Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FÖRINTELSEN

***

Ursäkta, men jag tycker det är näst intill oförskämt att igår flytta fokus från dom 6 miljoner  människor som de facto just förintades i nazisternas utrotningsläger  till en diskussion om ordval, förintelse eller holocaust. Det är att bagatellisera, att nedvärdera betydelsen av det kanske vidrigaste människan gjort,. Det gör mig djupt upprörd. Systematisk, statsledd, genomplanerad utrotning av av sex miljoner människor pga ras får inte bagatelliseras på det sättet. Eftersom min kommentar med den här ungefärliga ordalydelsen till bloggen i går inte accepterades gör jag en egen blogg, en dag för sent. (ser fö att 3 av 6 kommentarer inte accepterats). Jag begrep inget när det hände, jag var 3-4 år, men som 10- eller 11-åring lånade jag gång på gång hem dom tre stora böckerna Andra Världskriget i bild och jag glömmer aldrig sidorna med bilder på högar med människolik, massgravar fyllda till brädden med döda kroppar, bilderna från lägren och från gaskamrarna och på utmärglade människor som överlevt. Förintelsens minnes dag i går är nog den viktigaste av alla "dagar" vi firar gemensamt. Ett fåtal människor lever fortfarande i Sverige och världen som var med om detta. Dom lever med minnen från något vi andra aldrig kommer förstå fullt ut. Och vissa väljer att blanda bort korten i den uppmärksamhet dom är värda. Dåligt.

*

*

***

Inlagt 2021-01-28 20:27 | Läst 2574 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Björn.
Även om jag normalt inte deltar i debatter / diskussioner om politiska och religiösa ämnen, håller jag helt med dig her.Vi kallar det "ordkløveri" oavsett om man använder ett ord som är känt över hela världen eller om man måste kalla det något annat. Jag blev också blockerat för min kommentar på den bloggen. Min kommentar var bara en fråga om varför han och andra använder funktionen "att kommentaren granskas innan den visas för andra"? Jag lyckades se de första orden i din kommentar!
Jag skriver antagligen ett blogginlägg om den funktionen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jeg glemte helt at kommentere dit smukke foto med det flotte sidelys - gillas mycket.
Jag har inte koll på det inlägg du hänvisar till, men jag kan bara instämma i det du skriver om det ohyggliga som skedde under andra världskriget. Det är oerhört viktigt att det inte glöms bort. Tyvärr händer liknande saker om och om igen, även om det är i mindre skala.

Vilken fantastiskt vacker bild! Skönt släpljus och fårorna på åkern förstärks av snön.

Hälsningar, Bjarne
Jag har exakt samma åsikt!
- hawk
Arne Bivrin 2021-01-31 21:07
Och av någon anledning får jag upp dina bloggkommentarer på Ragnars blogg på min FS-sida - och att JAG ska granska kommentaren. Mycket märkligt och det har hänt tidigare, just för dina kommentarer
Bra att du tog upp detta. Även jag upprördes av Ragnars tilltag. Börja märka ord för att dra till sig uppmärksamheten. Det är mer än man stillatigande kan svälja i ett sådant sammanhang - ett sammanhang som är det alvarligaste man kan tänka sig, det utnyttjar Ragnar alltså till att dra uppmärksamheten till sin blogg.
Den kommentar jag skrev, blev precis som din raderad av Ragnar. Vad skall han egentligen med ett kommentarsfält när han bara vill ha (klarar av) jasägare?
Erik Madsen 2021-01-28 21:12
Peter.
Jag har skrivit med Ragnar flera gånger idag. Jag undrar vad den funktionen ska vara bra för: (Kommentarer granskas innan de visas för andra). Jag har också frågat andra om detta utan att få ett svar som jag kan förstå :-) :-) Den dumme danskar.
Jag föreslog att man kan svara på kommentaren som man inte håller med och sedan radera den. Vilket jag faktiskt skulle tro skulle vara en "flykt" för en eventuell motreaktion. Och jag tror inte att det är en bra lösning. Jag fik också min kommentar blokeret.
Vänliga hälsningar. Erik.
syntax 2021-01-28 22:17
Detta är ett problem. Se min kommentar till Fredrik.
Håller med fruktansvärt dålig stil av den personen. Men det är ju inte första gången det kommer sånt från han tyvärr. I våras förgyllde han min blogg med att jag borde ringa en jägare som kunde komma och slakta djuren jag fotat...

MvH
Johnny
Jag håller med dig, Björn! Även jag har blivit censurerad av vederbörande, i ett annat sammanhang. Men det viktiga är faktiskt inte hans dimridåer, utan kärnan i saken är ju precis det du tar upp här. Det är det vi ska minnas, inte småttiga ordvrängerier!

