Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

GOTT NYTT ÅR ALLA, SKÅL!

***

*

Nyårsafton 1955 vid tolvslaget. Morfar Andreas 83, Björn 15, mamma Maj 46, lillebror Dag 11. pappa Gustaf 53, storasyster Sigbrit 18 hemma på Carlavägen 31, Ludvika

*

***

Inlagt 2020-12-31 14:37 | Läst 3795 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Då var jag 6 månader, ha ett Gott Nytt År
Svar från Khalad 2020-12-31 15:50
Där ser man. Och det värsta (bästa?) är att det är svårt att komma ikapp.....
Gott Nytt År Björn! Du ser inte helt nöjd ut på bilden. Är det lillebror som har kortbyxorna och de tjocka yllestrumporna? Vilken underbar mundering. Levande ljus i granen, blev det inte stearin på golvet? Jag kan inte se någon julgransmatta.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2020-12-31 15:56
Kan inte minnas annat än att det kändes festligt, men har aldrig trivts riktigt framför kameran (som moster Olga håller här). Jovisst, det är lillebror Dag. Tror aldrig vi hade ngn julgransmatta, men dom små aluminiumljusstakarna som hade klämmor för att kunna sätta i granen var finurliga, dom hade dels en liten kulled så att ljusen kunde justeras raka, dels hade dom inbyggd ljusmanschett:-) Tack Lena, ha en trevlig kväll!
Peter: Då var jag inte ens påtänkt, inte ens farsan var ju född då hehe

