Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KVISMAREN - 15 000 TRANOR I MÅNDAGS

***

I går blev det en sväng upp till Kvismaren igen, ville passa på nu när aktiviteten är hög. Av en annan besökare däruppe fick jag veta att Artportalen säger att där räknades 15 000 tranor i måndags, 8 000 måndagen dessförinnan hörde jag av en person däruppe som själv varit med och räknat. Själv åker jag fortfarande upp mest för att få känslan av de stora flockarna. Kanske var det lite disigt i luften, jag fick inte någon riktig skärpa i nån av bilderna, men det gör inte så mycket tycker jag.

*

Först fem bilder på tranor på halvlångt håll med 200-400 mm.

*

*

*

*

Därefter 6 bilder på gäss

*

Titta gärna lite närmare på den här bilden

*

Samma bild croppad

*

*

*

*

Gräsänder tror jag

*

Många tranor som betar och vilar

*

Havsörnen har satt sig i sitt kalträd, på span som alltid

*

Här tre  översiktsbilder för att visa lite av aktiviteten i området

*

*

*

Två gäss

*

Berätta gärna vad detta är, jag återkommer med fler bilder på dom här suveräna flygarna. Jag gissar på snäppa av någon sort

*

Dags att dra sig hemåt

*

***

Inlagt 2020-09-11 14:32 | Läst 2379 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Sådan fin serie, många fåglar blev det. Havsörnen i det döda trädet, det blir ju så vackert. De tre översiktsbilderna efteråt med tranorna blev vackra. Den första med grågäss och kor gillar jag också. Avslutningsvis en vacker solnedgång. Snäpporna, har svårt för sådana, men mina kustsnäppor brukar se liknade ut :)
Svar från Khalad 2020-09-11 20:02
Tack för det Peter! Ska kolla i fågelboken (Fåglar). Kustsnäpporna, är dom vanliga i inlandet också?
pdahlen 2020-09-11 20:46
När de flyttar så kanske man kan tänka att de kan gena, men kanske inte. Men jag såg att tårna sticker ut och det gör den inte när kustsnäppan flyger. Som alternativ skulle jag kunna kasta in brushane, där sticker iaf tårna ut. Du har ingen bild på vingarnas ovansida?
Svar från Khalad 2020-09-11 23:13
Tror brushane är rätt. Jag har ställt ihop en hel serie bilder som jag lägger ut i morgon och brushane verkar stämma bra. Dom var helt suveräna flygare kan jag säga .-)
Fin serie, du behöver ju knappast besöka Hornborgasjön för att få se tranor ;)

Havsörnen där i trädet var läcker! En sådan närbild är jag ute efter, på en vuxen örn sittandes och spanar :)

Sista var också riktigt grann!
Svar från Khalad 2020-09-11 20:03
Tack Joakim! Sant, behöver inte till Hornborgsjön för att hitta tranor. Däremo dansar dom ju inte häruppe, dessutom kommer man inte så nära, så det vore inte fel att ta sig till Hornborgasjön någon gång.....
Det är långt mellan besöken där nu. Första gångerna var det enorma mängder med främst sångsvan och gäss. Men dom sista åren vi varit dit har det inte varit speciellt mycket fågel. Det har naturligtvis varit fel tidpunkt. Men det är ett trevligt ställe utan fåglar. Det där örnträdet kollar man alltid. Snäppor är jag väldigt dålig på men går nog på Peters linje.
Sten
Svar från Khalad 2020-09-11 20:19
Hej Sten, jag tycker väldigt mycket om slättlandskapet däruppe, har många landskapsbilder jag tycker om därifrån, både från sommar och vinter. Dessutom är det bara en timme från Finspång. Och kustsnäppor finns kanske i inlandet också?
Hej Björn - det är väldigt imponerande med de stora tranorflockarna. Jag känner till flera danskar som kör till Sverige varje år för att se "Tranedansen"
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2020-09-11 21:07
Hej Erik, det är så jag känner också när jag ser dom stora flockarna, dom imponerar, jag känner på något sätt kraften i naturen! Tack för fin kritik,!
Och jag kan bara föreställa mig ljudlandskapet!
Vadarna är brushanar, det skulle jag i alla fall satsa på.
- hawk
Svar från Khalad 2020-09-11 23:11
Hej Håkan, ljudlandskapet är en del av lockelsen med Kvismaren, allra helst just nu! Tror också du har rätt om brushane, jag har en hel serie bilder jag lägger ut i morgon och när jag jämför med min fågelbok stämmer brushane bäst. Dom var i alla fall suveräna flygare! Tack och hälsningar/ Björn
Jättebra bilder här! Det är ett sånt där ställe där man lätt fyller minneskorten.. Kul med örnträdet, det verkar vara ett bra ställe! Minns att du visat örn där tidigare! Låter bättre med Brushane som Håkan skriver än Kustsnäppor.. Det är svårt med vadare den här årstiden, deras dräkter stämmer inte riktigt..
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-09-11 23:31
Tack Jan, har sett att Daniel som brukar vara säker tror på ljungpipare. Jag har just gjort en hel serie bilder på dom här som jag läger ut i morgon och där tycker jag nog brushane stämmer bättre och jag ser fram mot att du och dom andra specialisterna får titta på serien innan vi bestämmer oss. Om det är samma örn vet jag inte men det sitter en havsörn med riktigt grov näbb i trädet varje gång jag är där........
Hej Björn!

Många goa bilder!

Bilden på vadarna visar ljungpipare. Så här på hösten är det många ungfåglar ute och flyger av många arter så även ljungpipare. De saknar det svarta på magen/bröstet som de äldre ljungpiparna har.
Brushanar har längre näbb, annan kroppsform. Kustsnäpporna rastar väldigt sällan ute på åkrar och ser inte riktigt ut som på bilden.
Vill passa på att rekommendera boken, Fågelguiden, finns även som app med ljud.

Ha en go helg.

Daniel
Svar från Khalad 2020-09-11 23:23
Tack Daniel! Jag har just ställt ihop en hel serie med bilder på ljungpiparna/brushanarna från i går. Du har stor erfarenhet, jag ingen, ändå tycker jag brushane verkar stämma betydligt bättre när jag tittar på serien bilder. Men jag går bara på vad jag ser i boken Fåglarna som är min fågelbok. Har du tillfälle att titta in på bloggen i morgon finn ett 20-tal bilder. Önskar dig detsamma!
Daniel Steen 2020-09-12 00:04
Kollar i morgon.

God natt!

Daniel
Daniel Steen 2020-09-12 05:54
Hej igen!

Får nog erkänna att jag hade fel. Visst är det brushanar, sorry.

Daniel
En mäktig kavalkad av fåglar..och åskådaren i trädet har ju lite att kolla på.
Och samtidigt kan jag inte låta bli att fnula på det där med flytten. Var är egentligen "hemma" för en flyttfågel. Känns väldigt onödigt att flyga flera hundra mil två gånger om året..
Mvh/Gunte..