Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SÅ ROPAR DOM, PROFETERNA

***

Så ropar dom, profeterna "räknade äro Nineve´s dagar, bara 40 är kvar innan straffet". Och utplånat blev det, Sanherib´s palats där i Nineve, det är alldeles sant, fastän staden döpts om till Mosul, och det var profeterna, dom nya, som sprängde. Men vad bryr sig profeter om levande människor och nuet när dom otrognas synder ska straffas och paradiset hägrar? 

*

Medan hägringar kommer och hägringar går så fortsätter profeter att ropa att elden är nära och åskan går och Jahve eller Tor eller Rockström säger att slutet är nära.

*

Själv tror jag att slutet är nära först när människor slutar att tro på sig själva och kraften i det goda vi vill liksom vetenskapen förmåga. Hopplöshetens profeter stjäl vår kraft och vår energi, alldeles särskilt dom ungas. 

*

Människan och dess närmaste föregångare har en historia på några miljoner år. Under den tiden har ett antal istider passerat. Senaste inlandsisen drog sig tillbaka från Dovern här på bilden för säg 10 000 år sen  och för bara 7-8 000 år sen svallade havet över stränderna och tallen på bilden. Och konstigt nog är vi här, vi är nog segare än dom nya moralisterna påstår.

*

***

Inlagt 2019-11-22 23:28 | Läst 2742 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag antar att du har läst min text (en av hopplöshetens profeter) på Bengt Björkboms blogg här nedan - och retat dig.
Visst, vi är sedan länge oenig i dessa frågor - då jag menar att resurstaket (Malthuspunkten) finns i verkligheten, obönhörligen, för eller senare, om vi bara fortsätter att expandera och ha tillväxtbegreppet som gud och ledstjärna.
Som gammal kulturegeograf har jag läst Ester Bosserup noga. Hon menar att Thomas Malthus har fel, och precis som du menar hon att när vi blir flera så leder människans uppfinningsrikedom och förmåga, till att vi hela tiden kan expandera vår försörjningsbas - därför kommer aldrig Malthuspunkten.
Långa tider såg det ut som om Bosserup hade rätt, men under det senare decennierna har det stått klart att resurstaket finns obehagligt nära – Malthuspunkten där vi inte längre kan trolla med knäna närmar sig.
Ester Bosserup var naiv, och det får man inte vara som forskare.
light 2019-11-23 08:25
Hittar inte den text du refererar till i första meningen. ☹️
syntax 2019-11-23 09:32
Kommentar 3 i Bengts blogg "Vi är alla drönare i en koldriven bikupa"
Svar från Khalad 2019-11-23 13:12
Mitt inlägg har inget med Malthuspunkten att göra. Den är för övrigt ingen fyikaliskt lagbunden företeelse, den är ett sätt att beskriva förväntade förlopp. En sån beskrivning kan göras för varje tänkbar produkt, delprodukt eller produktsystem.. Säkert har sådana förlopp eller tendenser till sådana förlopp också redan inträffat med vissa produkter som bas, olja tex. I regel mynnar det ut i andra produkter tar över innan slutkrisen inträder.
Men som sagt, mitt inlägg gällde inte Malthuspunkten. Det gäller i stället överdrifterna som profeterna och deras präster står för, förutspående jordens, eller åtminstone mänsklighetens utplånande, alla åtgärder är för sena. Därom finns inga vetenskapliga stöd alls, det är profeternas som skrämmer. Och nu som då delar dom upp människor i rättrogna och otrogna Hälsningar/ Björn T
syntax 2019-11-23 13:36
Vad jag förstår är det jag som ha myntat begreppet "Malthuspunkten" - vilket man kan se om man söker just på det begreppet. Då kommer man till bloggar härpå FS där jag har använt begreppet ifråga. Sålunda har jag en del att skaffa med vad begreppet innehåller... :-)
Jag menar att din blogg tydligt handlar om det område där Malthuspunkten naturligt kommer in. Du skriver: "Själv tror jag att slutet är nära först när människor slutar att tro på sig själva och kraften i det goda vi vill liksom vetenskapen förmåga".
Jag menar att om det går för långt och vi står just inför Malthuspunkten så har den saken inte ett dugg med tron på oss själva, kraften i det goda, och vetenskapens förmåga att göra. Härvidlag är min text ett direkt svar svar på din bloggtext.
Rockström var väl optimist in i det sista, ville ingjuta hopp. Men han inser nu att vi inte klarar varken 1,5 eller 2 grader och därmed följande allt extremare väder. De utsläpp som skenat senaste 30-40 åren fortsätter skena.

