Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SÅNGSVAN, GÄSS, OLJEPRISER OCH LÅGA KOLDIOXIDUTSLÄPP

***

Sångsvanar och gäss hörs och syns nu lite överallt, tranor hör och ser jag också men hittills mest på längre håll, storskrake visade jag några bilder på i går och lärkdrillarna skrev jag om häromdagen, nog är det vår alltid. Alldeles så här i förbifarten tänker jag att Coronaviruset fick större effekt på koldioxidutsläppen än någon politiker varit i närheten av. I Kina har man ställt in ca 13 000 flyg dagligen (ja, ni läste rätt), semesterresorna rasar, flygstolarna och hotellrummen gapar tomma. Den samlade globala flygbranschen uppskattar att man tappar omkring 1 000 miljarder kronor i intäkter i år, bara i Italien tror man sig tappa 70 miljarder kronor i turistintäkter 2020. Eftersom oljekonsumtionen sjunker i snabb takt sjunker också oljepriserna, OPEC har hittills förgäves försökt begränsa produktionen men bla Ryssland vill inte begränsa sin. Saudarabien, detta rika land som lever på olja, har sett sin export minska drastiskt eftersom man satsat särskilt på Kina som jag tror stod för 40 % av deras oljeexport i fjol  och den har kollapsat nästan helt efter Coronavirusets härjningar just i Kina. Alla dom här ekonomiska effekterna skapar naturligtvis ekonomiska problem som inte är önskvärda i sig nånstans där dom drabbar, men vad tror ni hänt med koldioxidutsläppen? Jag har inte sett några siffror än, men sällan har ambitionerna att sänka koldioxidutsläppen fått så snabb och oväntad hjälp! Jag tror också att flera av dom här effekterna faktiskt kan hjälpa till att ändra våra beteenden också på sikt, helt plötsligt inser många att det går att förändra sina vanor, man är tvungen att fundera på vad våra vanor egentligen innebär - ur smittsynpunkt såväl som ur koldixidsynpunkt!  Men som sagt, sångsvanar, gäss och tranor flyger mot norr som vanligt utan att bry sig om restriktioner, gränser eller Coronavirus.......

*

Grågäss ute på Risingefälten

*

*

*

Lite roligt ser det ju ut....

*

Sångsvanspar som hittat varandra

*

***

Inlagt 2020-03-08 11:07 | Läst 2854 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Den näst sista var ju kul och den sista vacker. Visst påverkas vi på olika sätt av Corona, är ju iaf bra om det ger några positiva effekter, fast det kommer nog att drabba företag ganska hårt, men vi användare sparar ju lite pengar. Jag hade nog tänkt gå på fotomässan i Stockholm, men det har jag lagt ner så där sparar jag ju både resa från Skåne och inträde (om det nu blir någon mässa).
Svar från Khalad 2020-03-08 20:12
Hej Peter, jag tror ekonomin kommer drabbas hårdare än vad vi tror, det har jag bloggat om förut och är definitivt inte ngt bra. Just den här gången valde jag dock att se det positiva,! Håller med om 3:e och 4:e bilden , tack!
Jag såg satellitbilder över Kina där man tydligt kunde se att utsläppen minskat jämfört med äldre bilder från tiden innan viruset. Men ekonomiskt kommer det att slå hårt, hur hårt och hur det drabbar oss återstår att se. Jag skippar också mässan, men det hade jag nog gjort ändå. Det är bara trångt och jobbigt. Jag gillar dina sångsvanar. Jag har själv inte sett några ännu.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2020-03-08 20:13
Vi är helt överens om det ekonomiskt blir jobbigt, mer än många tror därtill. Det har jag bloggat om tidigare och valde nu att se det positiva. Tack och hälsningar, välkomna hem förresten!
He he bra skrivet, och det här är vi nog många som tänkt på.. eller? Och det är väl så att det är inte förrän människor riskerar sin hälsa som man är beredd att ändra sitt beteende, men inte för koldioxidutsläppen och klimatets skull.. tyvärr! Nyanlända Grågäss och busflygande Tofsvipor hade jag också vid Isbladskärret i fredags, det var de första jag ser i vår, Sångsvansparet fanns ju också där så klart.. kändes fint!
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-03-08 20:17
Precis, jag valde detn positiva vinkeln. Ekonomiskt tror jag det kommer påverka mer än många tror. Tofsvipor har jag sett, men lite för sent, skrämde upp en flock när jag gick ur bilen för att fota sångsvan, sen har dom inte återvänt än just dit. Men skönt att våren är på gång, trots att vi inte haft ngn riktig vinter
Du har fått fin fart på långzoomen ser jag..Utsökta bilder hela högen men sista tar guldstjärna för sitt estetiska uttryck.Hade egentligen tänkt kolla in om "mina" Grågäss kommit till sitt vanliga ställe i morse men efterdyningarna från senaste förkylningen får lägga sig först så orken kommer tillbaka.Får bli en lättare hundrunda istället.
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad 2020-03-08 20:20
Jo, det börjar funka skapligt! Tror att största felet varit att jag fotat på för långt håll och använt dom 42 Mpixlarna för att croppa fram bilder men det har inte funkat, försöker komma lite närmare nu. Tack och Hoppas snuvan känns bättre i kväll!
Många fina bilder och första bilden på Gässen är mycket bra och naturligtvis bilden på Svanparet som står på huvudet ner i vattnet är ganska komisk. Din text får mig att fundera över effekterna av minskat flygande men det innebär förstås också att tillverkningsindustrin lider brist på material och det kan ju i förlängningen skapa arbetslöshet. Det är många bekymmer som tornar upp sig. För övrigt så har Kanadagäss anlänt till mina breddgrader och jag hörde här om dagen att det kommit 1100 sångsvanar till Tysslingen, så det är kanske dags att ta en tur dit och försöka ta några bilder.
Ha det gott/Stig
Svar från Khalad 2020-03-08 20:22
Tack för det Stig! Och vi är överens, dom ekonomiska följderna blir allvarliga, det tror jag också. Kanske vi ses vid Tysslingen, nån dag ska jag också ta mig dit
Dom effekter som vi ser på koldioxidutsläppen är dom samma som vi skulle kunna få om vi minskade jordens befolkning lite lagom. Som du vet är jag en stor förespråkare för detta - då det är den enda på sikt hållbara lösningen på våra nedsmutsnings och resursproblem.
Svar från Khalad 2020-03-08 20:24
Ja, såklart är det så. Frågan är vilken väg du vill föreslå, vilka åtgärder du vill se?
syntax 2020-03-08 21:05
Lite kort bara:

