Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DET BLIR SOM DET BLIR

***

Häromdagen, närmare bestämt i onsdags var jag inne hos optikern i Norrköping. Mitt dåliga öga, det högra, hade blivit lite bättre efter att reststarren smulats sönder med laser, däremot hade det bra ögat tappat rätt mycket i skärpa. Inte någon lyckad förändring eftersom det dåliga ändå har en stor del av synfältet borta pga glaukom och keratoconus, att det är någorlunda skarpt mitt i synfältets centrum får inte så stor betydelse. Det är det vänstra ögat jag "lever på".  Nu är det ingen katastrof  eftersom försämringen på det vänstra beror på gråstarr, men det är snart dags att bestämma mig för operation  också på det. Och eftersom det ögat  är avgörande för datorjobb, läsning och bilkörning känns det lite läskigt. Men det brukar gå bra.....

*

I alla fall blev det några bilder inne i stan, ni har redan sett en serie, här kommer två bilder till.

*

Första bilden här tagen på samma ställe som förra serien, i hörnet av den stora parkeringen  precis i centrum. 

*

Som så ofta när jag är i Norrköping passar jag på att gå och fika, i Finspång finns inga riktiga fik. Nästan alltid blir det på Jolla. Det här paret satt jag och pratade med en bra stund. Han såg min kamera och frågade om jag fått några bra bilder, sen var det ju lätt att fortsätta samtalet :-) Eftersom jag några månader tidigare - efter att ha talat med ägaren - lämnat ett exemplar av min tanke-/fotobok på fiket visade jag såklart den, sen fortsatte vi prata ytterligare en bra stund. Här ligger boken överst i fönstret. Det ser ut som jag står och tar bilden, så är det inte, jag sitter på en hög stol typ barstol straxt intill. Och här frågade jag förstås om det var ok att fota dom. Det var det.

*

***

Inlagt 2020-03-07 19:07 | Läst 1758 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det brukar ju gå bra!

Norrköping är väl försett med fik. Du nämner Jolla.

Jag och min fru brukar gå på Brödernas Kafé, mysigt men ibland lite bullrigt och kaffebröd som verkar köpt, inte hembakat, Lindahls Konditori där mittemot (vid ICA), Åby konditori längst söderut på Drottninggatan, Kafé Kuriosa på Hörngatan med konsekvent udda koppar och stolar, Vetekornet med ekumenisk bakgrund och ideellt bakat kaffebröd, Tinas kafé och sånt i Knäppingsborg ("ditt" ställe är ju tyvärr nedlagt) och Landerholms i Västgötegatubacken med stans godaste limpa. Det finns fler!
Svar från Khalad 2020-03-07 21:59
Hej Måns, det brukar det ju, instämmer! Jodå, det finns gott om fik i Norrköping. Och jag har varit på flera, förutom mitt gamla stamställe som lades ner (eg köptes upp av Tina). Dels flera av Lindahls caféer, Vetekornet, Nelins, Brödernas och så Tinas förstås många gånger. Men just nu är det Jollas som gäller när jag eller jag och I är i Norrköping :-)
Låter glaukombekant det där med ögonen! ;) Jag lever också på det vänstra ögat, det högra har ett dåligt synfält! Men skärpa i mitten! Alltid nå't! ;) Men ännu ganska litet gråstarr!
Skall lägga Jolla på minnet om jag skall fika i Peking!
Ha det!
/Bengan
Svar från Khalad 2020-03-07 23:22
Aha, du också. Är ju inte så ovanligt i vår ålder, så länge det bara är ett öga är det hanterligt. Jolla är specialister på gott kaffe och egengjord choklad av hög kvalitet, inget vetebröd/kakor. Men supergoda mackor som görs när man är där, grab´ngo-mackan med avocado är en av mina favoriter, tack Bengt!
Hej Björn.
Jag/vi här i Roskilde kan lätt förstå din situation och bekymmer/tankar om dina ögon och syn. Min fru har bara synen på ena ögat sedan barndomen och förhöjt tryck i den andra, som hon droppar varje kväll. Lyckligtvis har hon fortfarande ett synfält över på 120 grader, vilket är villkoret för henne att behålla sitt körkort (just förnyat igen). Själv opererades jag för både grön starr och grå starr för flera år sedan och utan efterföljande problem.
Pøj pøj för dig.
Fin situation på fika-bildet.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Khalad 2020-03-08 14:26
Tack för fin kommentar Erik! Min avsikt är inte att beklaga mig, jag skriver ganska öppet om det som händer i mitt liv, både glatt och aningen mer bekymmersamt. Vet att du skrivit om din starr tidigare, visste inte att man kan operera grönstarr? Och att din fru haft bara ett seende öga sen barndomen visste jag inte alls. Det glädjer mig att hon fortfarande har tillräckligt stor synfält för att få ha körkort! Ni har mkt i ert bagage...... Droppar för att hålla nere trycket tar jag också :-) Hälsningar/ Björn
Erik Madsen 2020-03-08 14:43
Hej igen - nej jag uppfattar inte heller din berättelse som att du skulle ynkas. Jag skriver också bara för att berätta om vår situation. Jag fick höra att om man kom till läkaren i god tid med problem med överdrivet tryck i ögonen, så kunde man laserbehandlas. Det var min optiker som misstänkte om mig och skickade mig till ögonläkaren. Eftersom det kan vara ärftligt, har mina döttrar varit til kontroll men utan några tecken på problem för dem - endnu.
//Erik//