Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SVARTVITT LANDSKAP

***

Trots att färg är mitt naturliga val när det gäller naturbilder känns svartvitt då och då som det rätta. Jag har sällan försökt analysera varför, nästan alla bilder jag tar utgår från känsla, både familjebilder och naturbilder. Känslan får styra också val av svv eller färg. Ändå har jag några funderingar. När jag väljer svartvitt tar jag steget från ren dokumentation av verkligheten till någon form av stilisering. Ibland handlar det om rent bildmässig stilisering, det jag skulle kalla en grafiska effekt. Men bara genom att utelämna färgen upplever jag också en annan sorts renodlande, av känslan jag upplever i bilden.   

*

*

***

Inlagt 2022-08-05 13:27 | Läst 323 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Håller med dej, det blir lite "mer".
Jag brukar ligga i soffan med "plattan" och leka lite i Lightroom med olika redigeringar. Oftast så landar slutresultatet i svartvitt, med Acros-simulering.
//Conny
Svar från Khalad 2022-08-07 15:41
Tack Conny, svv är också bra och ibland bättre :-)
Texten liknar mina egna tankar, rakt igenom. Själva bilden är inta bara svärta, den är olycksbådande svart.
Svar från Khalad 2022-08-07 15:42
Tack Stefan, ibland går det år lite mera svärta!
Håller med dig i dina tankar, kanske är det för att verkligheten inte är svart/vit? Får man för sig att gå i s/v så blir det ofta att dra i spakarna, kanske väljer man någon variant ur Silver Efex. Din var svart, det är t.om att det kommer svärta utanför bilden i kanten😊
Svar från Khalad 2022-08-07 15:44
Hej Peter, jag ser att det rinner lite svärta utefter kanterna :-) Jag valde fel bild här, jag gjorde den i två varianter, en med ram, en utan ram. Här har jag stoppat inden med ram, det var inte tanken.....
Visst är det spännande det här med svartvitt…att man överhuvudtaget vill ta bort färg…
Svartvitt tilltalar mig väldans mycket, och faktiskt mer på senare år.
Härlig svärta i din bild!
Svar från Khalad 2022-08-07 15:46
Hej Lena, svv är ju annorlunda och ger andra uttrycksmöjligheter. Det uppenbara är ju att man direkt tar ett steg från verkligheten :-)
Jag håller med dig!
/B
Benganbus 2022-08-06 13:37
Och en mycket fin bild!
/B
Svar från Khalad 2022-08-07 15:47
Tack för det Bengt, roligt att du gillar bilden :-)
Hej Björn.
Du är inne på något rätt.
Jag tror att valet mellan att använda färger ctr. svart och vitt, båda har med motivet och fotografens humör i ögonblicket att göra.
Jag gillar ditt resultat och din text i det här blogginlägget.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2022-08-07 15:48
Så är det, känslan för ett motiv eller en bild kan variera med tiden, kanske beroende på det egna humöret eller vilket "mood" man är i. Tack Erik!
Abstraktion eller exakt avbildning? Det är frågan. Ett exakt avbildat motiv i färg lämnar inget övrigt att fundera kring. Allt finns där tydligt och klart. En svartvit bild däremot, abstraktion, är mer öppen för egna tolkningar och känslor. Inga färger finns som kan störa inläsningen av motivet. Jag använder ofta svartvitt, både analogt och digitalt, för jag tycker som du om uttrycket som svartvitt ger. Många känslor finns det i din kontrastrika bild. Det tunga dominerar för mig.