Bilden är fin!
Hur kan betydelsen av ett ord, några bokstäver, förneka, förintelsen.?
/ Bengt H
Svar från Khalad 2021-01-28 23:15
Jag tror inte han menar att förneka förintelsen, han menar att förintelsen är fel ord eftersom inte alla judar utrotades, en tanke som fanns inom nazismen. Men minnesdagen är för att vi ska komma ihåg och hedra alla de människor som förintades, inte för att diskutera banaliteter, hälsn/ Björn
Erik Madsen 2021-01-28 23:46
Björn - nej, det handlar inte om att förneka försöket att utrota alla judar. Det är ordet "Förintelsen" istället för holocaust. Detta är vad vi kallar "ordkløveri" på danska. Förresten skriver han: Nationalencyklopedin kan tex skriva: "Nazisterna ville av rent ideologiska skäl förinta alla judar." og:
"Nazisterna mördade 6 miljoner judar, men de förintade inte judafolket"
Nej men de VILLE, som der så også står i cyklopedin iflg. Ragnar,men de stoppades lyckligtvis med sina brott -även om 6 miljoner var alldeles för många.
Mvh. Erik.
PS: Som du vet deltar jag vanligtvis inte i debatter och diskussioner om religion och politik, men det her var fortfarande för mycket för en annars lugn och balanserad dansker.
Bra skrivet, Björn. Sorgligt att en person som sticker ut hakan sedan inte mäktar med att ta efterföljande diskussion på ett rakt och ärligt sätt.
Mvh
Fredrik
syntax 2021-01-28 22:14
Jo - det är nog därför man måste ifrågasätta den här funktionen med att förhandsgranska kommentarer. Antingen har man ett kommentarfält - eller man har inte. Har man funktionen med ett kommentarfält skall man inte ge fegisarna möjlighet att smita den debatt de själva startar genom att kunna gallra så att bara jasägare är kvar. Jag tycker att FS bör de över detta.
Frekeman 2021-01-29 00:52
Peter, innan förhandsgranskningen infördes så kunde bloggaren alltid ta bort kommentarer. Det gjorde faktiskt Ragnar en gång när jag kritiserade att han använde sin blogg för att föra fram ett religiöst budskap istället för att blogga om nåt fotografiskt. Du var med i diskussionen faktiskt. Att återgå till hur det var är väl ett steg i rätt riktning men vill man censurera sin blogg så är det ju ändå fritt fram om man håller koll på kommentarerna och tar bort de man inte gillar. Jag undrar vad de som bestämmer på Fotosidan tycker? Förmodligen ser de bloggmöjligheten som vilken bloggtjänst som helst och på sådana så brukar man nog ha full kontroll som bloggare gällande det som skrivs i kommentarer.

För egen del så bryr jag mig inte så värst egentligen men det är förstås irriterande om man lägger ned tid på att författa en genomtänkt kommentar som ändå inte kommer att synas. Det kanske helt enkelt är bäst att totalt nonchalera eller undvika att ge sig in i polemik med personer som är ointresserade av en schysst diskussion?
syntax 2021-01-29 20:26
"... Det kanske helt enkelt är bäst att totalt nonchalera eller undvika att ge sig in i polemik med personer som är ointresserade av en schysst diskussion? "
Jag tar dig Ad Notam Fredrik. Det är inte värt förargelsen att ha med sådana som Ragnar att göra - oförbätterliga och egotrippade.
Bra Björn! Håller helt med.
Svar från Khalad 2021-01-29 19:31
Tack Gunnar!
Jo det där ordkäbblet lästa jag också, och förvånades över o blev rätt upprörd, sen att man tar bort kommentarer som man inte gillar är jäkligt både fegt o dåligt, en del skall dessutom läsa kommentarerna innan dom visas, och är dom då inte tillräckligt positiva så tas dom bort, svagt svagt svagt! Mycket fin bild! Hälsn, LO
Svar från Khalad 2021-01-29 19:32
Glädjer mig särskilt åt din fina bildkommentar! Tack LO!
Förintelsens minnes dag i går är nog den viktigaste av alla "dagar" vi firar gemensamt. Ett fåtal människor lever fortfarande i Sverige och världen som var med om detta. Dom lever med minnen från något vi andra aldrig kommer förstå fullt ut.
Tack Björn jag kopierade in en del av din text för den är mina tankar med.
Jag hoppas de i skolan får lära sig detta fortfarande.
Lev väl var rädd om er.
///Gun-Inger
Tack för alla kommentarer! Förintelsen får aldrig glömmas eller tonas ned!
Bra skrivet Björn. Förintelsen handlar inte om semantik utan om folkmord. Ragnar har gjort sig förtjänt av rött kort nu en tid för eftertanke och reflektion.
Svar från Khalad 2021-01-29 19:33
Tack Torbjörn :-)
Bra skrivet Björn!
Förintelsen är ett av de mest avskyvärda brotten i mänsklighetens historia. Förintelsen drabbande inte bara det judiska folket utan även resande folket, homosexuella och politiska oliktänkare. Tyvärr sticker mörka krafter idag alltmer fram sin fula trynen och skriar återigen om utrensning av de som inte tycker dem själva. I kulisserna står samma mörkrets medlöpare som då och nickar. Oförmögna till medmänsklighet. Idag tar de grannen. Imorgon tar de dig.

