Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

EN HELT ANNAN SORTS BILDER

***

Här på FS framhålls ofta att det är fotografen som gör bilderna, inte kameran. Tro inte att du får bättre bilder för att du skaffar en dyrare kamera är budskapet. Det sista är väl sant kanske, men att kameran och kameravalet påverkar bilderna är ju uppenbart tycker jag. Men kanske inte som de flesta tänker, att det har med teknik och prestanda att göra. OK då, det också, men jag känner att det finns annat också, inte lika uppenbart.

*

Jag har redan gjort en blog från Dagnys på Fotografiska, där alla bilder varv gjorda med 99:an och med 135/1,8 på kameran, tillsammans en nätt liten klump på precis 2 kg. Och bara stiliga porträtt bildbehandlade på bästa (nåja, allt är relativt) sätt för att ge så snygga bilder som möjligt.

*

Men jag hade A7S:en med också, och på den satt det behändiga 24-70/4, anpassat för just A7-kamerorna (och andra med E-fattning). Ganska exakt halva vikten och halva storleken, mycket, mycket behändigare. Och jag hade inte bestämt mig i förväg för att dela upp fotandet på ngt sätt, men det blev helt andra bilder - inte så ordentliga, inte så genomtänkta men mkt personligare och mer intima om ni frågar mig. Och eftersom bilderna var annorlunda blev efterbehandlingen det också.

*

Fullt medvetet tar jag med ganska många bilder här, allt för att få lite av känslan på träffen. Mysigt, rörigt, många gubbar, kameror mackor och kaffekoppar i en enda röra, sitta på olika ställen, komma tillbaka, några bilder på resten av lokalen, ja ni som var där vet ju precis hur det var.

*

Men visst, kameraegenskaperna har också betydelse. Eftersom jag och A7S:en gärna jobbar med höga ISO talar jag om vilka ISO-värden jag använt. Det är verkligen inte det mest intressanta, det är att jämföra bilderna med dom jag hade i förra Dagnybloggen, men ändå, ISO är lättare att speca och jag börjar med ISO 25600

*

*

Fortsätter med  ISO 20000

*

och går så ner till ISO 10000

*

Torbjörn blev så bra att jag tar med den här bilden också

*

Här har jag gått ner till ISO 6000

*

*

*

*

Fortfarande ISO 6000

Torbjörn och jag bytte optik ett tag, han har ju en A7R, så alla bilder from den här har jag hans 55/1,8 på min kamera

*

Men här bara ISO 1000

*

*

Tillbaka till ISO 2500

*

*

En bild till, inte så skarp men en gladare kille (namn tack!)

*

*

*

Lokalen är ju mysig med dom fina panoramafönstren och Djurgården framför fötterna

*

Och det är ju inte bara vi där

Och fortfarande ISO 2500 ända tom nedanstående bild

*

Dom sista fem bilderna här är jag tillbaka på ISO 25600, det är mkt mörkare här längre in i lokalen

*

*

*

*

*

*

Frågar ni mig är dom här roligare att titta på men kanske inte så bra (definition tack!)

***

Inlagt 2015-03-10 11:23 | Läst 3280 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Mycket fin bild på Jan-Olof. Å 55:an är nog på tok för skarp för mitt välanvända fejs :).
Svar från Khalad 2015-03-11 20:16
Tack Torbjörn, såg att bilden på Jan-Olof är bra, det finns ett allvar i den bilden som är fint. Jag gillar bilderna på dig också, dom visar dig precis så engagerad i fotoprylarna som du var (den här stunden i alla fall) och bilden där du lutar dig lite över bordet tycker jag är avspänd och skön! Att både du och jag har väl använda fejs som du säger är svårt att göra ngt åt (nej förresten, det är det nog inte, men gissar att varken du eller jag är intresserade av det, jag menar göra nå´t åt det)
Men visst är 55:an skarp! Hälsningar/ Björn T
Det här är bilder som mer speglade stämningen, håller med om det. Kanske är det faktiskt så, att med den stora och dyra och tunga utrustningen lättare blir så att man fotograferar lite högtidligare (om du förstår vad jag menar), medan du, eftersom du möjligen betraktar den här utrustningen som mer av komplement (!?!) är friare i ditt fotande.

De här bilderna är också bra. Och vad som sedan är bra är ju en evig fråga, i alla fall en som jag brottas med hela tiden. Hittills har jag kommit fram till att kontexten är viktig, det spelar stor roll vem som tittar på bilden, vad den har att göra med vilken bild som är tagen, i vilket sammanhang etc.

Intressant reflektion!//GöranR
Svar från Khalad 2015-03-11 20:22
Priset har nog inget att göra med det (A7S är fö dyrare än 99:an och objektivet på A7S:en ligger inte långt efter 135:an) men defínitivt storleken och vikten. Och just dom två sakerna gör det så mkt lättare att hantera A7S:en på ett annat sätt - bara en sån sak som att jag lätt håller den med en hand gör att jag tar andra bilder än med 99:an med135:an på. Bra bilder blir det med båda kamerorna tycker jag, det bloggen egentligen handlar om är att det "blir" olika bilder beroende på vilken kamera jag väljer. Dvs, jag kan påverka vilken sorts bilder jag tar genom att välja kamera! Tack för intressant kommentar Göran!/ Björn T
Imponerande kvalitet på de höga ISO värdena
Mannen i hatten heter Christer :-9
http://www.fotosidan.se/blogs/cikzak/index.htm
Svar från Khalad 2015-03-11 20:23
Visst är det, tack Bengt! Och när jag kollar in Christer känner jag jun igen honom från FS/ Björn T