Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

STORSKRAKE SAXE

***

Egentligen satt jag därnere på träbron (Spången) utefter Saxevägen i eftermiddags  för att se om jag kunde få en skymt av rördrommen. Jag hörde den när jag gick därnere i går kväll och den upplät sporadiskt sitt karakteristiska läte också nu. Men jag hade inte suttit där så länge förrän jag fick sällskap av ett par grabbar som började fiska med sina kastspön så jag begrep att det var en fåvitsk tanke. Få fåglar är så skygga av sig som rördrommen har jag förstått. Men det blir fler tillfällen, det finns en bra bänk på bron så rätt klädd är det inget bekymmer ens för mig att sitta där ett par timmar. Och ensam i stillhet på bänken kanske det finns någon liten chans.

*

Ändå satt jag kvar där i närmare två timmar, tänkte alltid kan något dyka upp. Och visst gjorde det. En storskrake, hona antar jag, kom simmande med nio små dunbollar i släptåg. En satt på hennes rygg och honan och ungarna sam omkring i närheten av mig en bra stund. Jag fick för mig att det var samma unge som satt på hennes rygg hela tiden, säkert en halvtimme, och jag funderade på om det var den starkaste ungen som behöll platsen för sig själv eller om det möjligen var den svagaste ungen som verkligen behövde vilan och hjälpen? Det lär jag väl aldrig få veta men jag gissar att det är som vanligt i naturen, den starke som styr. Eftermiddagssolen låg på och det blåste rätt hårt så bilderna har lite hård och orolig karaktär. 

*

Här kommer dom, storskrakehonan med nio ungar

*

Ibland försökte fler komma upp på hennes rygg

*

Ungarna verkade trygga och gjorde små utflykter på egen hand

*

Några cyklister kom förbi och fick dom att vända igen

*

Snart kom dom tillbaka igen fast ungen på ryggen är blyg för fotografen

*

*

*

*

När dom kom nära strandkanten här satte ungarna iväg i ett fasligt tempo och for runt, dök och skvätte vatten så det stod härliga till. Dykträning och äta-träning antar jag?

*

Fin stund också utan att se något av rördrommen! Men nånstans härute i våtmarken står den och  - ja, vad säger man - tutar? Eller brölar?Den kan höras flera kilometer, så mycket vet jag

*

*

***

Inlagt 2019-05-24 00:55 | Läst 2558 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fina bilder på ungarna, kul med en unge som inte vill bli blöt, det är nog också kallt i vattnet. Jo men så är det i fågelfoto, man spanar efter något man planerat in men kommer oftast hem med något annat. Rördrommen är svår, har varit mer än tio gånger på platser där den rapporterats utan att se den
Svar från Khalad 2019-05-24 09:22
Tack Peter, jag har förstått att rördrommen är svår att verkligen få se, men några gånger tänker jag nog försöka, det här är en bra plats att vara på, hälsningar/ Björn T
Underbara bilder på skrakfamiljen! Jag har sett rördrom två gånger och det var en total överraskning båda gångerna. Men du har ett bra ställe att sitta på och som du visar ovan kan det ju komma forbid något annat trevligt. Lycka till!
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2019-05-24 09:25
Tack för det Lena, det blir nog några fler försök. Och som sagt, alltid händer det något! Hälsningar/ Björn T
Så härliga bilder på familjen du fångat! Ungen på mammans rygg är så gulligt så man smälter nästan. Rördrommen är skygg. Hoppas du får se den.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2019-05-24 13:05
Tack för det Johnny, visst är det gulligt! Och att rördrommen är skygg vet jag, men tur kan man också ha!/ Björn T
Mycket vackra bilder Björn, kul att se ungen på ryggen :)