Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SVARTVITT - ELLER MONOKROMATISKT ÅTMINSTONE

***

Svartvit fotografi har ju sin särställning genom att den var först. I och för sig kom färgfotografin också tidigt, typ början av 1860, men det var först efter WWII som den fick spridning bland en bredare allmänhet. Kanske dröjde det ytterligare ett par årtionden och inpå 60-talet innan den blev riktigt vanlig. Omständlig teknik och kostnaderna för denna var skälet. Att den svartvita tekniken har ca 100 års praktiskt försprång ger den naturligtvis en särställning.

*

Fjärran vare mig att ställa dom mot varandra, att värdera dom olika. Det är få bilder som ger mig så mycket som mina gamla svartvita bilder från 50-talet. Ändå är nästan alla bilder jag idag visar i färg. En enkel förklaring att jag numera oftast håller mig till natur och 9 gånger av 10 tycker jag då färg passar bäst.Den här bilden är ett av undantagen, tagen på vår vanliga promenad i går. Varför svv här? Svaret är att jag mixtrat lite med bilden redan vid exponeringen, lätt ICM i skymningen. Och med ICM har jag redan lämnat konceptet avbildning .  Att göra verkligheten svv är ju inte avbildning, all natur är i färg, alla människor också. Svv är en ganska påtaglig manipulation av verkligheten. Det är inget värdeomdöme, bara ett konstaterande. Däremot ett faktum som ofta inte diskuteras. Att sådant som ICM eller att påtagligt öka båda svärta och kontrast som i denna bild tror jag dom flesta skulle se som bildmanipulation, däremot inte att från en vanlig naturbild i färg göra en svv version. Egentligen tycker jag att göra svartvita bilder av verkligheten är minst lika stor manipulation. Däremot är vi sen typ 100 år så vana vid den manipulationen att vi inte reagerar särskilt.

*

*

***

Inlagt 2022-01-25 13:48 | Läst 1061 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag håller med Björn.
Att fotografera svartvitt kräver ett särskilt tänk, tycker jag. Det tänket får man automatiskt när det är svartvit film i kameran. Man vet då att det inte kan bli annat än svartvitt, och ställer hjärnan därefter.
Visst är svartvitt en stor korrigering och omstuvning av verkligheten, men så har i efterhand tycker jag ändå att mina starkaste och mest värdefulla bilder är svartvita - tagna under den "svartvita tiden".
Svar från Khalad 2022-01-25 15:55
Hej Peter, min poäng är egentligen att bildmanipulation ofta inte är så illa som det låter :-)
syntax 2022-01-25 18:07
Det förstod jag nog när du drog till med det mest ampra exempel man kan tänka sig – men som vanligt spårar jag så lätt in på sidospår om det verkar intressant.

Bildmanipulering är många gånger grejen även i den rent vardagliga fotograferingen. Det digitala mörkrummet är oslagbart.
När tekniken från kameran sviker mig, vare sig det är digitalt eller analogt – då kan jag genom mina två bildbehandlingsprogram föra bilden tillbaka till något som liknar det jag såg och avsåg vid fotograferingstillfället. Jag kan alltså göra motivet rättvisa på ett helt annat sätt än tidigare.
Jag tycker det blir lite speciellt med svartvitt men sällan jag använder det. Gamla historiska bilder känns lite mer genuina i svartvitt men jag önskar att många av dessa bilder fanns i färg så man kunde ta del av hur det såg ut på den tiden. Tex färger på kläder, hus, bilar m.m.
Snygg bild!

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2022-01-25 15:53
Som sagt, jag tycker också om svartvita bilder. Min poäng är egentligen att säga att manipulera bilder inte är så illa som det låter. Tack Johnny!
Svartvitt är en parallell verklighet. Och naturligtvis passar olika motiv bra för det ena eller det andra.
Svar från Khalad 2022-01-25 16:44
Hänger inte med men är nyfiken. På vilket sätt är det svv en verklighet?
N Thomas Meldert 2022-01-25 22:46
Samma verklighet men med olika ögon.
syntax 2022-01-26 16:06
Här skulle man kunna inflika att eftersom svartvitt saknar färginformationen, så bygger bildåtergivningen mycket mer på formen. God svartvit fotografi betonar och tar fram verklighetens formspråk. En liten förskjutning i verklighetsredovisningen kan man tycka.
Hej Björn.
Jag gillar din efterbehandling här - trevligt. Jag deltar inte längre i den delen av debatten om färger ctr. svartvitt. Jag kan acceptera att det finns fotografer som under sina fotoaktiva år - fremkalla film med allt vad det innebär av skicklighet och expertis. Det är därför det är en del av deras hobby – helt OK. Det är bara att vi/jag som kan ha min/vor digitala del av hobbyn, utan att bli misskrediterad eller bli vuxenmoppet :-) :-) he he. Jag tror att det lätt kan finnas plats för alla – speciellt här i bloggmiljön, där vi kan lära oss och inspireras av varandra.
Med många vänliga hälsningar från Erik
Svar från Khalad 2022-01-25 20:44
Tack för ditt kloka inlägg Erik!
Spännande bild och samtidigt lite mörk och kuslig..
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2022-01-25 22:07
Tack Gunte!
Träsnitt, 100 år sedan. Melankoli. Så tänker jag om bilden. Visst är den bra! F.ö. manipuleras verkligheten ständigt, i bild, i text, i tal. Helt normalt.
Svar från Khalad 2022-01-26 16:29
Tack Stefan, du uttrycker exakt vad jag egentligen ville säga :-)