Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SKOLAVSLUTNING KYRKSKOLAN 1955

***

Så är det skolavslutningstider igen. Barnbarnen i Stockholm berättade i detalj vad de skulle ha på sig när vi var där under helgen.. Det är nog lite spännande också idag när det är dags för avslutning, vilket är i morgon, fredag. Det var det för 66 år sen också. Bilderna är från avslutningen i Kyrkskolan (folkskola) i Ludvika 1955. Jag vet att ni sett bilderna en gång tidigare, men eftersom barnbarnen har sin avslutning i morgon kände jag för att göra en blogg till. Bilderna är tagna med min gamla Zeiss Ikon Nettar. 

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2021-06-10 22:59 | Läst 2533 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Kommer ihåg enstaka detaljer och helhetsintrycket, oj vad annorlunda Sverige blivit sen dess. Prydliga kostymer, prydliga dråkter på de vuxna, somliga ungar klädda som de vuxna andra lite enklare men ändå uppsträckta.

Fast i nutid har jag nog mest studenterna här i Norrköping att jämföra med, också de uppklädda men på annat sätt och somliga åkte elsparkcykel i processionen.
Svar från Khalad 2021-06-11 13:55
Tack Måns, det slår mig nästan varje gång jag tar fram någon av de gamla bilderna - att Sverige och världen ändrat sig så mycket. Kläder, prylar och mode är ju uppenbart men på sätt och vis ganska oviktigt, det stora är ändringen av livsstil, standard, vilka egenskaper som värdesätts mm mm.
Härligt att se som vanligt. Men egen skolgång såg nästan likadan ut.
Svar från Khalad 2021-06-11 13:55
Tack Thomas, förstår att du känner igen dig! :-)
Fantastiska bilder! För mig är det historia om Sverige... Vissa klädesplagg påminner mig om min mammas garderob... Det verkar att mode och trender var ungefär lika i Europa, kanske här en aning prydligare och snyggare ;-)
Hälsningar Halina
Svar från Khalad 2021-06-11 13:57
Tack Halina! Lätt synliga är olikheterna i kläder, mode och prylar, viktigare är kanske att allt var så annorlunda - livsstil, standard, vilka egenskaper som då ansågs vara viktiga :-)
Välbekanta bilder men historiskt trevliga..Aningen mer ordning än när jag blev frisläppt ;)
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2021-06-11 13:58
Tack Gunte. Visst var et fomella viktigare :-)
Tack för fina bilder. Efter 30 år som lärare, blir jag varm i hjärtat, så fina eleverna var,. Minner om min egen tid i svensk skola, som då var i topp i det mesta.
Svar från Khalad 2021-06-11 14:00
Tack Olle, båda mina föräldrar var lärare. Och i skolan var mycket olika, jag skulle säga det mesta till dåtidens fördel.
Trevliga bilder, från forna dagar . Jag kan nästan känna liljekonvaljdoften/NE
Svar från Khalad 2021-06-11 19:46
Tack Nils-Erik, instämmer!
Härliga bilder. Man riktigt känner allvaret och högtidligheten över den stundande skolavslutningen, men man anar också längtan bort till fotbollsplanen och det väntande sommarlovet.

Hälsningar Jörgen
Svar från Khalad 2021-06-11 19:47
Tack för det Jörgen, så är/ var det säkert!