Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SKÖNT.....

***

....nu är nya hårddiskar på plats och nytt operativsystem. Det betyder också att jag har back-up på allt jag hittills gjort på pc´n. Jag hör till dom lata som  inte kontinuerligt kör back-up. Jag kör RAW och och rensar bara sånt som uppenbarligen är skräp och misstag, alltså växer bildmassan och därmed nödvändigt diskutrymme kontinuerligt. Jag köpte den här datorn 2014 om jag minns rätt. Den hade då två lagringsdiskar på 2 TB var samt en SSD C-disk  på 0,5 TB. Nån gång 2017 el 2018 behövde jag byta dom två hårddiskarna till två på 4 TB, då bytte jag också C-disken till en SSD på 1 TB. Då hade jag alltså kopior på det som var gjort fram tills dess. Nu var det dags igen, det sitter nu två hårddiskar på 8 TB. Varje gång kopierar jag över allt jag haft på de tidigare diskarna, jag vill liksom ha allt på plats. Det betyder att jag nu har två gånger 4 TB nytt utrymme, samtidigt som jag har allt jag tidigare gjort  både i pc:n men också i dom gamla diskarna. C-disken har fortfarande gott om utrymme kvar, den behövde jag inte göra något åt. Däremot bytte jag också operativsystemet. Jag har kört med W7 så länge det går men LR gick inte längre att uppdatera med W7, i stället sitter det nu ettvW10 i pc´n.

*

På Valentindagen hade jag ingen lust att ställa mig i kö för en blomsterbukett, den köpte jag ett par dagar senare i stället. Som vanligt blev det dom tvåfärgade rosorna som jag vet I tycker om. Dom blev mycket uppskattade. Över huvud taget är det lät att leva med I, hon gillar det mesta jag gör......

*

*

***

Inlagt 2022-02-25 13:17 | Läst 952 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Själv har jag bara en 0,5TB SSB i datorn i två partitioner, programmen ligger i den ena halvan och bildfiler i arbetet i den andra. Har två 4TB HDD externt, där allt av värde lagras, en med raw filer och en med allt exporterat i jpg och annat. Det är dessa diskar som gör back up på. Har haft det på detta sättet i kanske 10 år och har bytt dator minst tre gånger under denna tid. Fördelen att ha allt utanför datorn är att när man byter dator , så har man allt av värde som ska sparas utanför datorn så det är bara att plugga in dessa i den nya, efter att programmen har installerats. Vackra rosor
Svar från Khalad 2022-02-25 18:56
Hej Peter, har förstått att det är det vanligaste sättet. Tycker dock också mitt sätt funkar bra, men tack för säkert kloka synpunkter :-)
pdahlen 2022-02-25 19:57
Har du sett hur stort ditt preview bibliotek är? Jag brukar radera mitt bibliotek varje månad för storleken ökar ganska drastiskt.Men om man vill radera det beror ju på hur ofta man går tillbaka och bläddrar i gamla bilder i LR, de återskapas om man ändå skulle vilja gå tillbaka.
Svar från Khalad 2022-02-26 22:40
Ska försöka komma ihåg att kolla det. Dock går jag ofta tillbaka faktiskt, tack Peter!
Hej Björn!


Jag har också det mesta i externa hårddiskar, inte så mkt i min Mac från 2015 som jag hoppas håller ett tag till. Bytt batteri på den för drygt 1 år sedan.

Fina rosor, önskar dig och I en bra helg!

Daniel
Svar från Khalad 2022-02-25 18:57
Som jag svarade Peter, har förstått att externa hårddiskar är det vanligaste sättet. På min Mac gör jag i princip som ni :-) Tack detsamma, trevlig helg alltså!
Oj vilken mängd TB..här ligger jag långt efter men använder bara jpeg förstås.
Kommer nog inte upp i dom siffrorna under min livstid.
Ljuvliga blommor, här hemma funkar nejlikor bäst:)
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2022-02-25 18:59
Ja, instämmer. Ändå funkar det bra det också. Grunden är nog inte bara RAW, jag rensar säkert bara en bråkdel av vad jag borde, men jag måste ha nå´t att göra när jag blir gammal :-) Tack Gunte!
Hej Björn
It-stöd här hemma stönade högt senast jag köpte ny kamera och när det krävdes en 8 TB disk uppgradering stönades det lite till. Back-up går numera via en moln-tjänst men vi har också en server lokalt. Jag är glad att jag inte behöver ägna så mycket tid åt detta och överlåter med varm hand detta till den som är mer kunnig på området. Dina rosor är mycket vackra och jag kan intyga att en jättebukett tulpaner (inköpta strax efter det magiska datumet) spred prakt hos oss långt över förväntan.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2022-02-26 22:39
Tack Lena, inte dumt med egen privat IT=tekniker! Och tulpaner är härliga blommor som lovar vår!
Jag har allt det med datorerna framför mig. Våndas inför ett byte som jag av erfarenhet vet blir jättejobbigt. Jag blir också av med programmen som jag använder, dom funkar inte på ny dator med nytt OS.

På alla hjärtans dag fick min fru nya snygga uteskor som också är lätta att få på. Ute en vända på stan senast idag. Lättar pandemin lite mer (förra veckan hemsökte den min frus våning på boendet) hoppas jag att det blir vår och glass vid Halvars kiosk.
Svar från Khalad 2022-02-26 22:47
Hej Måns, visst är det lite vånda, både med datorbyte och uppgradering. Fin present med skorna, säkert uppskattat. Låter som det gått bra för er beträffande smittrisken, nu har välnästan inkubationstiden passerat? Många hälsningar/ Björn
Måns H 2022-02-26 23:27
Höll mig därifrån torsdag till söndag. Min fru klarade sig utan symptom. Jag gjorde självtest hemma (den med bruksanvisningen) och det påvisade ingen infektion i söndags.

Det är svårt att skriva om detta, men en annan boende skickades till sjukhus eftersom en nära anhörig krävde det. Alternativet kläddes in i vackrare ord, men var att den boende skulle lämnas på rummet utan adekvat vård. Ska vara på bättringsvägen efter intensivvård på sjukhuset.