Inriktning? Nja, jag gillar att skriva. Meningen med att blogga har jag inte riktigt fattat men det ger sej väl.

Det är ju kul att plåta fåglar!!

I alla fall när man införskaffat ett tele som gör fåglarna större än små prickar i bilderna.
Med på resan till Dominikanska Republiken släpade jag min nya "precccccccious", en 80-400 mm telezoom. Eller vaddå nya, jag har ägt den ett år snart. Men inte provat igenom den till fullo.
Den är lång, tung och när jag kånkade runt den på resan kommenterade den inhemska befolkningen "paparazzi". Den har bildstabilisator och blir jättelång fullt utdragen och med motljusskydd monterat på. Och man kommer lite närmare motiven än jag varit bortskämd med förut. 
Det här är en väldigt vanlig fågel på Dominikanska, nu svär jag kanske i kyrkan men jag har fått fram att det är en ägretthäger. Jag fick en serie bilder på den här ungen, det är morgonsol, motljus och jag blev ganska myggbiten där jag stod, men det var alldeles väldigt roligt att fota den. Kan man kalla den fulsnygg?
Påfåglar gled det omkring också och när hannen spänner upp sej så vackert framför honorna kan jag bara svära lite över att den valde en sån hopplös plats att göra det på (bakgrunden är superstökig) men det var bara att knäppa på. En exotisk sort som man måste bege till Skansen för att titta på här hemma.

Med telet har jag chansen att komma nära. Den ser inte så snäll ut kanske. Men prålig.

Flamingos är en annan skön sort, som ser värdiga och exklusiva ut men som har ett ganska oskönt läte.

Jag kom även nära växterna, blommorna som jag tycker så mycket om. 
Det har blivit lite nykick i fotandet, jag behöver kanske prova ny brännvidd.
Nackdelen med telet är att det är så påfallande jättestort och lite tungt. Inget man tar med ut på stan. Kanske ut i skogen?
Fördelen är att man kommer nära och att man så påtagligt kan påverka bakgrunden när det gäller skärpan. 

Inlagt 2018-02-21 22:34 | Läst 844 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Verkligen vackra bilder som du har tagit här! 'Kvalitativa' bilder skulle jag vilja säga! Använder själv väldigt ofta mitt 80 - 400, det är inte för tungt och åker oftast med på grund av detta..
Hälsn!
Svar från lersaker 2018-02-22 11:34
Varmt tack Jan!! Visst är 80-400-objektivet verkligen roligt, man kommer ju så nära med det!
Men jag tycker nog att det är tungt och skrymmande fast det hindrar mej inte att packa med det inför resor. Är kanske inte så van vid större utrustning helt enkelt?
ehrsa 2018-02-22 12:24
Hej! Jag har Nikons 200 - 500 mm också och jämfört med det objektivet så är 80 - 400 mm ingenting.. Det skiljer nästan ett kilo.. Som att ha en liter mjölk extra hängandes.. det känns! Men det objektivet är samtidigt väldigt skarpt! 80 - 400 kan jag gå med en hel dag, men får växla axel lite då och då.. Med 200 -500 måste man växla axel ofta.. och man 'lider' lite! Men många gånger är det värt det..
Hälsn!
Svar från lersaker 2018-02-22 13:35
Jag tittade på 200-500:an innan jag kom över det nuvarande. Tror att det blev rätt, om jag upplever det jag har nu som tungt. Dessutom är 80mm en bra brännvidd märker jag, den används en hel del när objektivet sitter på. Kul att få höra en jämförelse!!
Gratulerar till nya upptäckter, teleobjektiv kan man använda till mycket, speciellt om de har bra närgräns. Det är ruskigt fina bilder du visar.
Svar från lersaker 2018-02-22 15:45
Tack så jättemycket Stefan!! Telet har motsatt men samma effekt som makrot, man kommer nära saker som man inte ser dem med blotta ögat. Båda är väldigt roliga att jobba med tycker jag!
Visst är det roligt att testa något nytt? Och du har ju fått väldigt bra bilder, alldeles särskilt gillar jag närbilden av flamingon/ Björn T
Svar från lersaker 2018-02-22 21:56
Tack så jättemycket Björn! Ny brännvidd sätter fart på nyfikenheten helt klart!
Det må vara tungt men i slutändan är det ofta värt det :-) Flamingobilden är ju grym! Hägern skulle jag tippa på är en kohäger, liten chansning eftersom det är svårt att se storleken på fågeln, men jag tycker näbben ser lite annorlunda ut än ägretthägerns. Testa att croppa påfågelbilden, så bara fjäderdräkten utgör bakgrund det tror jag skulle bli en häftig bild. Hoppas du tar med dig telet flera gånger :-) Mvh Mikael
Svar från lersaker 2018-02-22 22:00
Tack Mikael! Telet kommer nog användas men jag misstänker att det blir mera organiserat. Jag tänker mej för lite innan jag tar det men är nöjd när jag väl är ute!
Hägern försökte jag artbestämma utifrån andra bilder på google så jag chansade också utifrån vad jag tyckte fanns där. Den på bild är ganska liten och lever bland mangrooveträden. Det var hundratals av dem och ett jäkla liv så jag kom på en hel koloni av dem. De är tydligen väldigt vanliga på Dominikanska. Jag kollar i fågeltråden här på fotosidan får jag se om någon känner till den!!
Jag har aldrig ägt ett så långt tele men är säker spännande när man börjar med det.
Eftersom jag tar mest dokumentära bilder så tycker jag om se lite annat.
Du fick till det allatiders bra.
Ha fortsatt mysigt önskar
Gun-Inger
Svar från lersaker 2018-02-23 00:09
Tack så jättemycket Gun-Inger!! Dokumentära bilder är bra och nödvändiga att ta, och du har ju tagit många såna som är intressanta att titta på!!