och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Var ska vi sova i natt.

Sista dygnet i Norge hade vi inte förbokat något boende, tänkte att vi hittar väl något ställe att ta in på. Innan hade vi, innan vi lämnade senaste platsen, kollat in var det var lämpligt att vila och stanna någon natt eller två.

Tyckte att nu kan slumpen få avgöra, men innan vi började leta natthärbärge så ville jag återse några platser från ungdomen. Tidigt 60-tal var jag med ungdomsklubben på skidresa till Høvringen i Rondane och det skulle vara kul att få återse stället och spännande att se om jag kom ihåg var det var. Vi hittade kyrkan i Otta, dit vi åkte på nattmässa. Jag hittade kyrkan, fast den låg inte inne i Otta som jag trodde utan strax utanför och heter Sel kyrka. Inga drakar på den här, men fin ändå.

Sedan letar vi oss uppför vägen mot Høvringen och när vi kommer upp och jag får en överblick av området så böjar jag tvivla på om det kan gå att känna igen sig. Då var det ett fåtal hus här och nu verkligen vimlar det av hus, nästan en lite stad av fritidshus.

Men skam den som ger sig och efter lite snurrande så känner jag faktiskt igen mig. Det är i det större huset vi bodde. Går att boka rum här även nu, men för tidigt för oss att stanna. Men härliga minnen väcks till liv.

Vi fortsätter färden mot okänt mål.

Det börjar bli dags att tanka och det för oss in på en liten avtagsväg där det ska finnas en mack, tyvärr ingen diesel, men där upptäcker vi en ovanlig kyrka.Vi får veta att det är 250 km till Nidaros härifrån och att det är en traditionell korskyrka.

Det är Dovre kyrka vi upptäckt, kyrkan ser ut som om den var klädd i någon form av metallplattor men det visar sig vara skifferplattor.

Den lär vara vacker inuti, men tyvärr kommer vi inte in utan får nöja oss med en promenad runt kyrkan.

En ekorre vill inte alls vara fotomodell.

Vi kommer upp på Dovrefjället och tänkte oss en övernattning vid Dovregubbens hall. Den ligger så vackert och med ett fint hus. De har rum där, men vill vi inte nöja oss med våfflor till middag så känns det inte som någon bra idé att stanna där. Kvällen är tidig så vi fortsätter till nästa by men stannar först och beundrar en vacker bro.

Förmodligen har några försök sig på att plocka med sig stenar därifrån, för det finns en skylt om att bron är fredad och man får inte avlägsna några stenar.

Färden går över vacker fjällnatur och vi inser att glesbygdsproblemen har nått även delar av Norge, vi ser några hotell och övernattningställen men alla är stängda eller utan matservering. Hittar en skylt som talar om att det ska finnas både säng och mat. Styr kosan upp på ett berg, snurrar oss uppför ringlande vägar och mycket riktigt ett öppet ställe. Jag går in och kollar och träffar på ett par i 80-årsåldern som sitter och äter middag i receptionen. Det doftar gott och börjar suga lite i magen.

 Jag frågar; Lediga rum? - ja! Mat? - ja! och utsikten ingår i rumspriset. Så bra tycker vi och bestämmer oss för att stanna hos det trevliga paret...då upptäcker vi skylten "Endast kontant betalning". Våra hundralappar räcker inte långt så det är bara att fortsätta färden.

Skam den som ger sig och nu börjar vi bli både trötta på att åka och hungriga. Då dyker Gimsbu turistsenter upp.

En äldre dam träffar jag på där inne. Kollar; -Finns det rum? - Ja!, Finns det mat? - Ja! Går det att betala med kort? - Ja! Vågar mig till och med på att fråga, finns det internet? - Ja! Går det att få frukost också? - Ja! Vi tvekar inte utan slår till. Utsikten ingår även här i rumspriset, men är kanske inte lika vacker som uppe på fjällgården.

 Mätta och belåtna tar vi en promenad i området. Där har de en sevärdhet i form av en gammal mack som en eldsjäl bestämt sig för att bevara.

Den var i bruk till slutet av 80-talet.

Träffar på en hel del får på vår promenad. De verkar vara väldigt sällskapssjuka och kommer rusandes då vi kommer.

Riktigt nära vill de komma.

Moderiktigt ska det vara även i fårvärlden, ett lamm med benvärmare. :)

Ett lamm leker herre på täppan.

Kossorna undrar vad som står på.

Konstaterar att det är ganska vackert även här, sedan kryper vi till kojs.

I morgon åker vi mot Sverige.

