Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

TELOMERER I RISINGE? - LANDSBYGDSPROMENAD

***

Nedräkningen har börjat. Det är nu 4 dagar kvar till vintersolståndet, då vänder det. Idag var solen uppe 6 timmar och 7 minuter. Om den varit uppe alltså. Minimum ligger på 6 timmar och 4 minuter, så vi kommer tappa ytterligare 3 minuter. Så håll ut, det går snart åt rätt håll igen!

*

Trots solens frånvaro och knappt läsljus blev det en hyfsad promenad på en och en halv timme ute i Risinge. Och jag tänkte - med moderna kameraunder måste det gå att få lite bilder ändå. Och visst gick det. Inte så spännande kanske men det är så här svensk landsbygd långt från city ser ut just nu en mulen decemberdag.  Det märkliga är att jag trivs ändå. Jag känner samma frihet på promenaderna nu som mitt i sommaren. Kvardröjande snö, mörk jord och grön höstsådd blir fina mönster. Och marken är fortfarande frusen efter frostnätterna tidigare i veckan, det gör den lättgådd. Gådd? Gå, gick, gått och gången, men gådd? Tur att ni begriper även om det är fel.

*

Och telomererna då? Jo, medan jag promenerar tänkte jag på en artikel om telomererna och Elisabeth  Blackburn jag läste häromdagen. Hon fick nobelpriset i medicin 2009 och var influgen till Nobel week dialogue som hade temat Framtidens mat. Telomererna sitter ju ute i ändarna på kromosomerna och  har betydelse för vår livslängd.  Ju längre telomerer, desto större chans att bli gammal, alltså bromsat åldrande. Rätt spännande. Och vad påverkar telomerernas längd då? Många saker, tex stress och fysisk aktivitet, men störst betydelse har maten vi äter. "Mycket socker, framförallt söta drycker, och processa kött ger kortare telomerer medan varierad kost med mycket mikronäringsämnen och exempelvis omega-3-fett förknippas med långa telomerer" (SvD 12 december). Och hon betonar att kvaliteten på maten betyder mer än kvantiteten. Och jag tänker att om maten kommer här hemifrån med försumbara transportsträckor och driven i ett kyligare klimat (som nästan alltid ger bättre smak och mer näringsvärden) måste inte det betyda just högre kvalitet? Det tror i alla fall jag! Så jag fortsätter att satsa på ökad längd på mina telomerer och köper ekologiskt och svenskt så ofta jag kan, även om det blir lite dyrare.

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2016-12-17 23:42 | Läst 2051 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Blir lite avundsjuk på dig som bor i närheten av ett så vackert landskap. Tror jag känner igen några vägarna sedan tidigare bilder. Jag undrar hur det ska gå för mig i framtiden. Jag som äter mycket socker, stressar, rör på mig lite för lite, ( gick 6 km till skogsmatningen idag ) äter för mycket kött, skulle vilja sluta med det men det är svårt. försöker i alla fall minska på köttätandet, men det är för djurens skull. Jag får lita på mina gener, alla på min morfars sida har ju alla blivit över 90 år. T.o.m. 103 år.
Sten
Jag tror också mycket på aktivitet och matens kvalitet.
Vackra landskaps bilder Björn och snart är det lilla vita borta tror jag.