Inriktning? Nja, jag gillar att skriva. Meningen med att blogga har jag inte riktigt fattat men det ger sej väl.

Mera Hummelgympa

Bästa meditationen, vid rabatten och helst i gott ljus.
Manuell skärpeinställning för humlorna väntar inte på att objektivet ska brumma omkring och leta efter den. Jag har blivit mera kräsen med bilderna genom åren men det blir också allt fler skarpa humlor vid tagningarna jämfört med förr. 
De är allt bra köttiga när man kommer lite nära och ser!
Varför är de kala på ryggen???
De kan se bra lystna ut när de kommer!
Väldigt söta är de!
Även den vita fjärilen, en rovfjäril (tack för artbenämning Eric!!), återkommer till Lavendelruggen.
Fjärilar är inte lika söta när man kommer nära dem. Nästan groteskt borstiga kroppar mellan det skira i vingarna.
Lustigt hur benen hänger när de flyger, tack snabba tider i kameran så man får chansen att upptäcka sånt också!

Inlagt 2017-07-28 16:01 | Läst 1099 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Gillar både humlor och fjärilar. Humlor, åtminstone dom stora, brummar sådär hemtrevligt och fjärilar är liksom små mobila skönheter som oprecist flyger omkring på måfå mest för att glädja oss väl? Fina bilder!/ Björn T
Svar från lersaker 2017-07-28 19:23
Tack Björn, de är verkligen trevliga insekter och väldigt roliga att ha nära hemma i rabatten!!
Underbart! Vad gäller kala fläcken är det bara en sak jag tänket på genast; kanske motorn behöver kylning?
Svar från lersaker 2017-07-28 19:24
Tack Stefan! Det kanske är en tanke att de är överhettade? Hur som helst går vingarna i fantastiskt snabb fart för att bära dem....
Härliga bilder. På den sista humlebilden ser det ut som humlan hoppar mellan blommorna. Men jag gissar att han flög som vanligt ;-)
Svar från lersaker 2017-07-28 19:25
Tack Ingela!! När man kommer så nära dem i bilderna är det lätt att tolka in lite mänskliga drag i dem.. Fast man ska nog vara tacksam att de inte är större i storleken tror jag!
Nu kom det mera humlor och vilka toppenfina färgklickar dina bilder är. Man blir ju så glad av att titta på dem. Dessutom fina bilder på både humlor och fjärilar. De ser ju för sköna ut i flykten även fjärilarna, de har jag aldrig lyckats fånga när de flyger.
Hälsningar Lena
Svar från lersaker 2017-07-28 19:26
Tack Lena!! Det blir fina färger i solen, Lavendeln bidrar också!! Fjärilarna har hamnat på bild först i sommar, man måste använda väldigt snabb tid i kameran för att ha en chans att få dem att fastna på bild!!
Jättefina bilder. Det är inte lätt att få hummelarbetare skarpa, jag vet. Hannarna däremot är trögare i sina rörelser. Humlorna på bilden är antingen åkerhumla (Bombus pascuorum) eller den betydligt sällsyntare backhumlan (Bombus humilis). Att den är lite "flintskallig" på ryggen beror helt enkelt på att det är en äldre, sliten individ. Fjärilen på bilden är inte rapsfjäril utan den snarlika rovfjärilen (Pieris rapae).

/Eric
Svar från lersaker 2017-07-28 22:19
Tack Eric!! Kul att få fakta och artbenämning på både humlor och fjärilen, jag är kass på den delen!!
Antalet individer i rabatten har tunnat ut senare år, en otrevlig notering eftersom de verkligen behövs. Så jag planterar växter som humlor och fjärilar tycker om och blir nöjd över att också kunna dra dit även lite äldre humlor!
Kommer att tänka på sketchen med Lars Ekborg när jag ser bilderna. " Du med dina jävla humlor ". Jag har testat humlor många gånger men du är min överman. ( kvinna ). Väldigt lyckade bilder. Alla lika fina men kanske den första och tredje vinner. Vingarnas rörelser framkommer lagomt fint. Det finns många olika humlor, vilken sort det här är vet jag inte.
Sten
Svar från lersaker 2017-07-28 22:21
Tack Sten!! Jo du, jag med mina humlor, kan inte låta bli att skratta! De blir lite som en sorts husdjur när man nördat ner i blommorna ett tag!
Så kul du har samt så stärkande gissar jag
inget stör dig när du och humlorna har era träffar.
I dag hade vi en första citronfjäril på altanen.
Fint titta på. Härligt se dina bilder.
Gun-Inger
Svar från lersaker 2017-07-28 22:23
Tack Gun-Inger!! Andra håller på med yoga... Jag gillar koncentrationen och att man måste vara här och nu för att kunna fota. Kul att du börjar få in fjärilar hos dej, man blir glad av dem!
Det första bilden är superläcker! Som en scen ur Svansjön, uppförd av humlor :)

När det gäller fjärilar så har jag alltid undrat över hur de kan komma dit de vill, de fladdrar ju som löv för vinden. Men även i hård blåst verkar de komma fram till målet.

Ha det gott! /Thomas
Svar från lersaker 2017-07-28 22:25
Tack Thomas!! Om man närstuderar och följer en fjäril ibland Lavendeln tycker jag mej märka att de ändå har ett visst rörelseschema, och det har humlorna också. Men flaxar vilt gör de!
Å vad jag skulle vilja se Svansjön med hummeldansare!!