Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

TECKEN

***

I alla(?) tider har människan sett järtecken eller omen som förebådar onda händelser. I väntan på jordens undergång samlade och tolkade en del präster i Europa i slutet av 1500-talet olika järtecken.  I Sverige hade vi Joen Petri Klint, kyrkoherde i Östra Stenby, Östergötland. Han prästvigdes 1564 men han var fö inte bara präst utan riksdagsman och historiker och ansågs vara en av sin tids mest lärde. Flera av hans handskrifter finns bevarade, bla Om the teckn och widunder som föregingo thet lithurgiske owesendet. Boken är en järteckensamling som radar upp och beskriver allsköns mirakler och ovanliga händelser vilka troddes återspegla Guds upprördhet över människornas synder (Wikipedia). Bland de vanligare järtecknen var fenomen på himlen, meteorer, kometer och vädersolar. men där fanns mycket annat, från missbildade grisar till fegljus. 

*

Nåväl, idag har de flesta järtecken fått andra och mer vetenskapliga förklaringar. Den apokalistiska synen på framtiden tycks ändå inte släppt greppet om oss, jordens, eller åtminstone människans, undergång dyker allt oftare upp i framtidsprognoserna. Jag noterar dock med viss tillfredsställelse att de flesta svenskar fortfarande tycks ha rimligt realistisk syn på utvecklingen (Novus klimatrapport 2021.10.17). Här kommer i alla fall en bild på en vädersol som jag såg över Doverstorp här om dagen. Men jag tror inte Doverstorpsborna behöver vara mer oroliga än andra Finspångsbor.....

*.

Vädersol över Doverstorp. Solen ligger utanför bild till höger

*

***

Inlagt 2021-10-22 23:30 | Läst 1780 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Bisol och en liten antydan till 22 graders halo.

https://www.atoptics.co.uk/halosim.htm

Vacker bild!
Svar från Khalad 2021-10-23 10:04
Hej Måns, visst är det, bisol o del av halo alltså. Lite tidigare var det bisolen på andra sidan som var tydligast. Tack!
Jag har inte en aning om vad dessa fenomen kallas och jag ser på Måns kommentar att det är mer än vädersol. När jag ser norrsken brukar jag tänka på att folk borde ha blivit rädda för det fenomenet när man inte visste vad det var. I synnerhet om det plötsligt dök upp på en plats där man normalt inte ser det.
Hälsningar Lena
syntax 2021-10-23 16:28
Begreppet "Vädersol" kommer från historisk tid. Mest känt är det kanske från Vädersoltavlan som hänger i Storkyrkan i Stockholm. Motivet på denna tavla stammar från 1500-talet. och är den enda någorlunda trovärdiga avbildningen av staden vid denna tid. PÅ himlen över Stockholm ser man bisolar och halofenomen av potent slag - extra potent just för att understryka graden av hemskt järtecken.
Svar från Khalad 2021-10-23 23:10
Peter Inte för att det spelar någon roll men bisol och vädersol är synonymer. Som du ser refererar jag just till 1500-talet varför jag använder mig av den äldre benämningen :-)