Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SETT OCH HÖRT I RISINGE ELLER LJUSET VI ALLA LÄNGTAR EFTER

***

Det är bara om vi absolut är tvungna som vi promenerar inne i Finspång, det blir i stort sett alltid så att vi tar oss ut straxt utanför som Rising tex. Det är inte så mkt snö kvar men det ligger ofta is just där vi går så halkskydd och stavar är bra.

*

*

Gamla kyrkan fick ju ny takbeläggning på norra sidan förra året och till vår glädje ser vi att dom redan är i gång med att lägga nya takspån på södra sidan. Det luktar tjära lång väg och jag minns från skyltarna jag läste i fjol att spånen är gjorda av vinterhuggen furu som är minst 150 år gammal

*

Rätt var det är börjar det vissla där uppe i skyn och jag som jobbat över 20 år ute på Malmen (Malmslätt utanför Linköping) känner direkt igen ljudet från Saabs skolflyplan 105, eller SK 60 som det heter i svenska försvaret. Det är ett ganska litet flygplan men är utrustat med två små jetmotorer (RM9 från Turbomeca från början, senare  Williams FJ44 med lite högre dragkraft, drygt 8 kN per motor, och ännu senare variant med motorer från GE på drygt 12 kN). Ett behändigt, tvåsitsigt plan med en startvikt under 3 ton som gör i det närmaste 1000 km/h. Det stör inte nämnvärt, det är hästlängder från ljudet när tex RM12 i Gripen går för fullt md tänd EBK (efterbrännkammare). Här får färgen vara kvar - det är en blå fläck på himlen, hurra! Och ja, planet finns där också, men det blir inte så stort med 55 mm normaloptik.

*

Och fälten ser ut som dom brukar med den snart bortsmälta snön

*

Men titta, det finns fler öppningar! Och här kommer ljuset vi alla längtar efter.

*

***

Inlagt 2017-01-13 18:05 | Läst 1191 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Mycket fina bilder! Och jag hoppas på lite sol-ljus i helgen...
Svar från Khalad 2017-01-14 22:36
Tack Lena, solen kommer nog i morgon tror jag!/ Björn T
Gillar särskilt sista bilden med fina perspektiveffekten på solstrålarna som tar sig genom molngluggar!

Kyrktaksspån: Ett helt konsthantverk att klyva, se till att fibrerna leder vatten ut, inte in, och få allting rätt behandlat. En omgång tjära vid behov kanske vart tionde år eller så och taket håller i generationer.
Svar från Khalad 2017-01-14 22:37
Tack Måns! Kan förstå att det här är något du kan ;-) / Björn T
Mycket fint, speciellt den sista bilden! Blev rejält skrämd av en SK60 en gång för drygt 20 år sen.. Jag och en kamrat åkte i 20 knop över en fjärd i Stockholms skärgård en tidig vårdag i min 'gummibåt', då det plötsligt 'small till' både ljudmässigt och som en tryckvåg! Det var en SK60 som gjort en dykning ner mot oss bakifrån, bedömer höjden till 20 meter.. sen gjorde 'han' en brant stigning och förenade sig med en 'rotekamrat'.. Det visade sig att militären hade en större övning, där även flyg ingick och flygplanen var nog där för att öva 'spaning' och min båt ser ut som den skulle kunna vara av militär modell, dessutom hade jag faktiskt en riktig grön militär 'vintermössa' på mig.. så vi fick en rejäl 'vink' om att dom upptäckt oss..
Hälsn!
Svar från Khalad 2017-01-14 22:38
20 meter, då förstår jag att det kändes! Tack för trevlig kommentar Jan/ Björn T
Som en altartavla är sista bilden ...i Kiruna kyrka finns en sådan landskapsbild av Prins Eugen
där solen strålar över landskap.
Jag gillar kika på flygplan på museet i Ängelholm.
Härligt se de bevarar kyrkan hos er.
God natt ha bra helg.
Gun-Inger
Svar från Khalad 2017-01-14 22:41
Tack GIA, den här kyrkan är man nog rädd om, äldsta delarna är från 1100-talet!// Björn T