Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SOLPANELER

***

Närmaste grannen satte upp solpaneler för en månad sen. Mycket imponerad av hur snabbt och effektivt det gick, hela taket på två dagar. Det är ett perfekt tak, vätter rakt åt söder och med bra vinkel, typ drygt 30 grader skulle jag säga efter bilderna. 38 paneler, minst 50 m2 gissar jag. 16 kW säger Tomas att dom ska ge. Inte i maxeffekt utan tydligen något slags årsgenomsnitt (dagtid gissar jag). 16 kW räcker till en hel del. När jag pratade med honom senast var inkopplingen inte klar. Dom hade haft tur, bestämde sig i somras och väntetiden var inte mer än ett par månader.

*

Med det långsiktigt fallande priset på paneler och stigande elpriser är det utan tvekan en mkt intressant investering. Vårt hus har inte alls ett lika lämpligt tak, dessutom har jag tänkt att det är tveksamt om vi hinner nå lönsamhet innan vi inte är kvar, i livet eller i huset. Sticker elpriserna iväg under längre tid kanske det är fel tänkt. Rent generellt tycker jag solpaneler är en väldigt attraktiv lösning, decentraliserad som tekniken är på allvar och ingen ny ledningsdragning förutom inom huset eller möjligen tomten. 

*

Även om vi nu inte har solpaneler är jag nöjd med den minskning av elförbrukningen vi har så här långt. Här hemma i Finspång ligger vi på ungefär 50 % av fjolåret om vi tittar på aug, sept och okt. Förklaringen är att merparten av uppvärmningen går på fjärrvärme och golvvärmen i entre och hall har vi stängt av. Utomhusbelysningen är dessutom numera nästan alltid släckt och även inomhusbelysningen är nerdragen. I Korsheden ligger vi samma månader på ungefär -40 %, huvudsakligen beroende på att vi inte varit där mkt i höst.

*

*

*

*

***

Inlagt 2022-11-15 22:16 | Läst 717 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant bildserie! Rent estetiskt funkar det bra och nu börjar panelerna bli så pass heltäckande att man kan uppfatta dem som det egentliga taket. Till skillnad från mindre solpaneler på ett rött tegeltak.

Du har fått ner egna förbrukningen rejält!

Jag har nog bara minskat marginellt, släcker fler lampor., men har inte heller haft golvvärme. Det är lite belysning och så kyl/frys/spis och tvättmaskin och torktumlare, den sistnämnda dessbättre en med värmepumpsteknologi, snålt på el och värmer inte upp badrummet, br särskilt på sommaren.
Svar från Khalad 2022-11-16 13:28
Tack Måns! Tycker också det blir ganska snyggt när dom nästan är heltäckande.Den stora elförbrukaren vargolvärmen. Få se om det går att ha den helt avspängd när det blir vinterkyla utan att det blir för otrivsamt :-;
Inte mycket till säkerhetslinor där inte. Solpaneler är nog riktigt bra, även om man troligen säljer elen när priset är som lågt och köper när den är som dyrast så blir det ändå med vinst någon gång. Tråkigt bara när man ska byta tak. Vi har en otrolig skillnad i elförbrukning på kolonin, det är nog runt 70% lägre, men det är för vi hade värme på med minst 16 grader förra året och i år har vi inte haft på någon värme alls. Vi flyttade också till lägenheten redan i början av september. I lägenheten kan vi inte spara så mycket, men det är kanske 10-15% än så länge. Vi har dock tagit bort värmen på 5 grader i uterummet denna vinter, så vi kommer spara lite mer när det blir kallare
Svar från Khalad 2022-11-16 13:32
Hej Peter, noterade det också. Har jag förstått ger elförsörjning inte så mkt. Alla skatter räknas ju bort, kanske måste man betala nätavgift också för el ut. . Men spara,de elköp är ju fint nog, tack!
Attraktivt, eller inte? Det blir i alla fall inte mer estetiskt än takpannor. En snörik vinter kan nog ställa till problem.
Svar från Khalad 2022-11-16 13:34
Hej Thomas, tycker nog det blir helt ok när panelerna i princip är heltäckande. Jag får nog höra efter några vintrar om lönsamheten, tack!
På jobbet sitter det numera solpaneler på varenda tak jag kan se från mitt tjänsterum och många fler som jag inte kan se. Många tak är platta eller nästintill platta och det var riktigt rafflande då man lyfte upp panelerna i stora paket med helikopter. Mycket "action" en vanlig vardag. När man pratar med kollegor nu så går det inte att få tag i solpaneler men några som bestämde sej i somras har fått sina.
Hälsningar Lena