Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

INGET ATT FÖRVÅNAS ÖVER LÄNGRE - ELLER?

***

Trots att jag  vet att mobilen duger till de flesta vardagsfoton blir det ganska sällan jag använder mobilkameran. Igår var den med, en kort promenad i går eftermiddag vid halv fyra tiden. Gråmulet, duggregn och begynnande kvällsmörker gjorde att jag inte tog med mig kameran på vilken Zeiss-135:an (135/1,8) satt på, den väger en del. Nästan tillbaka vid bilen igen tyckte jag ändå plogfårorna var fina och jag vet ju att mobilen hade bra skärpedjup  så den passade.

*

Ändå blir jag förvånad. Jag hade tvekat om det skulle vara värt att ta bilden med min A7RIII. Stor bländare och inte för kort tid för att inte ge så högt ISO hade jag då kört. Med följd att skärpedjupet aldrig hade räckt från åkern nere vid mina fötter bort till andra ändan. Säkert hade jag tagit ett antal bilder för att jämföra på plats, och därefter ytterligare några bilder. Med åtföljande jobb i datorn. Nu gör jag ingenting nästan, jag bara kollar att jag har med hela åkern och knäpper, bryr mig inget om inställningar och sånt. När jag kommer till bilen tar jag 4 minuter senare en bild av kyrkan som är ljusare än åkern. Med 135:an på sätter jag tiden på 1/160 s och väljer bl 5,6, vilket ger ISO 4000 så det säger ju lite om hur ljust (eg hur mörkt) det var.

iPhone 6S, brännvidd 4,15 mm sensor 1/3" eller 18 mm2  (160 gram): 1/35 s  bl 2,2  ISO 80

Så här blev mobilbilden efter att jag gjort den svartvit i Silver Efex. Det otroliga skärpedjupet finns där, hyfsad skärpa ända bort till horisonten, tillräcklig teckning och kontrast för att diset ska  synas bort mot horisonten och ingen skakningsokärpa som jag ser. Helt ok vardagsbild alltså

*

Sony A7RIII ff, med adapter och Zeiss 135/1,8 (totalt precis över 2 kg):  1/160 s   bl 5,6  ISO 4000

Det är klart att den här bilden har tekniska kvaliteter som inte mobilbilden har. Men det jag fortfarande förvånas över är hur väl mobilen fixar det dåliga ljuset, intressant också att den väljer lågt ISO, största bländare och en lång tid. Och den riktigt stora överaskningen, eller borde jag säga påminnelsen, är hur lätt det är. Bokstavligt talat bara att knäppa.  Inte så svårt att förstå att mobilerna tar över. Lägger vi så till att med mobilen kan jag omedelbart skicka bilden ut i världen och till kompisarna, ja, då ska man nog vara lite fotonörd för att fortfarande släpa omkring på kamera och några objektiv.....

*

***

Inlagt 2018-01-29 14:29 | Läst 5066 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Första gången jag blev uppmärksammad på hur olidligt lätt det är att fota med mobiltelefon var under en resa till Australien för ett antal år sedan. Vi stod i skymningen vid Sydney Harbour Bridge och jag försökte utan stativ ta en bild, det bidde inget. Frun tog en bild med sin telefon, enkelt och snabbt, och det blev en mycket bra bild.

Din landskapsbild är mycket bra!

- hawk
Svar från Khalad 2018-01-29 23:25
Tack Håkan!/ Björn T
Ja, nog är det lite märkliga tider vi lever i, att de små, lätta nutida mobilerna med sina pyttesmå sensorer har såna kvaliteter. Egentligen helt ok för landskapsfoto faktiskt med tanke på skärpedjup, och skärpan räcker såvida man inte ska printa ut stort. Och sen alla dessa redigeringsappar som hjälper till.
Svar från Khalad 2018-01-29 23:26
Ja, dom duger till mkt!/ Björn T
Nä, man behöver inte skämmas för att göra det lätt för sig, det brukar vara klokt. Brukar själv glömma att mobilen ligger i fickan. På din svartvitbild är det de översta 10 procenten som fångar mig (förstoras!) vilket landskap!
Svar från Khalad 2018-01-29 23:27
Det är ett fint landskap, tack Stefan!/ Björn T
Fin svartvit landskapsbild. Dina funderingar inspirerade mig att också testa mobilen :) Det är så lätt att glömma att jag har en utmärkt kamera i fickan. Hälsningar Mats
Svar från Khalad 2018-01-29 23:27
Kul, tack Mats!/ Björn T
Fina bilder där jag förstås finner den översta intressantast - med alla linjer =)
Själv är jag jäkligt dålig på att använda mobilkameran, tycker inte att det är roligt att fota med den...vet inte riktigt varför. Däremot i jobbet använder jag den ganska ofta till dokumentation av verksamheten.
Svar från Khalad 2018-01-29 23:29
Tack Lena, det är ju det jag också är (dålig på att använda mobilkameran) och det gör att varje gång jag provar blir jag lika överraskad av hur bra det blir :-) / Björn T
Fördelen med mobilkameror är ju att man oftast har dem med sig..

