Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BYN SOM FÖRSVANN - ÖVRE STARBO

***

Man får hålla god uppsikt för att hitta den gamla vägskylten där det står Öfre Starbo. Redan ute på den den ganska smala landsvägen från Gubbo upp mot Schisshyttan blir det nu ännu smalare. Likaså redan långt inne i Bergslagsskogarna är det dock nu bara en kilometer fram till Öfre Starbo. Jag har varit där förut och fotat , det kan ni tex  hitta (här ).  Jag gillar slaggstensbyggnader och här finns en vacker byggnad. Det är den gamla mekaniska verkstan. Inte så gammal förresten, den byggdes 1913. Såklart blir det lite bilder på den igen

*

Efter att varit där för några dagar sen började jag fundera på var själva bruket låg, hyttan alltså. Man bygger ju inte en mekanisk verkstad om det inte finns en industriverksamhet som skall betjänas. Så jag började leta på nätet........

*

Här ligger den mekaniska verkstaden, byggd 1913. Omgiven av ängar och björkar på framsidan och med skog bakom

*

Ganska strikt arkitektur, här sedd rakt framirån

*

Man har på ett vackert sätt blandat slaggtegel och slaggsten

*

Så här ter det sig på något längre avstånd, här kan man se lite av skogen bakom

*

Här ser man gaveln, skogen på förra bilden ligger till höger utanför bild här

*

Här ser det lite annorlunda ut, bilden är tagen för exakt 100 år sen, 1921. Till vänster ser ni mekaniska verkstaden, ni kan jämföra gaveln på bilden huset i bilden innan, den ser sig väldigt lik ut. Men här finns ingen skog till höger, här ligger bruket.

*

Inte bara bruket förresten, här ligger dalgången öååen med både bruk, vägar och privathus.

*

Idag är det det här jag ser när jag försöker titta ut över samma dalgång

*

Och folk fanns det ute i bygderna, den saken är klar. Här stod det Starbo bruk, kan inte garantera att bilden är just från Övre Starbo

*

När jag var där förra veckan fanns inte en människa inom synhåll någonstans. Nånstans i skogen i närheten satt en korp och kraxade ihärdigt, till sist kom jag lite för nära och den lyfte och seglade iväg

*

Själv satte jag mig i bilen och rullade nerför den lilla anslutningsvägen medan jag tänkte att för hundra år sen sjöd hela trakten av liv, hammarslag hördes i dom flesta av byarna, hästforor med kol ved kom i tät följd, stugor och torp var bebodda. Så fort det ändras. Hundra år är inte så mycket. När den första av de gamla bilderna härovan togs 1921 är det 19 år tills jag kom till världen....

