och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Åka spårvagn och hamna i Hollywood.

Det är gott om spårvagnar i Helsingfors och det finns många linjer att välja på.  Så sagt och gjort vi gick till turistbyrån och köpte spårvagnsbiljett. En karta över spårvagnsnätet och en stadskarta (fås gratis på turistbyrån) är också praktiskt att ha med sig.

Så vi hoppar på en spårvagn och åker en sväng.

Den här gången tänkte vi åka ut till Arabia eller Arabiastranden som stadsdelen heter. Men vad nu? Vi trodde vi att vi var i Helsingfors och så hamnar vi i Hollywood!

Konstigt var det men till slut kom vi till Arabia ändå. Där byggs det för fullt. Tidigare var det ett industriområde med bl.a Arbiafabriken.

Nu är det en hel del nybyggda hus där. Arkitekterna har skapat lite speciella hus.

Längst nere vid stranden ser husen inte så ovanliga ut men de har fått fina fågeldekorationer i relieff.

Man är tydligen stolta över sitt område och sitt land för vid varje port finns det flagghållare och det flaggas för fullt.

Mitt i allt det nya ser det lite stökigt ut, men jag anar att det är något som kommer att bli fint med tiden. Pallkragar ligger där och ser ut att vara utslängda mellan de nya gångvägarna, men här är det folk ute och jobbar och jag antar att det är de boende som fått en liten odlingsplätt.

Jag ser en väldigt speciell balkong på ett av husen, den ser mer ut som ett skatbo än balkong. Får hoppas på att den är lika stickig på insidan.

Det är inte bara nybyggda och spektakulära hus här, det finns även kvar av den gamla bebyggelsen.

Inlagt 2014-06-03 09:13 | Läst 8217 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Spännande balkong. Det finns kanske väldigt stora skator i Finland? Som vanligt levererar du intressant text och fina bilder. /Frode
Svar från Margareta Cortés 2014-06-03 10:59
Jätteskator har de nog i Finland.:)
Lite lustigt men det var bara en lägenhet som förärats med balkong på den sidan av huset och den var som ett skatbo. Tack Frode!
Fina och udda detaljer du fångat i grannlandet! Ha det gott/ Danne
Svar från Margareta Cortés 2014-06-03 11:00
De har många hus med speciell arkitektur där över. Kul att se sig omkring.
Jag gillar gamla industribyggnader, det är något speciellt med dem. Normalt fula i sin form men oerhört funktionella. Tegel har ofta härliga strukturer och inte sällan fina mönster. Tack för resan.
Svar från Margareta Cortés 2014-06-03 11:01
Tegel är vackert och husen här vid Arabia var lite speciella. Det kändes som ett trivasmt område.
Kul med din resa till Helsingfors där du hittat lite udda saker./ Kan inte låta bli att berätta dig en sann historia från en spårvagnsresa en gång till min kusin. Vagnen stannade på en hållplats. Resan fortsätter inte, vagnen står stilla. Då tappade en äldre kvinna sitt tålamot och skriker högt : Kan vi inte fortsätta resan ?? Nej ropar konduktören, vi väntar på strömmen. Kvinnan misuppfattade det hela och svarar : Men kan inte strömmen åka med nästa vagn ?? / Hans
Svar från Margareta Cortés 2014-06-03 11:04
Kul historia. Det kan ha sina sidor att åka spårvagn i Finland och inte kunna finska, det upptäkte vi när vi åkte. Vår spårvagn som var en linje som gick runt utan att vända stannade plötsligt och det ropades något i högtalaren. Vad??? Ja inte vet jag men när alla började gå av och vi var ensamma kvar så skyndade vi oss också ut. Varför vet vi fortfarande inte för sedan fortsatte vagnen tom och vi fick hoppa på nästa som kom.
Märker också att det blir färre och färre som kan svenska där borta. Mest äldre som pratar svenska och de andra får man ta till engelskan med.
Du har i alla fall förmåga att se alla saker. Teservis från Arabia har man så klart och spårvagn har man åkt. Men det är bara den viktiga sträckan från hamnen till naturbokhandeln det. Övriga helsingfors har man inte sett mycket av. Roliga bilder i alla fall.
Sten
Svar från Margareta Cortés 2014-06-03 21:45
Om jag inte mins helt fel så var Arabia en filial till svenska Rörstrand från början och nu ingår den i Itallagruppen. Synd att det var stängt då jag var där för man ska kunna handla porslin där vid gamla fabriken. När man kommer till nya ställen brukar det vara en hel del att se. Naturbokhandeln får bli nästa gång.
Skatbobalkongen var ju urhäftig. Vilka roliga iakttagelser ni gör. Fågeldekorationerna på husen var också väldigt fina. Det flerfärgade huset var dock lite för mycket tycker jag, men var stil har sin tid.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2014-06-03 21:55
En sådan skatbobalkong skulle kanske vara kul att ha men jag tror inte vi får bygglov på det till vårt hus, det blev grönklassificerat för något år sedan. Fågelrelieferna var fina, de skiftade och framträdde olika beroende på hur man stod och tittade på dem.
Vilka fina hus fina detaljer bild sex är mycket färggrann snyggt fångat Ha det gott ::)) // Gert
Svar från Margareta Cortés 2014-06-03 21:56
Det färggranna huset drog ögonen till sig.
Kul med en varierad bildsvit från Helsingfors. Jag har varit där en del i jobbet, så det är kul att se, fast du har hittat många platser jag aldrig varit på. Svårt att utse en favorit, kanske sjätte bilden på huset med de olika färgfälten!
Hälsningar
Bjarne
Svar från Margareta Cortés 2014-06-03 21:57
Helsingfors bjuder på många olika ansikten, det var kul att få tillbringa några dagar där och inte bara några timmar som det blir då man tar båten över.
Kul att se lite finländsk arkitektur av senare stil, bra text till bilderna.
Svar från Margareta Cortés 2014-06-03 21:58
Här hade arkitekten verkligen låtit inspirationen flöda.