skulle slå till med vinter flera veckor.

Corona: Hittade denna uppföljningskarta som verkar rätt OK (men det är klart att vissa länder kan välja bort att rapportera......)

https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
Svar från Khalad 2020-02-27 22:07
Hej Måns, hörde just det där med vår, medeltemperatur över 0 grader i, ja, var det en vecka eller tio dagar? Och är den väl deklarerad tycks man inte kunna säga vinter igen, lite konstigt. Statistiken ja. Dom första fallen från Kina har jag för mig kom på fjolårets sista dag, möjligtvis dagar. Det än knappt två månader sen, det går mao ganska fort. Statistiken säger säger två i Sverige, i kväll 7. Och statistiken från många länder tvivlar jag starkt på, Ryssland och Iran tex. Och vad händer när viruset når slumkvarteren i Mumbai? Ändå är det ju inte pesten som kommer, dödstalen är väl inte mer storleksordning normal influensa . Men min känsla är ändå att det här kommer bli större och mer långvarigt än många tror., och framförallt kommer det slå mot världsekonomin. Resandet minskar, semesterorter kommer drabbas, produktionen kommer minska. Inte så att jag utmålar kaos och nöd men jag tror det kommer märkas tydligt. Kanhända får klimatet lite oväntad hjälp på vägen?
Men Björn... redan Per Albin slog ju fast att vår beredskap är god! Litar du inte på överheten din gamla rabulist??
Svar från Khalad 2020-02-28 10:08
Jo, påståendet har nog samma sanningshalt nu som det hade då :-)
syntax 2020-02-28 10:26
Så är det. Men skämt åsido. Per Albin ställde sig upp och blåljög vid behov. Myndigheterna av i dag ljuger munnen svart vid behov på samma sätt. Vad mera ljuger dom om?
Jag vill inte förringa faran och utmaningen med Coronaviruset, men med lite perspektiv så kan man konstatera att den "vanliga" influensan orsakar ca 200 dödsfall i Sverige varje år och minst 300.000 över hela världen. I båda fallen är det äldre över 75 år och redan sjuka med nedsatt immunförsvar som drabbas hårdast.

Ta det lugnt med snöskottningen, min svärfar fick åka ambulans till sjukhuset igår efter att ha skottat trappan och garageuppfarten samt gjort samma sak hos några grannar. Han har alltid varit en kraftkarl som klarat allt han har tagit sig för, men med stigande ålder har det kommit problem med hjärtat som han har svårt att acceptera och förhålla sig till. Nu gick det bra den här gången men han får ligga kvar någon dag för observation.
//Anders
Svar från Khalad 2020-02-28 10:05
Hej Anders, så är det ju, jag vet. Men Coronaviruset har en helt annan potential att drabba mångdubbelt fler över hela världen. Det är betydligt mer smittsamt än vanlig influensa och det finns ingen resistens nånstans i världen, det gör det mot influensa. .Ännu viktigare att väldigt många av de drabbade behöver sjukhusvård för att inte avlida, också mkt yngre människor än de riktigt gamla. Om sjukhusvården blir så hårt belastad att inte alla kan få vård kommer de relativa dödstalen snabbt att stiga. Vad tror du händer när smittan sprider sig till Mumbais slumområden? Före pencillinets tid var det mängder av människor världen över som dog i lunginflammation. Coronasmitta utvecklas ofta till lunginflammation, det är det folk dör av, men det finns inget pencillin, ingen antibiotika som biter på Coronavirulunginflammation. Bra vård hjälper ändå dom flesta människor att rida ut, men utan vård.......Det är ganska uppenbart att sjukvården under några år kommer bli väldigt hårt belastad. Viktigt på ett annat sätt är att det kommer ge stora ekonomiska påfrestningar. Resandet minskar redan nu, semesterorter och hotell kommer få det tufft och många industrier kommer ha brist på varor. Jag är inte pessimist, det blir inte nödår och så, men det kommer märkas......
nyanders 2020-02-28 11:40
Jag jobbar hos en stor svensk lastbilstillverkare i Södertälje, och vi har många som reser över hela världen. Naturligtvis har vi restriktioner för var vi får resa nu när viruset sprider sig över världen, och det ska vi självklart respektera. Från den information vi fått internt från hälsovården har jag klippt det här:
"Most of the cases are mild,80 %, 15% more sever sickness and 4-5 % critical and may lead to fatalities. The fatalities are mostly among persons with chronic illnesses and the elderly. The fatality rate ( 0.5 – 3 %) is higher than normal influenzas but significantly lower than the SARS epidemic. there are no known fatalities for 0 – 9 years of age and the risk for younger < 50 years old is small but increases with older age."
Dödligheten vid en normal influensa ligger på ca 0,1 %.
//Anders
Svar från Khalad 2020-02-29 00:49
Jag redovisar bara vad jag tror. Och dina siffror är intressanta att fundera på. 0,1 % dör vid vanlig influensa, totalt ligger motsvarande siffra för Coronaviruset i världen nu närmare 2,5%, dvs 25 ggr högre. Med samma utbredning som en årlig influensa skulle alltså ca 5 000 människor i Sverige och ca 7, 5 millioner människor i världen dö. Eftersom Coronaviruset är betydligt mer smittsamt än vanlig influensa och ingen befolkning någonstans har immunitet (till skillnad mot influensa) så finns det anledning att att tro att om man inte systematiskt försöker förhindra spridningen skulle betydligt större andel av befolkningen smittas än vid influensautbrott. Säg tex att 10 % av befolkningarna skulle smittas. 2,5 % dödlighet skulle då ge 25 000 döda i Sverige och 17,5 millioner globalt. Alltså måste man jobba ganska intensivt för att förhindra smittspridningen, det är ju bara att titta på vad sker i Sverige, Europa och världen redan nu. Och det är just detta, att förhindra smittspridning, som innebär att hotell stängs, gränser stängs, evenemang ställs in, företag planerar för deltid, skolor stängs, idrottsevenemang körs utan åskådare osv osv. Detta har precis börjat, såklart kommer det påverka ekonomin. Börserna har redan gått ner påtagligt, nästan alla flygbolag ser redan rejäla minskningar i resandet . New York Time redovisar att Kina nu ställer in 13 000 flygningar OM DAGEN. Det är klart att det påverkar ekonomin.. Det finns redan en lång rad företag som inte får dom leveranser från som avtalats vilket gradvis kommer påverka företag i Europa och USA allt mer.. Avslutningsvis, jag är inte rädd för något kaos men jag tror att den svenska ekonomin och den globala ekonomin kommer båda påverkas betydligt mer än dom flesta är medvetna om. Regering och myndigheter är livrädda för att skapa panik och är mer än lovvärt försiktiga. Hälsningar/ Björn
PS Sätter en hundralapp på att OS kommer ställas in. Och mest orolig är jag för världens alla fattiga, dom som knappast kommer få sjukhushjälp överhuvud taget. Det är i storleksordning 800 miljoner som är hungriga och undernärda och ofta har andra sjukdomar. Där skulle mkt väl hälften kunna drabbas och av dom10 % dö, dvs 40 miilioner till, nog finns det risker, hälsningar/ Björn