Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SILVERGÖKBI, ASPAR OCH LITE ANNAT I FINSPÅNG

***

Björkarna har varit utslagna länge, sen första veckan  april ungefär. Lindarna har också varit utslagna i några veckor. Ekarna slår ut nu, dom mindre har redan slagit ut medan dom största är på gång. Segast är asparna, dom är fortfarande kala. 

*

S:ta Maria med björk, lind och ek

*

Det är bara asparna som fortfarande står kala

När vi gick den vanliga vägen häromdagen passerade vi två två grabbar i full fart med att gallra utefter vägen. Vi vet ju att det är kyrkans mark och blev lite nyfikna. Det visade sig att man gallrade för att skapa bättre miljö för skogsbin som fanns i området  Dom tipsade om att det gick att hitta info på nätet. Efter att ha kollat i kväll vet jag nu att Naturvårdsverket satsar 11 mkr på att rädda några av Sveriges mest utrotningshotade vilda bin. Av dessa pengar har Länsstyrelsen i Östergötland fått en halv miljon och dom pengarna satsas i norra Östergötland, främst i Finspångs kommun. Länsstyrelsen arbetar sen flera år med silvergökbi och andra hotade vildbin här. Här (i Finspång alltså) finns huvuddelen av landets förekomster av silvergökbi , en starkt hotad art som även är rödlistad internationellt. Tänk vad man kan få lära sig, kul!

*

Gallringen avser att frilägga sand där bina kan anlägga bo.

*

*

På tillbakavägen anar vi i motljuset att några av de senfärdiga asparna  faktiskt börjar få en grön ton i topparna

*

Senare på eftermiddagen blir det en skogspromenad för mig i samma område. Skogsbilder ska helst tas i regnväder men här får ni hålla till godo med två skogsbilder i solsken 

*

*

Natti, nati!

***

Inlagt 2020-05-21 22:52 | Läst 2756 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Alltid lär man sig något nytt. Silvergökbin har jag aldrig hört talas om; intressant!
- hawk