Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

VRETA KLOSTERS KYRKA

***

Med solen kommer upptäckarlusten tillbaka! Efter att ha varit i Linköping ett ärende tänkte jag mig igår ut på Linköpingsslätten, men jag stannade redan vid Vreta kloster med tillhörande kyrka. Den ligger ju precis bredvid Bergs slussar och jag har näst intill dagligen passerat den på väg till och från jobbet i Malmslätt i över 20 år. Och tror ni jag stannat där nå´n gång.......?

*

Nåväl, nu låg den där i eftermiddagssolen och lyste och jag hade ingen brådska, bra tillfälle tänkte jag. Och där blev jag kvar i säkert en timme, kanske mer. Min icke-tro till trots tycker jag kyrkor både är vackra och intressanta.  Framförallt är det tidsaspekten som intresserar mig. Vi har inte många byggnader som är i åldersklass med Vreta klosters kyrka, vars äldsta delar är från tidigt 1100-tal. Vid undersökning av kyrkan har man också hittat  rester av runristade gravmonument som tyder på att en träkyrka funnits där tidigare. Dessa har  har daterats till 1000-talets andra hälft. 

(Alla sakuppgifter hämtade från Svenska Kyrkans broschyr Vreta klosters kyrka)

*

Att kyrkan var gammal visste jag inte. Medeltid har jag trott, men det här är alltså precis i början av medeltiden. Stormanskyrka, byggd av medlemmar av den Stenkilska ätten. Och det var kung Inge d.ä. och hans drottning Helena som skänkte jorden till klostret, sannolikt, eller kanske möjligen, det äldsta i Sverige. Desto roligare var det att kyrkan var öppen så jag kunde gå in. 

*

Vreta klosterkyrka

*

Klostret och kyrkan ligger på en höjd med utsikt över Linköpingsslätten och Roxen som ligger utanför bilden till vänster. Namnet Vreta sägs komma från vret = liten åkerlapp, men så små är inte åkerlapparna längre

*

Kyrkans form är ju uppenbart medeltid, det ser också jag

*

Väl upplyst ser interiören inte så mörk ut som jag trott

*

Utan den starka belysningen gör den såklart ett mörkare intryck, här koret

*

Dopfunten, formad som en kalk, har en överdel i gotländsk kalksten och som är tillverkad under senare delen av 1200-talet. Den kom  sannolikt till kyrkan vid ombyggnationen efter branden 1248, kyrkan återinvigdes den 13 juni 1289 och invigdes av biskop Bengt i närvaro av hans bror kung Magnus Ladulås och dennes drottning Helvig. Och jag imponeras av storleken, dagens dopfuntar verkar små i jämförelse

*

Mot väster och ingången

*

Interiör

*

Kyrkan, sedd från klosterträdgården

*

***

Inlagt 2018-11-13 17:50 | Läst 902 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Håller med, kyrkor är ofta intressanta som de gamla byggnader de är! Jag går gärna in i en kyrka även om jag inte har någon tro! Fina bilder på den här speciella kyrkan tycker jag, och solen fick du också se.. bara det är ju fantastiskt! Verkar bli ännu bättre väder till helgen..
Hälsn!
Svar från Khalad   2018-11-13 21:11
Hej Jan, i går hade vi sol hela dagen, idag fin sol på förmiddagen så det finns hopp! Kyrkan var mer speciell och vackrare än jag har uppfattat när jag passerat, det kändes bra att ta tiden och titta lite mer seriöst på den. Tack och hälsningar!/ Björn T
Va fint! :) /Tommy.
Svar från Khalad   2018-11-13 21:11
Det var det, tack Tommy!/ Björn T
Samma här. Som gammal Linköpingsbo måste jag ha passerat hur många gånger som helst. Tack för att du visar vad jag missat. Har samma vördnad som du för de gamla byggnaderna trots att jag inte delar tron. Brukar tänka att det var mina förfäder som byggde dessa kyrkor, inte som arkitekter/byggnadsmästare men som arbetare.

P.s Riktigt snygga bilder dessutom d.s
Svar från Khalad   2018-11-13 21:17
Hej Ingela, visst är det spännande att tänka så långt tillbaka? Början av 1100-talet, det betyder att den är ungefär 900 år, eller ungefär 30 generationer........ Den stod där när pesten drog fram, den stod där under Linköpings blodbad, den stod där...... Nu var den i första hand en klosterkyrka så kanske har den inte sett lika många dop, hört lika många ja och varit med om lika många begravningar, men den har nog också varit församlingskyrka om jag förstått rätt. Tack för trevlig kommentar!/ Björn T
Text och kyrkbilder till trots, mina ögon fastnade mest vid träden i bild 2. Jag älskar träd, de vittnar för mig lika mycket om Gud som gamla kyrkor gör.
Svar från Khalad   2018-11-13 22:19
Konstig replik, jag har över huvud taget inte nämnt Gud i bloggen/ Björn T
light   2018-11-14 07:14
Jag kanske var otydlig igen? Min kommentar var 100% subjektiv, dvs jag beskrev vad JAG upplevde och upplever.
En så'n tur att du stannade till slut! En vacker och historiskt värdefull byggnad, fin både inne och ute. Ljuset är mycket vackert i första bilden och andra är en härlig bild också, även om just den inte är på kyrkan. Särskilt fint ljus i andra inomhusbilden.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad   2018-11-15 00:01
Tack för det Bjarne, jag är verkligen glad att jag stannade! Den är ett mkt äldre än jag tidigare trott och verkligen värd ett besök. Blir säkert fler så småningom! Hälsningar/ Björn T
Mycket snyggt i första bildens medljus..dom kunde bygga förr.
Mv/Gunte..

Innehållskategorier