och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Fingals Cave

Det är dags för en zodiakkryssnig och vi slänger oss i gummibåtarna ...... Ja, jag kanske överdrev något, slänger är inte rätta ordet men alla är ivriga att komma iväg för nu ska vi till ön Staffa.

Vårt fartyg M/S Quest har tagit oss ytterligare en bit ut bland öarna i Hebriderna, och Staffa ska verkligen bli spännande att få stifta bekantskap med. Den här ön är uppbyggd av pelarbasalt.  Basalt är en bergart av vulkanisk ursprung och då den har kylts ner har den fått en form som av sexkantiga pelare, de liknar orgelpipor.

På Staffa bor det ingen, men där är inte helt öde för det. Eftersom ön inte ligger så långt ifrån de bebodda öarna är det många som åker hit för ett besök. Man kan gå iland men det ska inte vi göra.

Vi kryssar in i ett smalt sund och låter vågorna gunga oss igenom medan vi storögt beundrar det stora pelarna.

Gummibåten som redan tagit sig igenom sundet synns knappt då vi gungar fram på vågorna.

Det ser ut som om någon lekt med byggklotsar och staplat dem på hög här ute till havs. Vikingarna kallade den för "Ön med pelare". Geologerna hävdar att dessa pelare skapades för 60 miljoner år sedan vid en enorm underjordisk explosion. Keltiska folksägner har en annan åsikt, dessa hävdar att Giant's Causeway vid den irländska kusten nådde hela vägen hit ut innan de förstördes av rivaliserande giganter.

Havet har mejslat ut flera stora grottor här, pelarna har brutits av och vågorna fört bort resterna. Den största och mest kända grottan är Fingal’s Cave och det är den som har lockat hit oss.

Grottans öppning är 35 meter hög och den sträcker sig 89 meter in i berget. I lungt väder kan man ta sig in med båt. Vi har tur för det är en sådan dag i dag.

Det är en lite magisk känsla att komma in i grottan och jag kan förstå hur det kommer sig att Felix Mendelssohn blev så inspirerad att han skrev ­ouvertyren Hebriderna då han besökt grottan och hans vän Karl Klingemann, som var med på resan, beskrev grottan så här: "Ett grönare vågbrus har aldrig strömmat i en vidunderligare grotta. De många pelarna får grottan att se ut som insidan av en ofantlig orgel, svart och genljudande, utan ­något som helst syfte och helt ensam med det stora grå havet innanför och utanför.”

Martin som kör vår zodiak stänger av motorn och vi sitter och lyssnar på vågskvalpet. Det är helt enkelt för storlaget för att kunna beskriva och göra det rättvisa.

Då plötsligt hörs det ljuva toner. Tänk er en klar kvinnostämma som sjunger "Amazing grace". Det är så vackert så att nackhåren riktigt krullar sig. Först tror jag att det är något turistiskt med högtalare och inspelad sång. Men efter en liten stund märker jag varifrån ljudet kommer. Det är ingen inhyrd sångare eller inspelad musik utan vi har turen att komma in i grottan just då en av de ilandstigna besökarna plötsligt brister ut i sång. Det är kvinnan där uppe som sjunger och vackert sjunger hon också, dessutom tar hon om det då vi ber om en repris. Jag har letat på nätet för att kunna lägga in en länk till sången här men hittar ingen inspelning som motsvara det vi fick höra. Hon hade så vacker röst och det klingade och ekade mycket vackert inne i grottan.

Fingal’s Cave är inte den enda grotta på ön men den är stört och vackrast.

Ön är inte heller helt obebodd, det vimlar av fåglar här.

 

För att inte göra inlägget för långt så kommer mer om dessa innevånare i nästa inlägg....

 

 Föregående inlägg om resan - Fortsättningen om fåglarna

 

Inlagt 2014-05-09 08:36 | Läst 8013 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej
Vilket härligt reportage. Den pelarförklyftade basalten är pampig här och på Irland.
Pelarförklyftad basalt finns även i Skåne, något som kanske inte är så känt.
Ha en fin helg
Bob
Svar från Margareta Cortés 2014-05-10 09:04
Tack Bob!
Har inte sett den på Irland...ännu men läste att de är ganska små i jämförelse med de på Staffa. Får ta och kolla in de i Skåne.
Vilket reseäventyr ni haft och fått fina bilder också! Tack för det Margareta!
Svar från Margareta Cortés 2014-05-10 09:08
Tack Dan!
Måste säga att den grottan var en fin upplevelse speciellt som vi hade sådan tur att få höra den vackra sången.
O, vilken upplevelse:den där sången kommer du väl att ha med dig hela livet.
Det är sånt som bara händer en gång i livet
Marianne
Svar från Margareta Cortés 2014-05-10 09:22
Tack Marianne! Du har så rätt, den sången kommer nog klinga i mitt minne resten av livet. Hoppas hitta någon inspelning som liknar sången vi hörde. Men kan tänka mig att grottan förstärkte ljudet och upplevelsen.
Vilken vacker plats, fina foto också:o)
Tack, så roligt att få se:o)
Mvh Synnöve
Svar från Margareta Cortés 2014-05-10 09:27
Tack Synnöve! Det var en vacker och mycket speciell plats.
Fina bilder med texten till,häftigt med basaltpelare som ön är uppbyggd av.//blj
Svar från Margareta Cortés 2014-05-10 09:32
Tack Bo-Lennart! Håller med om att det var en häftig ö.
Vilket ställe! Stenformationerna är häpnadsväckande och bilderna hur läckra som helst. Gillar när ni är på väg in i grottan, vilka färger. Bilden på väg ut är ju inte så dum den heller. Upplevelsen när kvinnan började sjunga måste ha varit väldigt speciell, jag får nästan lite rysningar när jag läser. En udda plats som inte så många besöker, kul att vi får uppleva dem genom dina bilder och rader.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2014-05-10 09:52
Tack Lena!
Även om jag trodde att det var något annat som var höjdpunkten på den här resan så var nog upplevelsen inne i grottan den häftigaste. Det var så vackert.
Bra! Så återger en erfaren resenär sin utflykt! God fortsättning!
Svar från Margareta Cortés 2014-05-10 08:58
Tack Sture för en vänlig kommentar från en erfaren fotograf.
Nu håller jag på att resa med dig igen än det är sen timme.
Spännande detta med grottorna. Har inte varit i så många
Naturligtvis aldrig med en båt på detta sätt.
Nu skall jag fortsätta resa med dig.
Lycka till
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2014-05-11 09:57
Tack Gun-Inger!
Det grottbesöket var magiskt och tur hade vi också.
Har varit i grottor förr på landbacken där de haft både belysning och muski men här var allt bara naturligt.
Det var ganska mörkt inne i grottan och jag hade nog inte fått någon bild om jag inte skruvat upp mitt ISO gansk högt.
Fina bilder från magiska miljöer, tack för att du låter oss följa med.
Svar från Margareta Cortés 2014-05-11 09:57
Tack Stefan!
Magiskt var rätta ordet.