Men känner igen dig här Björn på bilden :)
Gott Nytt År :)
Svar från Khalad 2020-12-31 15:57
Tack Joakim, ränderna går aldrig ur!
Är det starkvaror till gossar små också, he he. Gott nytt år till dig också!
Svar från Khalad 2020-12-31 15:59
Det fanns alltid alkoholfritt också men kanske jag och Sigbrit fick tolvskåla i en skvätt vin, minns inte säkert. Tack Ragnar!
bassa 2020-12-31 16:02
Vilken märklig fråga.Ragnar.
Bengt H
Hej Ser mysigt ut. Men var du inte en liten tänkare, och såg bilder och texter framför dig redan då?
Gott nytt år på dig.
/ Bengt H.
Svar från Khalad 2020-12-31 16:10
Det kändes festligt, det minns jag. Fotat hade jag ju redan gjort i fyra år här, men tänka i bilder har jag nog aldrig gjort. Jag hade, och har, ingen konstnärlig ådra, jag har alltid fotat det som finns runt om mig bara. Och tänkare, inte på annat sätt än att jag fick klara mig själv ganska mkt. Det fanns inget intresse hos någon av mina föräldrar för motion eller sporter, jag åkte skridskor och skidor men spelade aldrig fotboll, hockey eller sånt men läste mycket och spelade piano -:) Tack bengt!
bassa 2020-12-31 16:22
Värre är när föräldrar tror att man har eller har fått en konstnärlig ådra Här kanske det det sågs som en självklarhet, så är han Björn...Helt klart har du det. Syns tydligt i dina texter och bilder.och ditt kämpande med Beethovens. Sonater.
Se fram emot dina bilder.
Bengt H.
Hej Björn.
Jag var 12 år då, men som du säkert vet har jag inga bilder från den tiden.
Det är sådana foton som är och kommer att vara värdefulla för eftertiden - om kläder och hårmode etc. gillor.
Med många vänliga hälsningar och ett gott nytt år till dig och din familj.
Från Erik och AG i Roskilde.
Svar från Khalad 2020-12-31 22:42
Tack Erik, säkert har du många fina minnen också utan bilder! Jag har ju haft mina negativalbum stående i omkring 50 år utan att göra något med dom. Så nån gång 2015 skaffade jag en skanner och började lite på känn, på den vägen är det!. Jag tycker du visat en hel del fina bilder från förr också, vi får glädja oss åt det vi har :-)
Så kul att se...
Gott nytt år till dej och I
Svar från Khalad 2020-12-31 22:44
Tack för det Lena! :-)
1955 det missade jag.. däremot var jag med lite på slutet av 1956.. Minns dock när jag fyllde 3 år, som då borde ha varit 1959.. Riktigt bra bild från 'en annan tid' på många sätt.. Gott Nytt År! Björn. 🍸
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-12-31 22:58
Tack Jan, visst var det en annan tid, dels till det yttre med så mkt enklare standard i allt, men ännu mer känslomässigt. Jag är 15 och världen är fortfarande stor och ganska oupptäckt. Fortfarande fanns utrymme för både förväntningar och förundran . Dagens 15 åringar har sett och gjort det mesta - eller ok, överdrivet, men väldigt mkt i alla fall! Tack igen!
Önskar ett gott nytt och bättre!
/Gunnar S
Svar från Khalad 2020-12-31 22:59
Tack för det Gunnar :-), det blir det nog!
Det är för såna här bilder som man är evigt tacksam över den fotografiska tekniken; att för evigt frysa en situation med en massa livslevande och glada människor + otaliga tidstypiska detaljer. Tänk om inte fotot fanns? Alla hade ju inte tillgång till en målarmästare ...
Skål!
Gott Nytt År Björn!
ö. Håkan
Svar från Khalad 2020-12-31 23:04
Tack Håkan, visst är det roligt med dom gamla fotona! Och modet var inte bara annorlunda, det var helt enkelt inte så viktigt då!
En bild som måste betyda oerhört mycket för dig. Levande ljus i granen har jag aldrig varit med på men min mamma berättade att dom hade det hos en farbror till mig som bodde i Hille. På ett ögonblick av den övertänd. Men dom kunde släcka innan det tog eld i andra saker. Gott nytt år Björn !
Sten
Svar från Khalad 2020-12-31 23:09
Visst är det här en viktig bild för mig, hela familjen samlad och även jag med på bild. Bilden är tagen med min kamera men det är moster Olga, mammas syster, som jag bett ta bilden. Vi hade levande ljus länge, skulle tro fram till 1960 ungefär. Med levande ljus fick granen aldrig stå tänd på det sättet man gör nu med elbelysningen, granen var tänd korta stunder vid eftermiddagskaffet och kanske efter middagen en stund. Alla visste att när granen var tänd fick man aldrig släppa den ur sikte. Vi klarade oss utan tillbud.:-) Tack Sten!
Verkligen en fin gammal bild. Mycket av julpyntet i granen med flaggorna m.m känner jag igen från när jag var liten och mina jular hemma hos min farmor och farfar. Kul.
Ha en god fortsättning på det nya året.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2021-01-01 15:08
Tack för det Johnny och kul att du känner igen en del :-)
Vilken underbar bild! Så kul att se nyårsfirandet 1955. Spännande att se klädseln, men både gran och skålande består. En riktigt bra bild!
Gott Nytt År!
Bjarne
Svar från Khalad 2021-01-01 15:09
Trevligt att du gillar bilden Bjarne, det glädjer mig! Och God fortsättning!
Hej Björn
Du har som jag sagt tidigare en ovärderlig historisk bildskatt. Extrakul är så klart att du vet vilka som är på bilderna och vid vilket tillfälle fotot är tagit, men som bonus även vilken utrustning som har använts.

Det inspirerar mig att ta tag i mina föräldrars bilder, men där är problemet att informationen om vilka som är på bilderna många gånger saknas. Men jag har några släktningar kvar i livet som kanske kan hjälpa mig med den infon.

Jag får skanna och dela album-et/en i Google Foto medan tid är.

En sak jag undrar, har du kvar kamerorna som bilderna är tagna med? Eller du är kanske inte någon nostalgisk samlare?

Gott nytt år önskar jag dig också.

/mats
Svar från Khalad 2021-01-01 18:42
Tack för trevlig kommentar Mats! Dom äldsta kamerorna har jag inte kvar, varken pappas gamla lådkamera som jag började med, min första egna, Zeiss Nettar el den första småbildskameran. From min 3:e kamera, Yashica-Mat köpt 1957, har jag sparat dom. YashicaMat funderar jag på att testa igen, den verkar funka när jag kollar utan film. God fortsättning!
God Fortsättning! Visst är det roligt med de gamla bilderna!
Hälsningar Mats
Svar från Khalad 2021-01-05 13:33
Det är det:-) tack Mats!