Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

RÖRDROM OCH KUNGSÖRN

***

Förmiddagens promenad gick nere vid Saxevägen (Nohrstedts Väg) åt Söderbärke till. Straxt innan vi kommer fram till träbron hör jag den, rördrommen. Omisskännlig, exakt som någon blåser över en tom öl- eller läskflaska. I hör den också. Och miljön stämmer  perfekt, här intill finns en delvis igenvuxen vik av Barken med ett ganska stort område med delvis öppet grunt vatten, delvis kärr som på andra bilden. Vi fortsätter men vänder så småningom åter och när vi passerar här på tillbakavägen hör vi den igen. En ganska sällsynt fågel, googlar och ser att man räknade till 650 spelande hannar vid riksinventeringen år 2000. Jag har aldrig hört den i verkligheten tidigare men har lyssnat på inspelningar många gånger och är säker på att det verkligen var en rördrom. Har aldrig hört att någon sett den här tidigare.

*

*

*

Så kommer vi hem, äter en lättlunch och dricker en kopp kaffe. Efteråt går jag ut i köket med koppar och fat och i samma ögonblick jag sätter ner kopparna på diskbänken kommer en stor, jämnt mörkbrun rovfågel inflygande och sätter sig på gräsmattan framför mig. Jag stannar omedelbart till men i samma ögonblick jag tänker på kameran med 70-200 monterad i rummet intill och vänder på huvudet uppfattar den min rörelse och lyfter. Det gick fort och jag blev totalt överraskad men mitt intryck är kungsörn, huvudsakligen för att jag uppfattade att tarserna var fjäderklädda nästan ner till fötterna. Men också för den mörkbruna fjäderdräkten utan vita inslag eller bandning och för att den satte sig på marken. Kanske tio meter utanför fönstret. Kungsörn är nog ganska vanlig här i skogarna, jag har sett örnar i trakten tidigare fast på långt håll, men här är jag inte helt säker, det gick som sagt fort och jag blev totalt överraskad. Men som sagt, tarserna var fjäderkädda långt ner och det tror jag inte ormvråk har?

*

Bilder? Nej, ingenting, men det gör mig inget. Rördrom har jag länge önskat att nån gång få höra och nu blev det så. Den är vanligare nere i Östergötland än här, ändå blev det här. Extra roligt. Och örn, kanske skulle jag prova i sommar med att lägga ut åtel. Måste man ha tillstånd för det?

 

***

Inlagt 2017-05-14 15:04 | Läst 1397 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Kul du fick höra rördromen, den går inte att missta sig på. De har minskat mycket i antal här hemmavid de sista 30 åren, men det finns ännu minst en utanför byn.
Vågar inte gissa rovfågeln, men det är så med fåglar, plötsligt finns de där, mitt framför. Och de är alltid betydligt mer skarpsynta och reaktionssnabba än människor.
Svar från Khalad 2018-03-25 14:33
Hej Stefan, sent ska syndaren vakna....Hittade en obesvarad blogg typ 10 månader gammal, men det var verkligen roligt att få höra den live, har bara hört inspelningar tidigare. Nyfiken att se om den kommer finnas på plats också i vår!/ Björn T
Härligt att få höra rördrom! Inte ofta, tror jag har hört p Öland någon gång. Lite örn på det är inte fel. Du fick några sköna bilder även utan fåglar. Snygg molnspegling i vattnet i första bilden.
Hälsningar, BJarne
Svar från Khalad 2018-03-25 14:33
Det var faktiskt en upplevelse jag längst efter, tack Bjarne!
Jag hör ofta rördrommen här hemma och vet ungefär var den håller till men har aldrig lyckats se den, känns som att leta efter en nål i en höstack.... ett område med mycket vass så förmodligen går det inte att komma nära ens om man visste var den gömmer sig.
Svar från Khalad 2018-03-25 14:36
Hej Sirpa, stort tack sent omsider :-) Jättekul bara att få höra den, läste i ngn annan blogg att man får räkna med många många timmars vaktande vid deras lokaler för att få en chans till bild på flygande rördrom/ Björn T