och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Kilburns vita häst och I vår herres hage.

På ett berg nära byn Kilburn kan man se en enorm vit häst. Den är 97 meter lång och 67 meter hög och syns på långt håll. Det är ingen lämning från förhistorisk tid  utan den skapades så sent som 1857. Det sägs vara en skollärare och hans elever som grävde bort jorden så att den vita kalkstenen i berget kom i dagern och på sätt skapade hästen.

Fast det var inte hit vi skulle i dag utan vi kör vidare till Thirsk. Även här kan vi se spår av våra vikingar. Staden hette på 1000-talet Tresche, ett fornnordiskt ord för träsk. Inte så träsklikt numera. Ser mer ut som en charmig småstad.

Nu är väl Thirsk mer känt för TV-serien som i Sverige hette "I vår herres hage".  På engelska " All Creatures Great and Small". Där kallades staden för Darrowby och veterinären James Herriot. Egentligen hette han James Alfred Wight men fick inte använda det namnet för det kunde bli otillbörlig reklam för veterinärpraktiken. Istället hittade han på James Herriot efter en fotbollsspelare.

Veterinärkliniken och hemmet är numera museum,   eftersom jag följde den serien på 80-talet så var det extra spännande att få gå in och se hur där såg ut i verkligheten. Följ gärna med in och titta...

...så tittar vi på hur en veterinärklinik såg ut på 40 och 50-talet.

James och hans kollegor bodde också här i huset. Här är köket.

Matsalen

Vardagsrummet, och se där sitter han själv och kopplar av efter en jobbig dag med att bota sjuka djur ute på de avlägsna bondgårdar.

Bilen som användes i TV-serien finns även kvar, det gick bra att provsitta den om man ville.

Tvärs över gatan bodde en annan berömd person fast lite tidigare. Thomas Lord föddes där 1755. Han var skådespelare och var också en duktig cricketspelare och grundare av Lord's Cricket Ground.

Staden har också en pampig kyrka. St Mary's  från 1480. Där inne i en av gångarna hade de Kyrkans barntimme. Fullt av småbarn som lekte och stojade runt, ovanligt att se barn leka inne i kyrkan men väldigt charmigt

.

 

Inlagt 2011-09-28 10:25 | Läst 6978 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
"I vår herres hage" var en av mina favoritserier, då den sändes. Nu har jag flertalet böcker av James Herriot ståendes i bokhyllan, alla med charmiga och dråpliga historier. :) Kul att se hur det såg ut i den riktiga veterinärbostaden, för den serien spelades in i var en annan, om jag inte minns fel.
/Anna
Svar från Margareta Cortés 2011-09-28 13:48
Du har rätt i att serien spelades in i ett annat hus. I det här huset fanns nu inspelningsstudion. Tog inga bilder där eftersom det var mörkare än i huset.
Jag har också läst en del av böckerna och där beskriver han det verkliga huset.
Vilken koll du har på alla gamla engelska tv-serier .... vilken nostalgitripp du har varit runt på! Härligt!
Monica
TV serien "I vår herres hage" såg jag tyvärr aldrig men har läst ett par böcker med James Herriot och blev oerhört gripen av alla veterinärhistorier, hundälskare som jag är...;-)
//Sirpa