Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SISTA APRIL MED ADOX KB 14

***

Sista april i Ludvika 1955. Sången och brasan nere vid Gammelgården, ni känner igen vattenhjulet. Det är ståtligt med 15 m i diameter. Filmen i kameran, min Robot IIa, var en Adox KB 14 = KleinBild, 14 DIN. Det är ungefär 20 ASA, motsvarar alltså inställd sensorkänslighet på ISO 20. Kanske inte det perfekta valet för kvällsbilder. Det ser inte ut att ha varit mkt varmare än i kväll, folk är rätt påklädda. 

*

*

*

*

***

Inlagt 2023-04-30 22:03 | Läst 1217 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Klassiskt Valborgväder otroligt nog plåtat med så lågkänslig film.

Herrar i hatt, damer i kappa, damernas skodon påtagna i en förhoppning att det nog blir varmare till kvällen, nåt som min fru berättat att hon och hennes syster alltid hoppades fast det brukade slå fel.


Och så själva elden. Fint vittnesbörd från en tid som gått och en ritual som ständigt förnyas.
Svar från Khalad 2023-05-01 22:01
Tack Måns! Är några kvällar som brukar vara kyliga är det Valborg, så länge jag minns. Vad det gäller elden uppfyller den definitivt inte dagens eldningsregler, tex "Brasan får bra innehålla ris och vedartat avfall"
Vilka tidsdokument! Du har mycket kul i ditt arkiv.
Den sista bilden är magnifik - man upplever verkligen brasans väsen här!
Svar från Khalad 2023-05-01 21:56
Tack för det Peter, jag har rätt många negativ sparade! :-)
Jag känner vibbar av Zorns bilder! Fast här fotografiskt! Och det tycker jag känns fint!
/B
Svar från Khalad 2023-05-01 21:58
Det tackar jag för, fast jag nog bara sett dom fotografiska förlagorna till några av hans nakenstudier :-)
Hej Björn.
Värdefulle tids dokumentärbilder.
Bengan kan ha en poäng om Zorn – speciellt nummer 2 och 3. Trots allt fotograferade Zorn också – förmodligen mest som förläggare för sina bilder.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2023-05-01 21:59
Tack Erik, visst är det roligt med dom gamla bilderna, det tycker inte minst jag :-)
Oj, länge sedan och hatt var riktigt på mode. Kul att se bilder från förr. Själv brukar jag strunta i brasan. Var många år sedan sist. Mvh Nina
Svar från Khalad 2023-05-01 22:01
Hej Nina, samma för mig numera. Och det är längesen, snart 70 år......Tack!
Bild 2 känns mystisk, ödesmättad. Svårt att beskriva, men den fastna hos mig.
Svar från Khalad 2023-05-01 22:03
Där ser man, men instämmer. För mig lite av Ingemar Bergmans filmer - dramatiskt svart. Tack Stefan!
Vibybo 2023-05-01 22:26
Just det, mitt i prick, en tidig Bergman.