Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

PÄRLEMORFJÄRIL?

***

Nästa fjäril i den här lilla serien tror jag är en pärlemorfjäril av något slag, också den ska ha ett tjugotal underarter. Dom fyra första bilderna är en och samma fjäril på ängen här i Korsheden, dom tre sista bilderna ett annat exemplar fotat i det höga ängsgräset vid Bartjärn. Dom tre bilderna är dessutom samma bild som jag stegvis croppat fram mer närbild, lite fascinerad av att det går att få så bra detaljskärpa med 400 mm handhållet och kanske bara en knapp meter framför mina fötter. Fjärilen är ju starkt fläckad, det ser ut som det tom gäller dom stora facettögonen. Om det är en synvilla eller verkligt vet jag inte.

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2018-06-24 15:48 | Läst 1724 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Pärlemorfjäril utan tvekan, men vilken... Som med blåvingarna är undersidan oftast avgörande för identifiering, silverstreckad känner jag igen på långt håll men inte de övriga. Jag tycker att detta ser ut som ängspärlemorfjäril när jag tittar i NN:s fältnyckel, men helt säker är jag inte.

Precis som du har jag kommit att titta närmare på våra fjärilar och andra insekter på gamla dar, inte minst vildbin. Alla insekter är intressanta, och de är livsnödvändiga för oss och resten av världen, likväl förgiftar vi dem storskaligt.

Nu fick jag syn på en bild med litet undersida, jag tror allt mer på ängspärlemorfjäril. Fina bilder igen!
Svar från Khalad 2018-06-24 21:36
Bra, då kan jag ta bort frågetecknet där! Ängspärlemorfjäril, ett vackert namn. Och insekter är nog mkt viktigare än de flesta av oss tror, tack Christer!/ Björn T
Många fjärilar och blomster för tillfället! Bra fotat handhållet med ett sådant tungt objektiv. Tycker mycket om bild fyra! MVH Yvonne
Svar från Khalad 2018-06-24 21:37
Det finns det, gissar att den tidiga värmen var positiv, tack Yvonne!/ Björn T