Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SNÖGÅS? FORTFARANDE KVISMAREN

***

Hur vanligt är det att det dyker upp snögäss? Har jag förstått min stora fågelbok rätt håller dom till borta i Sibirien men enstaka exemplar letar sig till Europa. Den här var långt bort och höll sig på backen hela tiden så jag kunde inte checka om vingpennorna var svarta som snögåsens är. Alternativen är väl något förvildat eller ev en albino. Näbben är i alla fall röd så som snögåsen har.

*

*

***

Inlagt 2016-08-31 18:41 | Läst 5246 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Snögås är en stor sällsynthet; kolla med lokala ornitologer!
- hawk
Svar från Khalad 2016-08-31 21:41
Får göra det nästa gång jag är där, tack Håkan!/ Björn T
Svårt att avgöra art utifrån bilden. Kan vara både Snögås och Dvärgsnögås. Båda ses ibland i Sverige och anses härröra från förrymda individer. Storlek och näbben skiljer dem åt men fågeln står ensam och har näbben lite öppen (jag zoomade i bilden) så inget av det är särskilt lätt att bedöma. Jag kan inte se något svart på vingarna vilket borde gå att se men det kan hända att det döljs av gräset. Hittar inga rapporter om någon avvikande gås vid Kvismaren från den senaste veckan. Är möjligt att det är en felfärgad individ också men svårt att avgöra.
Svar från Khalad 2016-08-31 21:43
Tack Marcus, jag är inte ens amatörornitolog så inte vet jag, roligt att få syn på den ändå!/ Björn T
Vid Lötsjön i Solna/Sundbyberg lär det finnas några snögäss. Har inte sett det själv men min dotter har sett en.
Fint ändå vare sig det är en parkrymling eller en 'äkta' Snögås? Trevligt också med Tranorna och de andra gässen också, som ser ut som Grågäss. Det är ju 'flyttider' allmänt nu så det kan dyka upp mycket! Första veckan i September nu.. då brukar de vackra Blåhakarna dyka upp.. Håll utkik i buskagen!
Hälsn!