Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

EKÖN - NATUR OCH OBESVARADE FRÅGOR

***

Strålande väder och promenad på Ekön idag. Det blåste en del, men dom första riktiga vårtecknen i det vilda hittade jag, trevligt. Några bilder på lämningar jag funderat över kommer också, kan någon ge svar på mina frågor tar jag tacksamt emot!

*

På väg över till Ekön. Ingen grönska än, soligt men ingen riktig värme än

*

Först trodde jag det var en kabbleka, men....

*

.....därnere till vänster, men det var ju tussilago, kul! Tycket tussilagon blivit mindre vanlig, är det så?

*

Efter att gått upp över ön kommer jag upp mot norra udden med den gamla gården. På vägen passerar jag flera gamla husgrunder. Här före gården en tydlig stengrund till höger om vägen. Nånstans har jag läst att det funnits befästningsverk på ön. Hur gamla då - från vilket sekel? Är några av stenresterna rester av fornborg?

*

Innan jag kommer fram till gården passerar jag ett sankt område som ser grävt ut. Är det grävt? För vilket ändamål?

*

Här finns andra rester, från 1900-talet så klart.  Vad har det här varit, med dom två rattarna till vänster, och långa styraxlar ner till hjulen till höger? En ganska bastant järnkonstruktion, som för mig inte ser ut som en  lantbruksmaskin, men jag vet väldigt lite om lantbruk. Förslag tack!

*

(Resten) av en hjulet

*

Ekonomibyggnaden ser någorlunda gammal ut, gissningsvis från slutet av 1800-talet, någon som vet?
*

Gångjärnsbeslagen ser ungefär ut som på vår lada uppe i Korsheden

*

En rejäl stubbe från en nyfälld ek. Årsringarna syns, jag grovräknar och uppskattar drygt 200 år. Kanske någon som räknat?

*

Vad heter det, valmat tak tror jag?

*

Norra udden har som en park av ekar, perfekt miljö för vårlöken som just börjat att blomma. Bäst jag stod här och beundrade vårlöken kom en grävling vaggandes, bara ett tjugotal meter bort. Har jag knappt sett mitt på ljusa dagen, dom jag sett har varit framåt kvällningen.

*

Lite närmare på knä men oj vad besvärligt att komma upp

*

Så tillbaka igen....

*

***

Inlagt 2019-04-02 22:54 | Läst 2143 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Oj vilka vackra bilder här, gillas mycket! Håller med om Tussilago.. Förra året såg jag ingen, men våren och sommaren kom så snabbt då så jag trodde att det berodde på att blomningen gick extra fort.. I år har jag hittills inte heller sett någon Tussilago, och har tänkt samma som du.. känns som ett 'mönster' nu.. ett lite oroväckande mönster! Maskinen med två rattar känns som en vägskrapa för grusvägar, eller andra typer av omoderna vägar, säger jag utan att se 'maskinen' fullt ut.. kanske hästdragen.. av flera hästar..?
Hälsn!
Svar från Khalad 2019-04-04 00:24
Tack för det Jan! Hoppas få var på FB, det här är en typisk blogg jag delar på Finspångssidan i FB, den vägen har jag fått många svar och hittat många gamla kontakter, en kontakter med personer jag inte sett på 50 år. Hälsningar/ Björn T
Det är mycket man blir fundersam över när man hittar som du husgrunder, maskiner, övergivna torp. Vem var dom som levde här ? Maskinen har jag ingen aning om. Kommer att tänka på något man använde för att ta upp potatis med. Säkert är det många delar som fattas och jag är heller inte kunnig på jordbruksmaskiner.
Sten
Svar från Khalad 2019-04-04 00:26
Tack Sten. Den här bloggen delar jag i Finspångsgruppen på FB och tänket att det finns större sannolikhet att få konkreta svar där. Fö har mina tankar snuddat vid möjligheten att det kan vara typ en gammal lavett eller liknande från andra världskriget tex, hälsningar/ Björn T