Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SETT I NORRKÖPING

***

Gatufoto eller inte, jag fortsätter så smått att lära mig vad som funkar och vad som inte funkar när jag använder face detection och bara grovriktar kameran åt rätt håll. Till skillnad mot förra gången har jag kortat ner exponeringstiden, här ligger den på 1/800 s utom första bilden där jag satt still med kameran i knäet och använde 1/60 s. En sak är för mig uppenbar här, liksom tidigare bilder - jag fotar på för långt håll med 24:an. Alla bilder är ordentligt croppade, dom ligger på 3 a´4  MPix (första 6), orginalbilderna är på 42. Ändå hyfsad skärpa tack vara 24:ans kvalitet, men jag skulle gärna komma ett par steg närmare. Gör jag det tycker jag dock ansiktsregistreringen sällan träffar rätt med skärpan, gatstenarna och annat  vill gärna bli skarpt. ISO ligger mellan 200 och 640.

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2020-01-26 16:10 | Läst 2896 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
He he, inte behöver du 'piska' dig.. det fungerar ju bra! I bild 2 och 3 finns det både skärpa och bakgrundsoskärpa.. det gillar jag! Andra vill ha hyperfokal, jag kan tycka det ibland blir lite rörigt..
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-01-26 19:42
Hej Jan, instämmer, tog bort den meningen. Men annars är det en korrekt lägesbeskrivning, ser att jag vill komma närmare trots att kameran oftare missar skärpan på ansikten :-)
ehrsa 2020-01-26 21:27
Precis så är det även med mina kameror.. Ju närmare ett motiv är desto snabbare är förflyttningen i 'skärpeplanet' om båda eller en av oss rör sig.. och ibland hinner inte kameran fokusera då.. Jag har lärt mig med mina fasta objektiv 'på stan' att för 20 mm. så fungerar ofta fokus vid 2-3 m. och längre bort.. använder jag mitt 50 mm. så är det helst inte närmare än 3-4 m. ifrån som fokus hinns med. eller längre bort.. och med 85 mm. (favoriten) så kan det fungera hyfsat bra med 4-5 m. ifrån, men gärna lite längre bort.. och nu tänker jag scenariot att jag möter promenerande människor, där jag själv också promenerar lite sakta framåt..
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-01-27 22:03
Jo, det förstår jag att alla vinkelrörelser ju blir större ju närmare motivet jag är men min känsla är att det är ansiktsavkänningen som inte hinner med, kameran tycks mig hellre låsa på gatstensmönster eller husfasader. Samtidigt är det ännu så länge ganska få bilder jag tagit, jag behöver fota mer för att få bättre känsla för vad som funkar och vad som inte funkar. Vid något tillfälle ska jag prova Minolta 85:an också. Den är som du vet ett av mina favoritobjektiv för porträtt. För gatufoto är det däremot inte säkert att det alls funkar, det är ju ett objektiv med A-fattning så jag måste köra med adapter. Det i sig är nog ok men AF:n som är långsam eftersom det är ett gammalt objektiv med skruvdriven AF blir då ändå långsammare, men det är bara att prova, hälsn.
ehrsa 2020-01-27 22:22
Ja, man får prova sig fram helt enkelt.. gissar att alla kameror beter sig olika! Tillägas så vill jag också nämna att jag använder AF-C (continius) och alla fokuspunkter igång, där då kameran får välja lite själv vad den riktar in sig på, förhoppningsvis på den person/personer som jag grovriktat in mig på, kanske dessutom fokus hamnar på någons ögon (blick).. då brukar bilden ofta bli bra! Kanske du har nått sysslolöst barnbarn i närheten nån gång, där ni kan öva/testa om ögonfokus fungerar när man går mot varann.. eller bara där en rör sig.. Eller testa om ögonfokus fungerar alls? Jag kan på en tagen bild i kameran se var fokus sattes, och jag kan se då att åtminstone ibland så verkar kameran ha satt fokus just på ögat/ögonen, då pratar jag om Z50. Men jag har mycket mer att testa vad gäller foton på gatan med just den kameran! Vi går ju med stormsteg mot ännu ljusare tider nu, så mer testande kommer det att bli på gatorna framöver, och mer folk blir det också ju mer vår det blir..
Hälsn!
Väldig bra bildkvalite trots den kraftiga beskärningen! Och de få ggr jag gatufotat så har jag tyckt att 35mm är ofta för mycket vidvinkel, så jag förstår din reaktion. Tror din 55:a skulle göra sig bättre.
Svar från Khalad 2020-01-27 21:52
Tack Ragnar, vi får se, jag provar lite olika. 55:an har jag provar för något år sen, den funkar också. Nu ska jag vid tillfälle kolla med Minolta-85:an men är osäker på om face detection funkar då jag måste ha adapter, likaså vet jag att den har långsam AF eftersom det är en gammal skruvdriven AF, hälsningar/ Björn