Inlagt 2016-07-06 10:19 | Läst 6242 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Stannar upp vid första bilden en lång stund. Så vackert med speglingar ibland. Visst är det kul att improvisera och chansa, men jag inser att är man ute på landsbygden ska man kanske ha lite kontanter. Jag ska se till att vi har det på vår nästa resa som går till Finland. Gillar kyrkan med plattorna (och bron), vi kanske kan passera där I september då vi kommer att åka igenom dessa regioner.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2016-07-06 12:17
Tack Lena!
Vi hade tagit ut lite kontanter, men på de flesta ställen där man bor så tar de kort även så den lilla tanten på campingen. De äldre paret i fjällgården verkade leva som de alltid gjort och varför ändar på något så banalt som kontanter. ;) Synd för det var ett charmigt ställe och hemlagad mat är inte fel.
Då vi rest i Finland har det aldrig stött på patrull med kort, men lite lättare där då de har €.
Fanns inte många ställen som var i gång i maj uppe på Dovrefjäll, säkert fler i september då vandrarna är fler.
Kul med den gamla macken och en fin stenvalvbro till,bodde i Dombas
på hemresan från Bergen där funkade ej betalkort för tillfället men en
bankomat fanns där så det gick bra,det kan bli ett jagande efter mat och
rum ibland. Fina naturbilder också.
Svar från Margareta Cortés 2016-07-07 10:52
Tack Bo-Lennart!
Ibland kan det bli svårt att hitta ställen som har både mat och husrum, då man kommer utanför städer. Råkade ut för det i Sverige då vi ville åka som förr, styra kosan dit näsan pekar. Då var det mest semesterstängt på en massa ställen. lite konstigt i semestertider.
Underbara bilder! Det blir antingen Island eller Norge nu i sommar, och när jag ser dina bilder så får det nog bli Norge, och så tar vi en tripp till Island lite senare i höst!
Ha det så bra!
Svar från Margareta Cortés 2016-07-07 10:55
Tack Heléne!
Norge låter som ett bra val, Island är underbart även det, men välj inte september som vi gjorde. Storm, dimma och regn. Inte dimma som förskönar landskapet, utan dimma som gjorde att landskapet ibland försvann helt och hållet och även stoppade upp trafiken. Regnet var också mer än regn, de har verkligen väder på den ön.
Det er helt umuligt med dig Margareta - alle dine billeder fortjener ros og kommentarer. Jeg nøjes med at sige super og følger med på turen.
BP tankstaionen rammer selvfølgelig et blødt punkt i en veteranbils entusiast hjerte.
Hilsen fra Erik.
PS: https://www.youtube.com/watch?v=_lSpqxq57Rk
Kunne ikke lade være - undskyld.
Svar från Margareta Cortés 2016-07-07 10:58
Tack Erik!
Din kommentar gör mig så glad.
Macken var fin och de hade till och med lyset i pumparna tända.
Den låten spelades ofta i bilens kassettbandspelare då vi åkte i Norge med barnen. Då bodde vi i hytte och tog en där vi tyckte det var trevligt att stanna. Fast på senare år har hytterna blivit så moderna och dyra så det ibland blir billigare med hotell.
Återigen fina bilder från en del av världen jag inte sett. Gillar BP macken (pappa hade en sådan). Det finns en även en BP nostalgimack i Björkfors, Östergötland ( http://www.nostalgimacken.se/ ) . Väl värt ett besök om man är i krokarna ;-)
Svar från Margareta Cortés 2016-07-07 10:59
Tack Ingela!
Ska ha ditt tips i åtanke om vi kommer åt det hållet.
Så härligt att få följa med på din resa via bilderna! Kan inte annat än att hålla med Erik - alla bilder förtjänar ros och kommentarer!

Ha en härlig kväll!
/L
Svar från Margareta Cortés 2016-07-07 11:00
Tack Lisa!
Gläder mig åt din vänliga kommentar.
Vackra bilder du bjuder på. Den första är ju underbar !
Inte alltid så lätt att vara på resande fot när hungern sätter till. Men ju krångligare saker och ting är ju roligare minnen har man med sig efteråt.
ing-marie
Svar från Margareta Cortés 2016-07-07 11:02
Tack Ing-Marie!
Vi har lärt av misstag i Sverige, då vi trott att man kunde vara spontan och åka dit näsan pekar utan att förboka, trodde inte att det var likadant i Norge, men utanför större samhällen så var det även så.
Lite synd på fjällgården, för där var det charmigt och jag var nyfiken på vilken mat de tänkt servera. Vi skulle vara de enda gästerna på hela gården.