Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SVARTVITT

***

Svartvitt är populärt. Inte bara bland fotografer fö, politiker tex älskar svartvitt. Fast då är det svart eller vitt, inte både och. I verkligheten är förstås nästan allt både och, ytterst sällan bara det ena. Eller det andra. Men det gör det lättare för politiker, om det är bara ett perspektiv - i taget - som gäller . Också vetenskapsmän måste ändra sig då och då, när verkligheten  visar sig mer komplex än man tänkt. Och journalister ja.....För inte så länge sen  fick vi lära oss - av en vetenskapsjournalist om jag minns rätt -  att det inte finns några genier, inte ens några ådror, allt handlade om övning och träning och uppmuntran från omgivningen. 10 000 timmar så blir man författare, målare eller fotograf för den delen. Också gymnast eller fotbollsstjärna. Jag tyckte det lät tråkigt redan då, kan det inte få finnas människor som är extra speciella? Jag menar, var och en av oss är ju redan speciella på vårt eget vis, då kan det väl få finnas lite extra förmågor?

*

Nåväl, såg nå´n gång under sommaren att  påståendet hade undersökts lite mer vetenskapligt och med  mer och slumpvist valda data, och det stämde inte alls.  Snarare tvärt om faktiskt. I stället för att helt fokusera på det man vill bli bra på visade det sig att  mångsidighet snarare var en fördel än en nackdel. Att hitta uppgifter som styrker det man tror (sig veta)  är lätt, alldeles oavsett vad man tror på. Det betyder ändå inte att det är sant eller representativt för verkligheten. Nåväl, här kommer några svartvita ekar som stod i dimman ute vid Risinge i morse.

*

*

***

Inlagt 2020-09-30 23:15 | Läst 435 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
En bild som suger tag i en, man vill bara gå omkring där i dimman bland ekarna och stenrösena, känna den svala fukten och lyssna på tystnaden.
Sa jag att bilden är vacker..jag tror det..
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad 2020-10-01 21:32
Tack Gunte!
På mitt jobb började de med mångfald istället för specialistkompetens under mina sista år, om det var bra det vet jag inte men det är ju så på en arbetsplats att allt ska prövas i några år och sedan blir det något annat. Är väl lite vad ledningen har fångat upp vad som är i ropet just då. Snyggt med dimma
Svar från Khalad 2020-10-01 21:34
Tack Peter, visst är det fint med dimma! Tror det är bra med både bredd och djup på ett företag. Specialister är också bra......
Ju äldre jag blir desto mer tror jag på mångsidighet och jag är ju inte ens i närheten av din aktningsvärda livserfarenhet. Ekar i dimma fungerar utmärkt i svartvitt. Mycket fridfullt.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2020-10-01 21:36
Tack för det Lena. Mångsidighet är definitivt bra, både i företag och samhälle!
Hej Björn.
Kloge ord, som sædvanlig og jeg kan genkende meget fra mit lange arbejdsliv også. Og så glæder det mig med denne sætning:

I stället för att helt fokusera på det man vill bli bra på visade det sig att mångsidighet snarare var en fördel än en nackdel.

Med mange venlige hilsener og tak for et stemningsfuldt s/v foto.
//Erik//.
Svar från Khalad 2020-10-01 21:36
Visst är det bra, tack Erik!
Tänkvärt och bilden fin. Kanske skulle prova nån gång.
Svar från Khalad 2020-10-01 21:37
Tack Ninni, svartvitt är också fint!
Stämningsfull bild. Under människans utveckling tror jag inte att det är vare sig generalisten eller specialisten som verkat för vår fortlevnad utan samarbetet dem emellan.

Mvh Jörgen
Svar från Khalad 2020-10-01 21:39
Tack Jörgen, det behövs nog både generalister och specialister. Och så samarbete förstås......