Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KEN ROCKWELL - VÄRLDENS BÄSTA 24/1,4?

***

Så faller också jag till föga. Brukar nöja mig med att fokusera på bilderna och strunta i prylarna men risken är att man hamnar utanför mainstream här i bloggen, det vore ju illa....

*

Sen snart ett år ser min standardkombo ut så här, en snart 3 år gammal A7RIII och en  vidvinkel 24/1,4 som fyller 1 år i juni, båda Sony. Oftast ligger långtelet (100-400) i beredskap också, hemma eller i bilen, men det här är baskombinationen. Just den här fasta 24 mm har några unika egenskaper, den funkar nämligen lika bra som 28, 35, 50 och ibland 85 mm optik, man bara croppar lagom mycket vid bildbehandlingen.  Och efter 85 mm kommer långtelet, som ju börjar vid 100.  Det här är världen bästa 24 mm, åtminstone om vi ska tro på Ken Rockwell. Och tillsammans med lagom många pixlar blir det användbart. Är det nå´n som tvivlar?. Läs här nedan

*

Ken Rockwell 

This Sony FE 24mm f/1,4 GM is the worlds best 24 mm lens because its the sharpest and least distorting, has great sunstars and has the world´s best bokeh of any 24 mm lens.  

It´s also the worlds lightest 24mm f/1,4, weighing only 2/3 of what Nikon 24/1,4G or Canon 24/1,4L II weigh!

This Sony 24/1,4 weighs less than even the LEICA SUMMILUX-M 24mm f/1,4 ASPH rangefinder camera lens (445g vs 468g). This Sony is also sharper, has  much flatter field, much less dirtorsion, has better bokeh and autofocus - all for less than one-fifth the price of LEICA´s man jewelry!

.....

Not only is it better than any other 24mm f/1,4 lens, it´s also the least expensive!

*

Nog med skryt, men Ken Rockwell är inte ensam i bedömningen, det finns fler på nätet. Viktigare ändå är att jag har nog aldrig trivts så bra med en optik som med den här. Den är lätt, smidig och otrolig användbar. Att närgränsen är 24 cm gör inte saken sämre. Till sist, jag vet, den ger inte bättre bilder per automatik. Men det är roligare att fota, och en och annan hyfsad bild slinker nog med....

*

*

***

Inlagt 2020-05-25 22:48 | Läst 3326 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Björn.
Ursäkta inte det, vi får då vara nöjda med vår utrustning. Här, bland likesinnade människor med samma intresse för fotografering, är det naturligt att det också skrivs om utrustning.
När jag såg Ken Rockwells namn, var jag tvungen att vara här. Jag gick en gång till en fotogrupp där vi så småningom inte måste hänvisa till eller inte ens nämna hans namn. Han var för kontroversiell och självsäker. Mente man. Jag valde bort den gruppen eftersom jag tyckte att den var för trångsynt.
Det är klart, att är du glad över det super objektiv.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Du får bara en ny länk som du kan njuta av:
https://www.imaging-resource.com/lenses/sony/fe-24mm-f1.4-gm-sel24f14gm/review/
Svar från Khalad 2020-05-26 10:57
Hej Erik, du är en sann altruist! I stället för att peka på ngt annat som är ännu bättre har du letat fram ytterligare lovord. Jag har läst och bara dreglat lite grann :-). Så nu har jag också fått bekräftat att jag valt rätt, att jag gjort rätt, jag är bekräftad, skönt., kanske är jag lite rätt själv också rentav, det är väl det det ofta handlar om? Alla har vi våra favoriter och dom är lika rätt för var och en av oss. Tack och många hälsningar/ Björn
Hej,
Man skall tro på sin utrustning. Då fångar man bilden utan att tänka.
Ha det väl
Bob
Svar från Khalad 2020-05-26 13:58
Så är det, tack Bob!
Tja, hade vi inte vår fotoutrustning skulle det inte bli så många bilder, om ens några. Så det finns väl alla skäl i världen att diskutera den.
Och det är härligt att ha bra grejor, grejor man trivs med, som fungerar och gör sitt jobb. Det blir roligare då, och jag är övertygad om att det blir bättre bilder också i sista ändan.
Det här objektivet verkar vara en pärla. Det levererar ju också, som vi sett i tidigare inlägg.
Ha det bra//GöranR
Svar från Khalad 2020-05-26 14:07
Tack, Göran, väl uttryckt, utan kamera inga bilder. Åtminstone en camera obscura. Det är linsen man kan hoppa över även om ljusstyrkan och hanterbarheten går förlorad.
Håller med dig helt, har inte haft någon normalzoom de senaste 5 åren. Jag har en 28:a som täcker området 28-70, zoomningen kan man göra med fötter eller i redigering. Det går faktiskt bra att göra den till 20-28 också genom att sätta ihop några bilder. Så ofta är det 28 och ett tele som är med på turerna
Svar från Khalad 2020-05-26 14:09
Instämmer, sätta ihop bilder är en baggis i tex LR .
Verktyg som man trivs med är aldrig fel. Och om de presterar bra är det extra bonus. Att använda en fast 24:a och beskära nedåt är en bra metod att byta brännvidd. Brännvidd är ju inget annat än utsnitt. Och om objektivet medger det så är objektiv-lyckan fullständig.
/Gunnar S
Svar från Khalad 2020-05-26 14:12
Visst är det så. Den här har hög trivselfaktor :-) , tack Gunnar!
Det är ju en perfekt kombo vi sett, finfina bilder och mannen bakom är nöjd med grejerna, vad kan då gå fel ;) hm..inget motljusskydd? ajaj ;))
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Khalad 2020-05-26 13:54
Hej där Gunte, motljusskyddet tog jag av när jag fotade kameran för att den inte skulle se onödigt klumpig ut. Annars är det alltid på :-)