Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DOPP I GRYTAN MM - JULEN 1955, CARLAVÄGEN LUDVIKA

***

Från den gamla lägenheten där på Carlavägen 31, huset står fortfarande kvar. Gran med levande ljus förstås. Högt i tak med ovanfönster och innanfönster med klistrade pappersremsor över springorna för att det inte skulle dra för kallt. Då var ju granen aldrig tänd hela dagarna som nu för tiden, den tände vi upp nån timme då och då när vi drack julkaffe och efter maten, en gran med brinnande ljus fick i princip aldrig lämnas ensam. Det ser lite enkelt ut men som jag kommer ihåg det var det lika festligt då. Minst.

*

Granen togs in och kläddes på julaftons morgon, pappa hade köpt den på torget några dagar innan. Så småningom blev det jullunch med sill, kalvsylta och skinka och två sorters korv, bla mammas egen värmlandskorv. Jullunchen avslutades med dopp i grytan, vörtlimpa som doppades i spadet, jag tror från något hon gjort tidigare, kalvsyltan kanske? Sen paus nån timme med versskrivning och lackdoft (det mesta var gjort kvällen innan som var uppesittarkväll), så blev det kaffe med alla julkakorna, typ 7 sorter. Efter kaffet julklappsutdelning med pappa som tomte.  När den var överstökad - högen med paket var inte så stor som nu för tiden och allt skräp undanplockat blev det så småningom dags för middan - risgrynsgröt och därefter lutfisk. Lutfisken hade mamma själv lutat några dar, och sen sköljt i typ tre bad och lika många dygn. Vi hade min morfar boende hos oss några år och det jag kommer ihåg bäst är att han alltid fick läsa julevangeliet efter gröten och lutfisken på julaftonen, då var klockan framåt tio på kvällen. Det hände sig vid den tiden att kejsar Augustus....... Sen var det hög tid att komma i säng, vi skulle upp före fem för att hinna till julottan i Ulrika Eleonora.

*

Från mellanvåningen Carlavägen 31 Ludvika, fotat med min Zeiss Ikon Nettar 1955, plus minus ett år

*

Jo, jag vet, jag har både visat bilden och skrivit om det förut men kände för att göra det igen. I och jag åker i morgon till Stockholm för att hälsa på barn och barnbarn!

***

Inlagt 2019-12-22 21:09 | Läst 3124 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tror inte jag känner igen den här bilden.. otrolig kvalitet på den! God Jul!
Hälsn!
Svar från Khalad 2019-12-22 22:14
Tack Jan! Här har jag haft kameran på stativ, det syns på höjden i rummet, lite över matbordsnivå :-) Lägger märke till ringarna kring ljusen till vänster i granen, dom är alldeles runda och kan inte ha direkt med bländarlamellerna att göra, antar att det är det antagligen ganska enkla objektivet (Novar Anastigmat 75/4,5) som inte är reflexbehandlat som dagens objektiv är? God Jul önskar jag också dig!/ Björn T
Vilken underbar, och naturlig, tradition att läsa julevangeliet. Det borde vara obligatoriskt i varje hem där julen firas.

Och min lutfisk lade jag i vatten idag så den blir fastare till jul.
Svar från Khalad 2019-12-22 22:09
Hej Ragnar, en tradition jag minns med glädje. Minns morfars gammelmansröst väl, 1955 var han 83 år, han var född -72. Alltså 1872. Många julhälsningar/ Björn T
Ja julbordet ser lite annorlunda ut idag. När vi var små firades jul alltid hos mormor och morfar. Lutfisken var given. Tyckte inte den var särskilt god, rättare sagt smakade inget alls. Det var nog såsen som gjorde att den gick i. Grisfötter skulle det också vara men det har jag aldrig testat. Såg ganska äckligt ut. Kalvsylta vill jag gärna ha lita av än idag. Skinkan såg helt annorlunda ut än i dag. Halva var i stort sett bara fett.
Mormors gran tyckte jag alltid var väldigt fin. Den var klädd med så mycket fina saker som vi själv inte hade. Lyktor, änglahår, glitter och änglar typ klippdockor.
Julklapparna var inte så väldigt många men vi barn var nöjda vad jag minns. Mormors stickade raggsockor var givet. Ritblock, pennor och kritor. Min moster i Stockholm räddade självklart julaftonen för oss pojkar. Dom hade inga egna barn och hade bra löner så av dom blev det lyxklapparna. Märklintåg och andra lite dyrare saker.
Önska dig en fin jul med barnen i Stockholm.
Sten
Svar från Khalad 2019-12-23 09:25
Hej Sten, det är lite roligt att minnasdet gamla när man själv är gammal. Lutfisk gillade inte jag heller men som sagt, såsen gjorde den ätbar. Önskar också dig o familjen en fin jul/ Björn T
Härlig bild, Björn. Precis som jag minns det från barndomen. Fast vi hade inte levande ljus förstås. God Jul på dig och de dina!
Svar från Khalad 2019-12-23 09:28
Tack för det Thomas, jularna förr var inte lika starkt kopplade till det kommersiella som idag, detsamma till dig/er!/ Björn T
Fin bild. Det är en del jag känner ingen från barndommen. Flaggor, pallen(!), duken och blommodlingen. Härliga minnen. Minns också att föräldrarna köpte en kvarts eller halv gris någon gång innan jul... Tack för berättelsen också.
Ha en God Jul
önskar
Jerry
Svar från Khalad 2019-12-23 22:18
Tack Jerryj, ibland måste man få vara lite nostalgisk! Hälsningar/ Björn T
Vacker bild och kul att höra om gamla fina traditioner.
God jul!

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2019-12-23 22:19
Tack Johnny!/ Björn T
En minnesvärd och fin julbild med mycket stämning. Önskar er båda en fin jul och ett gott nytt år.
Hälsningar Lena
En bild kan ge massor med tankar som ger en nostalgikick som ger själen ro.
Ha det bra denna kväll.
Hälsar
Gun-Inger