Piskan och moroten. För den rika världen gäller piskan: Inte en krona till barn utöver det första. Föräldrar som väljer fler barn får pröjsa rubbet själva.
För den fattiga världen moroten: Ekonomiska och sociala belöningar för dom som avstår fler barn än ett.

Det var den lätta biten. Sedan börjar grunnandet på hur det skall gå med ekonomi och de tekniska strukturerna i en värld där befolkningen stadigt krymper. Här har jag en hel del intressant infallsvinklar i och för sig – men jag brukar slutligen tvingas landa i att vi är rökta, ohjälpligt rökta! Det kommer aldrig att gå. Vi kommer att tuta och köra till dess att världens befolkning blir reducerad på ett mycket mer drastiskt och obehagligt sätt. Det är det sceneriet där Ester Bosserup slutligen får fel, och Thomas Malthus slutligen får rätt.
Svar från Khalad 2020-03-08 22:44
Du återkommer till Malthus

En avhandling om befolkningslagen Malthus hade fel men är läsvärd

Fredrik Sjöberg
Uppdaterad 2012-07-01
Publicerad 2012-06-29

"I allt väsentligt hade Malthus fel. Han bortsåg från födelsekontroll och kunde aldrig ens ana hur effektivt jordbruket skulle bli, eller demokratin. Hans främsta insats blir som inspiratör. Darwin var inte den ende som tog djupt intryck av hans bok – som är en stilistisk fullträff, oavbrutet intressant."
”En avhandling om befolkningslagen” rekommenderas inte bara till ekonomer och idéhistoriker, utan också till dem som vill förstå bakgrunden till varför biologiskt färgade teorier om vad människan förmår, och inte, ännu betraktas med misstänksamhet.
syntax 2020-03-09 10:09
Sjöberg kör ungefär samma idéstoff som Ester Bosserup som jag hänvisar till (det är väl därifrån han har tagit det). Jag anser att båda har fel – nu när vi faktiskt har stora delar av facit i hand.

Sjöberg menar: ”...Han (Malthus) bortsåg från födelsekontroll och kunde aldrig ens ana hur effektivt jordbruket skulle bli...”
Födelsekontroll är just vad jag föreslår ovan, men som jag inte tror kommer att lyckas. Det har nämligen inte lyckats någonstans, utom en kort period i Kina. Sedan är det riktigt att jordbrukets innovativa, i det närmaste exponentiella effektivitetsökning har förlängt respiten långt utöver vad Malthus kunde föreställa sig – men vi vet nu att vi snart är vid vägs ände med den saken (vi har bara en planet).
Sålunda - om Bosserup/Sjöberg har fel, då kommer gamle Malthus att få rätt, med logisk automatik. Det är därför som jag återkommer till Malthus.
Bra text och sann, Viruset har ställt till med en del ja men som du också skrev fåglarna skiter rent ut sagt vad som härjar i övriga världen. De ska till Sverige och fira in vår/sommar :)

Svan bilden när de letar mat var ju riktigt go :)

Fina bilder Björn :)
Svar från Khalad 2020-03-09 19:10
Tack Joakim!