Jag har sett 120 stycken15-åringar sitta andäktig lyssna på en av dessa förintelsens överlevare i närmare två timmar helt knäpptysta. Det är så starkt, så overkligt, men när en människa av kött och blod står framför en berättar om vad som hände utifrån sitt liv, sina erfarenheter av förintelse blir det overkliga verkligt. Flera av dem grät under dessa två timmar.
Den dag det inte längre finns några överlevande som vittnar om dess fruktansvärda brott är en sorgens dag på inte bara ett sätt.

Hälsningar Jörgen
Svar från Khalad 2021-01-29 19:35
Jag har också hört dom berätta, i radio. Jag förstår inte hur man kan undgå att gripas av såna berättelser, tack Jörgen!
Förintelsens minnesdag är ett bra namn på dagen tycker jag!
Det är en dag som vi hedrar minnet av förintelsens offer. Både judar och romer utsattes för folkmord med målet att de skulle förintas helt. 6 miljoner judar och runt 1 miljon romer mördades. Nazisterna hade planerat för en totalt förintelse av alla judar. Även andra folkgrupper tvingades att arbeta ihjäl sig eller dödades i nazisternas arbetsläger, bland annat dog uppemot 2 miljoner polacker, och drygt 3 miljoner ryska krigsfångar, totalt räknar forskare och historiker med att upp till 17 miljoner människor kan ha blivit offer för nazisternas förintelse.

Judarna har en speciell minnesdag för förintelsens judiska offer den kallas Yom HaShoah och pågår från 8–9 april.

 Även romerna har en speciell minnesdag för förintelsens romska offer den kallas Porajmos, eller Samudaripen och pågår från 2-3 augusti.
/Mikael
Svar från Khalad 2021-01-29 21:30
Som du ser i min bloggtext skriver jag sex miljoner människor. Människor är människor oavsett var dom råkat leva eller vad dom kallas. Såklart var det många fler som dödades, andra världskriget krävde oerhört många fler offer. Det som gör förintelsen unik är att den var resultatet av en statlig, planerad och systematisk förintelse av sex miljoner människor pga av sin ras. Att den 27 januari är minnesdagen för förintelsens offer förtar inget av vikten av andra offer men det jag reagerade på var att just den minnesdagen användes till att raljera och dra uppmärksamheten från nazismens offer till den egna bloggen med en helt annan fråga. Det är fö heller ingen tävling i vilka folkslag som lidit "mest" , det är så enkelt som att just den 27 januari är minnesdag för förintelsens offer. Låt dom få den uppmärksamheten./ Björn
syntax 2021-01-29 23:47
Håller med Björn!
Ragnar försöker på sin egen blogg urskulda sig - men det går inget vidare.
Man måste skilja på saker och ting. Visst kan det vara irriterande att få sina kommentarer borttagna, men det visar ju inget annat än att det är lågt i tak hos Ragnar - att han mest gillar jasägare. Det är inte så allvarligt, det är ju väldigt vanligt. Vad som däremot är allvarligt, ja rent av upprörande, är att han utnyttjat denna minnesdag till att sjösätta rubrikknipande hårklyverier, som har som syfta att ge honom själv och hans blogg uppmärksamhet. Ett intellektuellt haveri med riktigt dålig bismak!
Chasid 2021-01-30 10:59
Jag håller med om och stryker under på att människor är människor och alla har vi samma värde oavsett vårt ursprung, en människa som mördas är en för mycket! Jag var fullt upptagen med mitt arbete då Ragnars blogginlägg publicerades och läste det först i efterhand.Jag tycker det var osmakligt att publicera det den 27 januari på Förintelsens minnesdag, och med hjälp av en läsarlockande rubrik försöka flytta fokus från en dag av stor vikt för mänskligheten till en helt annan fråga av mindre vikt! Tyvärr hann jag inte formulera en kommentar, men jag såg att det var flera läsare som var inne på samma linje som mig och redan uttryckt sin åsikt i kommentarsfältet. När jag besökte hans blogg igår hade alla de negativa kommentarerna raderats, vilket jag tycker är märkligt särskilt som många av dem var välformulerade och genomtänkta.
/Mikael
Svar från Khalad 2021-01-30 17:57
Tack igen Mikael, jag tror vi förstår varandra bra! Njut av vintern!