Livet på jorden fortsätter och människosläktet är seglivat. Men betingelserna ser inte alls bra ut. Jag uppfattar ingen moralism i detta. Det är inget syndastraff, det är fysik, kemi, biologi och att vi är som vi är.
syntax 2019-11-23 08:11
Bra formulerat den sista meningen! Det som är rätt anslående i hela saken är att Thomas Malthus redan i slutet av 1700-talet, alltså för ca. 220 år sedan. kunde ringas in den avgörande faktorn: befolkningsökningen. Kunde vi komma tillrätta med den så skulle alla våra andra resurs och nedsmutsningsproblem mer eller mindre lösa sig av sig själva.
Svar från Khalad 2019-11-23 14:00
'Vi har en klimatkris och vi behöver göra stora förändringar för att i görligaste mån mildra effekterna. Min kritik gäller överdrifterna som profeterna och deras präster står för, förutspående jordens, eller åtminstone mänsklighetens utplånande Därom finns inget vetenskapligt stöd alls. Och att medvetet sprida uppdiktade dystopier, gjorda med huvudsyftet att tjäna pengar tycker jag moraliskt förkastligt., Man hjälper alltså till med att sprida fake news och hjälper någon tjäna pengar på det. Uppgivenheten som sprids, känslan av att allt är för sent är direkt kontraproduktivt för insatser som verkligen behöver göras.

Jag tycker också att om man nu anser en totalkris är nära förestående och det mesta är för sent, varför kommer inga radikala förslag som faktiskt skulle ha effekt? Med andra världskriget knappt 75 år bort kan man tänka sig
1 Ransonera alla livsmedel, hälften skulle säkert räcka
2 Import av utomeuropeisk frukt och liknande förbjuds
3 Alla aktiviteter som inte ses som produktiva i vid mening ställs in - all sport och alla icke sanktionerade nöjesprogram utgår.
4 Motbok införs igen
5 Enbart en statlig TV-kanal tillåts, sänder mellan 18 och 22
6 Privatbilism stryps till ett minimum
7 Semesterresor utanför landet förbjuds
8 Utomhusbelysning släcks till stora delar

Det här är inte ens särskilt drastiskt, det var verklighet för 75 år sen

Till detta kommer bred satsning på kärnkraftverk för att snarast kunna stänga av alla fjärrvärmeverk som använder sopor eller annat fossilt bränsle,, vidare tvingas alla industrier som inte absolut måste ha förbränningsprocesser att ställa om till eldrift, alla hushåll som inte redan har eluppvärmning tvingas ställa om till el. onödigt dubbelboende - fritidshus, övernattningslägenheter förbjuds Om altenativet är människans eller jordens undergång är det här små uppoffringar/ Björn T

osv osv

Hälsningar/ Björn T
syntax 2019-11-23 14:41
Du efterfrågar radikala förslag som faktiskt skulle ha effekt, och du lister sedan några sådana. Du frågar varför inga sådana radikala förlag kommer?
Som vanligt i sådana sammanhang saknas den stora elefanten på din lista - den skenande befolkningsutvecklingen.
Inga radikala förslag kommer?? Som jag har tjatat och tjatat, om överbefolkning, överbefolkning, och överbefolkning! Om man skulle kunna sätta in verkningsfulla åtgärder mot denna nyckelomständighet, skulle alla dom andra problemen lösa sig av sig självt - vilket jag även ständigt påpekar. Vad begär du mera av "radikala förslag"?
Minskar vi vårt fotavtryck på planeten, så räcker alla resurser bättre och nedsmutsningen minskar (i stället för att öka).
pdahlen 2019-11-23 15:32
Dan Brown visar några lösningar i boken Inferno. Fin bild
syntax 2019-11-23 17:49
Björn. En extremt oförskämd kommentar! Är du inte riktigt klok??

Vill du ha förslag på befolkningsreducerande åtgärder så är det inga svårigheter. I den industrialiserade världen får familjen bara samhällets stöd (kostnadsfri sjukvård, bidrag, med mera) för första barnet. I U-länder kan man tänka sig samhällets ekonomiska support för dom som bara har ett barn. Det finns även andra vägar.
Svar från Khalad 2019-11-23 20:22
Det var extremen jag kom på men instämmer, dum jämförelse, tar bort den./ Björn T
syntax 2019-11-23 20:38
Uppskattas. Tack!
Mycket fin och mustig bild, resten är bara för dom lärde...
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Khalad 2019-11-23 14:22
Tack Gunte, håller mig gärna till bilden. :-) Hälsningar/ Björn T
Det är aldrig för sent att ge upp
syntax 2019-11-23 13:44
Ha, ha! Det får mig av någon anledning att tänka på Alf Henriksson:

Civilisationen tack och pris, den skiljer människan från en gris.
Vårt liv skull kunna förväxlas med hans, om inte civilisationen fanns.
Svar från Khalad 2019-11-23 14:27
Dagens ungdomar har alldeles för mkt som trycker på ändå för att vi ska mata dom med vår existentiella defatism, tack Lars/ Björn T
syntax 2019-11-23 14:46
I dagsläget är det väl snarare dagens ungdom (Greta & Co.) som matar oss äldre med existentiell defaitism... :-D