Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BRORSAN I BADET - LUDVIKA 1955

***

Här badar lillebror Dag i badrummet på Carlavägen 31, Ludvika. Inte helkaklat precis. Inte är det treglas isolerfönster heller. Singelglas med lösa innerfönster med karmar i ganska dåligt skick.  Vedspis i köket och kokspanna i källaren. Varmvatten för bad några dagar i veckan.

*

Vi trivdes bra där, det här skriver jag inte för att bli "tyckt synd om", det här var en ganska vanlig standard även om moderna hus nu började komma. Det är mest för att jag själv vill påminna mig själv om hur rasande snabbt utvecklingen gått på alla områden, boendestandard inte minst.  Idag är helkaklat med golvvärme, dubbla handfat, bastu och så där inte precis standard men nog så vanligt både vid nybyggen och efter större renoveringar. Här hemma i Finspång ligger vi en bra bit efter, ändå ser det väldigt mkt roligare ut än på bilderna här.

*

*

*

Dags att hoppa i säng, i morgon vår vi hit en grävare till trädgården, natti, natti!

***

Inlagt 2020-05-24 22:45 | Läst 2884 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Inte riktigt så där men visst var det annorlunda även hos oss i början av 60 talet. Man hade inte en tanke på om det var dåligt eller bra. Det var vad man hade. När jag ser fönstret kommer jag att tänka på ett av våra fönster. Ett efter trappen till övervåningen ett i badrummet. Var vi inte hemma satte vi dörrnyckeln väl synligt i fönsterspringan, då kunde alla se att vi var inte hemma. Så knacka inte på. Den enda som tog nyckeln och gick in var bryggaren som kom med en back dricka och så den obligatoriska svagdrickan som min morbror alltid köpte.
Sten
Svar från Khalad 2020-05-25 13:12
Tack Sten, det var annorlunda mot nu, men då var det ingen som tänkte så. Och inbrott och annat var så ovanligt att det räknade man aldrig med i små samhällen,.......
hehe..ja vilken lyx ;)
Undertecknad badade i bybastun på fredagarna under vinterhalvåret. Övrig tid i en stor sinkbalja i "brygghuset". Aningen småkyligt tidig vår och sen höst, Vatten värmdes i en inmurad stor kopparbalja med vedeldning under, rester från en bakugn som fanns en gång. Vatten och avlopp drog far in tidigt 70 tal. Utedass gällde och sitter gärna på sådana fortfarande om det erbjuds.
Innerfönster med vadd och små tomtar emellan var också standard innan det blev moderniserat.
Kul bilder du visar..Mvh/Gunte..
Svar från Khalad 2020-05-25 13:10
Ja, har för mig ni bodde på landet, där var väl utedass och badrum ovanliga mkt längre än i stan...... Roligt att höra, tack Gunte! Hälsningar/ Björn
Hypermodern tvålhållare i plastad metall. annars inte så där jättemodernt.

Men innanfönster fungerade i o f s minst lika bra som kopplade då det gällde värmeisolering. Fast mycket jobb att ta bort på våren. Sällan fanns plats att förvara dom. Så det blev vinden eller källaren. Där skevade dom till sig och blev jobbiga att montera på hösten.

Och skulle man vädra så var ju innanfönster med klisterremsor inte rätt lösning.
Svar från Khalad 2020-05-25 12:51
Minns allt det där, det var oftast jag som bar upp fönstren på våren och bar ner dom igen på hösten.. Mamma gjorde bomullsrullarna och klistrade med papperstejp. Vår lägenhet hade 3.40 i takhöjd så alla fönster i lägenheten hade separata överfönster.. Alla i vår ålder har ju varit med så det är inte så konstigt alls, jag bara undrar när utvecklingen till helkaklat och modern standard skedde, känns som jag inte riktigt var medveten, nu helt plötsligt är allt otroligt modernt (dock inte hemma på Pirvägen), tack Måns!
Måns H 2020-05-25 14:08
Det började med kakel bakom tvättstället, 5 kakel på tvären och 4 på höjden. Och kakel bakom badkaret som under en ganska lång period var inmurat. På den tiden var kakel dyrt. Upptill och åt sidorna behövdes en rundad kant, i hörnen två rundade kanter.

Helkaklat kom då det blev billigare att kakla hela vägen upp än att mickla med att måla upptill och kakla nertill. Gissningsvis kring 1965 då detta ännu var dyrare men finare och kanske 1975, senast 1990 tror jag, som standard.