och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Dochulapasset - Bhutan

Vi lämnar Thimphu och den enorma Buddhan och beger oss iväg mot Dochulapasset. På vägen dit passerar man en checkpoint. Där måste alla stanna och deklarera sin last och det är även kontroll av passagerarna. Avsikten med det är att de vill ha koll på hur turisterna färdas och även förhindra smuggel från Indien.

Vi träffar lite lokalbefolkning.

Jag tycker det är kul att handarbeta och för att förena nytta med nöje så brukar jag ta med mig lite av mina alster på resorna. Kameran är ibland en bra kontaktsökare, men att ha med något litet till barnen är ändå bättre speciellt när man inte har så lätt med kommunikationen med ord och det händer aldrig att de nekar mig att ta en bild. Den här lilla flickan fick en Nassefigur och blev så glad och även lite blyg. Hon kröp upp i mammans knä och så fick jag ett leende och löfte om att ta en bild.

Utefter vägen hit upp fanns det små stånd där det såldes torkad yakost, lite torkad frukt och färska äpplen. De här ungdomarna passade på att spela ett spel i väntan på kunder.

Vi hade inga problem att passera chekpointen.

Så vi fortsätter färden och njuter av utsikten. Men röken från skogsbranden ligger över nejden så det är disigt trots det fina vädret.

Vi kommer fram till Dochulapasset och Druk Wangyal Chortens, vi är nu på  3116 möh. Här lät drottningmodern bygga 108 chorten för att hedra de 4 soldater som stupade i strider när indiska flyktingar jagades ut ur landet.

Jag går upp bland dessa chorten. Här kan det vara fin utsikt över Himalyamassivet men nu ligger röken i vägen och döljer det mesta. Vi kommer att komma förbi här en gång till under resan så vi får hoppas på att den blåst bort då.

Vi fortsätter färden och lite längre fram stannar vi för att beundra utsikten.

Ibland ser landskapet ut som om någon försökt bygga upp det som ett modellandskap, ungefär så som man brukar se på arkitekternas modeller över nya områden. Jag är imponerad över de som skapat dessa terassodlingar.

Här ser vi tydligt hur röken från gårdagens skogsbrand ligger kvar och skymmer utsikten, men jag tycker att det där diset som bildas också är fint.

Inlagt 2015-04-09 20:42 | Läst 6046 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fantastiska vyer och ett otroligt vackert och fascinerande landskap. Tänk att bo i byn där uppe på bergstoppen som du visar i din sista bild. Det krävs nog både tålamod och kondition för att ta sig dit och därifrån. Fin bildsvit! MVH Yvonne
Svar från Margareta Cortés 2015-04-10 21:03
Tack Yvonne!
Starka ben och god kondition är nog ett måste om man bor så. Flåset får sig en törn på den höga höjden också. Som att ligga på höghöjdsträning.
Vilka fina landskapsbilder Gillar bild 11 med fina åkertegar på berget Ha det gott : ) // Gert
Svar från Margareta Cortés 2015-04-10 21:04
Tack Gert!
Det är ett makalöst landskap i detta land.
Kul att du tar med dig små saker, som du gjort själv.
Bra sätt att knyta kontakt.
Barn är så omedelbara och härliga
Vi hade med oss en Pippidocka till en liten Thailändsk flicka, som mist hela sin klass i tsunamin
Hon satt i mitt knä, när vi var nere och åt på restaurangen varje kväll
En liten tjej, jag aldrig kommer att glömma
Marianne
Svar från Margareta Cortés 2015-04-10 21:08
Tack Marianne!
En liten sak ger oanat tillbaka vid möten i främmande länder. Lättare att få kontakt och chans till en bild. I Tibet hade jag mest vantar, sockor och mössor men där var det lite kallare men märkte att sådant var uppskattat även här. Fint med din Pippidocka också.
Mycket intressant! Fina bilder absolut! Hils, LO
Svar från Margareta Cortés 2015-04-10 21:09
Tack Lars Olov för din kommentar.
Trevligt resereportage!
Kul med flickan som blev så glad för sin Nasse! Snällt av dig! :-)
/Niklas
Svar från Margareta Cortés 2015-04-10 21:11
Tack Niklas!
Är lite egoistiskt med de små sakerna jag har med, får ju ofta bilder i utbyte. Win win liksom.
De som växer upp här ser kanske inte den vackra naturen som vi gör.
Det är lika spännande varje dag få följa med dig på er resa.
Ny arkitektur igen. Nya vackra landskap. Så dessa berg.
I dag var det som charmade mig mycket bilderna på befolkningen
med dessa två barn. Nasse blir säkert något som skall älskas länge.
Gosig fredag på dig
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2015-04-10 21:12
Tack Gun-Inger!
De kanske blir hemmablinda även där.
Det här landet hade mycket att bjuda på och vi hann med mycket på få dagar.
Otroligt fina vyer och sååå fina bilder! Blir glad av kvinnan med barnet som ler så härligt!
Kul att du visar...och jag blir bara liiiite avundsjuk på ditt resande... :)

ha det gott Margareta!
Svar från Margareta Cortés 2015-04-10 21:13
Tack Lena!
Det leendet som jag fick av dessa två värmde gott.
Bra landskaps och reportagebilder var det i strid mot den Indiska trupper
det stupade fyra soldater eller gjorde de indiska flyktingar motstånd?
Svar från Margareta Cortés 2015-04-10 21:18
Tack Bo-Lennart!
Det vi fick berättats var att en större del flyktingar kommit in från Indien och dessa ville inte Bhutan ha där utan de jagades ut men gjorde motstånd. Exakt hur striderna gick till vet jag inte. Läser man om det på nätet så nämns de som rebeller men våra guider kallade dessa för flyktingar. Detta hände 2003 och minnesmärket är från 2005. Det hålls också en minneshögtid där varje år i december.
Mycket speciella miljöer och en vacker utsikt som känns långt borta. Det är ett land som man inte allst känner igen och det gör ju bilderna extra spännande. Jag gillar också bilden med tjejen som fick den lilla nassen. Vilken söt gåva och bra tänkt att ta med sådana saker. Det märks att ni är erfarna resenärer.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2015-04-10 21:22
Tack Lena!
Bhutan var en mycket trevlig bekantskap, berg har jag alltid gillat och landskapet är inte så dumt det heller men trevligast var befolkningen. De hade inte blivit trötta på turister ännu och mötte oss med en nyfiken vänlighet. De bjöd på sig själva. Har lärt mig lite på resorna, pennor i all ära men en liten leksak, även hemmagjord, går bättre hem. Även vantar, sockor och mössor är tacksamt att ha med i de länder där det kan bli kallt.
På tal om checkpoint. Jag skulle besöka Camp David en gång i Appalacherna, där var det många Checkpoints:) Valtaktiskt vackert där du varit. Både landskap och byggnader är intressanta. Bilden med de resliga träden blir trots allt min favorit idag.
Svar från Margareta Cortés 2015-04-10 21:25
Skulle vara trevligt att se bilder från din resa där.
Det blev mycket bilder från denna resa för det var så varierande. Något nytt vare stund liksom.
Ingemar Svensson 2015-04-10 21:41
När jag var där så hade jag inte hittat tillbaka till fotohobbyn. Jag har lite bilder från mina resor då. Ber om ursäkt för stavningen ovan, det skall naturligtvis stå Fantastiskt i stället för Valtaktiskt, rättstavningen kan ställa till det om man inte kontrolläser:)