Ibland kan den tekniska skillnaden vara svår att se jämfört med en bra kamera, men till sist är det kanske själva bilden som avgör. Dyrare kameror är ju mer funktionella, klarar svårare motiv o.s.v.

Jag kan nog tycka att själva bilden/komposistonen är viktigare, helst vill man väl ha en fantastisk bild med en fantastisk bildkvalitet...

När jag var i Paris för några år sedan tog jag bara med mobilen och M9 med ett 15mm objektiv, ganska lätt packning. 15 mm för att fotografera Eiffeltornet! Med mobilen klarade jag resten rätt bra, gatuvyer, vanliga turistbilder. Min mobilkamera har en riktig optisk zoom: 24-240 (i motsvarande småbildsformat).

/T
Svar från Khalad 2018-01-29 23:30
Jomenvisst, jag menar inte att våra "riktiga" kameror är onödiga, bara att jag skulle kunna använda mobilkameran mkt mer än jag gör :-) / Björn T
Det blev fina bilder men den första gillar jag för den är så vacker Fina bilder Hälsningar Gert
Svar från Khalad 2018-01-29 23:31
Tack för det Gert, uppskattas!/ Björn T
Första bilden är onekligen bra och jag vet att jag borde använda mobilen mer till foto. din bild och många andra riktigt bra mobilbilder borde övertyga mej. Ändå blir det inte så...Jag släpar på min stora pjäs och funderar ganska ofta vilket objektiv jag ska sätta på. Kanske skulle jag ägna en vecka åt att bara använda telefonen....Om jag inte tar med något annat och ska åstadkomma en bild varje dag borde det ju bli något i alla fall.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2018-01-29 23:33
Vi är i samma båt, det är sällan mobilen kommer fram för att plåta med. Jag vill såklart inte ersätta mina vanliga fotokameror men tycker ändå jag skulle kunna använda mobilen mer!/ Björn T
Landskapsbilden är riktigt fin. Nästan som ett grafiskt blad.
Just nu när jag står utan större kamera utan bara använder min SX50HS och min iPhone 6SE så kan det ibland kännas ganska befriande att bara knäppa på. Sen att det blir som det blir många gånger... Men ofta kan det också bli bra inom de rimliga gränser man får tänka sig. Samtidigt vill jag gärna ha mer detaljrikedom; får se vad det blir framöver. Helt klart är i alla fall mobiltelefonen ett bra komplement.
Svar från Khalad 2018-01-29 23:33
Tack för det Mats!/ Björn T
Mobilen är bra att ha som reserv, nu när deras kaneror blivit så bra. Enkelt och snabbt har man rn bild.
Det enkla är är inte sämst, min mattelärare sa alltid; lättjan är en gåva av vår Herre, det gäller bara att utnyttja den rätt.
Svar från Khalad 2018-01-29 23:34
Alldeles rätt, tack Margareta!/ Björn T
jag håller med många andra här, mobilbilden ser bra ut. Men som vanligt beror mycket av intrycket på hur bilden är komponerad, motivet etc. Jag tillhör dem som nog oftast väljer att ta med stor-kameran när jag går ut och fotar. Mobilkameran kan användas till mycket, det enda jag egentligen har något emot är att jag tycker den färdiga bilden ser för för "uppskärpt" ut.
/ Peter
Svar från Khalad 2018-01-29 23:36
I just det här fallet är jag ganska säker på att det är jag som överskärpt bilden i datorn, jag vet att jag skärpte den rätt mkt utan att riktigt studera hur det blev men ser ju när du påpekar det att den är klart överskärpt, tack Peter!/ Björn T
arpeand 2018-01-30 09:34
Jag gillar din bild, min kritik ang överskärpning var mot mobilbilder rent generellt. / Peter
Svar från Khalad 2018-01-30 20:35
Det är lugnt Peter:-)
Landskapsbilden tycker jag är underbart fin. Ännu ett bevis på att det är bakom kameran tas - och att mobilen gör jobbet bra. Sen ett välgjort efterarbete därtill.
Svar från Khalad 2018-01-30 23:28
Tack för det Gunnar!/ Björn T
GunnarW 2018-01-30 23:48
jag tappade visst bort ett ord där men det gick nog fram ändå
(pussla in "bilden" på ett ställe :-)