Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

TRÄD - VÄRLDSTRÄD OCH ANNAT

***

Träd - alldeles oavsett det är ett enskilt träd eller en hel skog - är alltid lika fascinerande. Så tror jag det har varit i alla tider. Inte för inte var det ett träd, asken Yggdrasil, som bar upp världen i den gamla asatron. Och Buddha, visst blev han upplyst när han satt och mediterade under ett träd? Begrepp som heliga världsträd tycks leva kvar också i våra dagar, ni har väl sett filmen Avatar? Om inte, har ni en upplevelse kvar. Och världsträdet där är precis så mäktigt som jag tror våra förfäder trodde Yggdrasil var. Träd är också unika som symboler, symboler för det heliga, symboler för det fristående, symboler för det växande, symboler för att förena det jordbundna och materiella (rötterna)  med det andliga och fria (kronorna).

*

Vi köper inte längre julklappar till varandra I och jag, men efter att ha läst dagens tidning ser jag att historikern Gunnar Westerberg skrivit en bok om trädens historia i Sverige - den kommer jag nog köpa, juklapp eller inte.

Utsikt med björk vid Ålsjön, Finspång, tagen häromdagen

*

***

Inlagt 2018-12-15 14:11 | Läst 1982 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Träd som symbol för både det ena och andra är också vanligt i Bibeln. Ej att förglömma är att Jesus liknade sig själv med vinstocken (Joh 15). Gillar både bild och ram!
Svar från Khalad 2018-12-15 23:11
Så är det, tack Ragnar!/ Björn T
Glöm inte tjuren Ferdinand också, och 'Korkeken'.. snart dags :-)
Hälsn!
Svar från Khalad 2018-12-15 23:12
Javisstja, det också, tack Jan!/ Björn T
Träd är viktiga på många sätt..och gör sig bra på bilden..
Mv/Gunte..
Svar från Khalad 2018-12-16 09:11
Det kan man lugnt säga, utan träd vore nog syrehalten första problemet, tack Gunte!/ Björn T
Även jag tycker om träd och ofta blir det just träd med på mina bilder. Fast eftersom jag fotograferar natur så blir det så klart naturligt att träd finns på bild, ofta står jag länge och betraktar träden. -Träd har allt linjer, mönster, färger och liv.