*

***

Inlagt 2021-09-29 16:51 | Läst 2928 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant fotografisk rundvandring. Man rev alltså bruket - utom den mekaniska verkstaden. Vet du hur det gick till? Jag noterar att det sitter en tämligen modern lampa på hörnet av den mekaniska verkstaden.
Svar från Khalad 2021-09-29 18:39
Hej Peter, mekaniska verkstaden är från 1913 (står i texten), kan tänka mig att det var det sista som byggdes Bruket har jag inte lyckats hitta uppgifter på men säkert betydligt äldre, även om det inte hör till dom riktigt gamla bruken. Första av de gamla bilderna är från 1921 så då var hyttan ännu igång. Tror att verksamheten lades ner på 30-talet. Mekaniska verkstan har nån verksamhet, såg att det låg lite virke därinne. Skulle kunna tänka mig att det finns en såg av något slag tex, byggnaden är säkert fullt funktionsduglig. Ordentligt låst med moderna hänglås. Det som förvånar mig är att alla dom andra byggnaderna verkar vara jämnade med marken, jag såg inga ruiner
syntax 2021-09-29 19:29
En gissning kan ju vara att man har rivit i avsikt att använda materialet på annat håll, som Gunte föreslår här nedan. När man gjorde så förr i världen lämnade man väldigt lite kvar (arbetskraften var billig). Sedan är naturen jättebra på att snabbt växa över och dölja. Som gammal kulturgeograf vet jag hur svårt det kan vara att upptäcka gamla urbana spår. Man får gå ut tidigt på våren eller sent på hösten när gräs och undervegetation förhoppningsvis ligger ner, och kartera landskapet i släpljus morgon eller kväll. Då kan man plötsligt upptäcka en vikingatida husterrass och liknande sådana saker som man aldrig tidigare har lagt märke till.
Svar från Khalad 2021-09-29 19:51
Hej igen Peter, det kan säkert finnas spår kvar, jag gick aldrig in i skogsområdet, får göra en extra tur där nästa gång :-)
Mycket intressant när man får se de gamla bilderna som du letat reda på. Tack för den. Bilderna säger mycket mer än bara text. Den mekaniska verkstan är fin med sina gröna "stenar" och ser ganska välhållen ut, åtminstone ser delar av taket ganska nytt ut. Den första svartvita bilden gör att man hajar till för verkstaden är ju lätt att känna igen. Här är det mycket som bara gått i graven. Jag kan inte låta bli att fundera över hur det kanske ser ut där jag bor om ungefär 100 år....Det är ju trots allt inte så mycket. Jag bodde i mer än 10 år i ett torp byggt ca 1750. Lite "fixat" visserligen men det fanns en hel del kvar av det gamla.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2021-09-29 19:43
Hej Lena, verkstan är ju ganska "ny", 1913 och den är inte bara väl bevarad, det verkar vara någon form av träbearbetning därinne, säkert helt drägliga lokaler. Det som förvånar mig är att resten av bruket verkar vara jämnat med marken, jag såg inga synliga rester alls. Och som sagt, 100 år känns inte så mkt när man själv är 80... :-)
Någon måste ju nyttja den kvarvarande byggnaden för det ser inte helt övergivet ut. Men ändå knepigt att tänka sig att det mesta är jämnat med marken eller så har materialet kommit till nytta på annat håll.
Björkarna vid uppfarten ser ju bekanta ut men det kanske är ättlingar ?
Finfina bilder utan tvekan..
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2021-09-29 19:49
Hej Gunte, visst används verkstan till något fortfarande, jag flyttade undan ett par vanliga stora sopkärl i plast när jag skulle fota fasaden. Däremot tror jag inte det har något med det bruket att göra. Det som förvånar mig är att resten av bruket verkar jämnat med marken. Ser också björkar på samma ställe, ättlingar eller bara nya skott är svårt att veta, tack!
Spännande plats, snyggt avbildat och väl värt det!!! Det finns ju en hel del såna här platser i "våra" trakter! :) /Tommy.
Svar från Khalad 2021-09-29 19:53
Tack Tommy, hela Bergslagen är verkligen fullt av gruvhål och rester av hyttor och smedjor. Har för mig att Smedjebackens kommun nånstans säger att det har funnits typ 35 smedjor inom kommunen :-)
Hej Björn.
Dejligt blogindlæg med historisk indhold og godt dokumenteret - med både egne og oprindelige fotos - gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Khalad 2021-09-29 19:53
Tack för det Erik!
Det hinner hända mycket på hundra år, industrier byggdes, folk kom, industrier lades ner, folk försvann och naturen tog över. Jag minns det vackra murverket du visat tidigare, det var ett tag sen. Det är som om murarna fick göra ett mycket finare arbete för 100 år sedan, fick leva ut en yrkesstolthet. Sista vägbilden gillar jag, försvinner lockande framåt.
Svar från Khalad 2021-09-29 23:14
Hej Stefan, tack för fin kommentar! Och du har säkert rätt om hantverkarna, både snickare och murare kanske.
Fin gammal byggnad. Ser nästan ut som en slottsborg. Väldigt intressant historia och mycket kul att se hur det såg ut en gång i tiden. 100 år är inte mycket men jösses vad mycket som hänt just de sista hundra åren.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2021-09-29 23:16
Tack för det Johnny, slaggsten är ju ett beständigt material, själva stenen klarar tidens tand bra!