Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SMÅ SPÅR AV CYANIDER....

***

Google är oslagbart för oss amatörer. Med några få klick kan man skaffa sig  vederhäftiga (relativt) uppgifter om något man före klickandet inte visste ett dugg om och framstå som allkunnig. Nästan i alla fall. Nåväl, varje gång jag googlar på blommor eller insekter, visar det sig att, bärfisen tex, är en stor grupp insekter som kan se ganska olika ut. När jag kollade på maskrosor för många år sen visade det sig att då, säg för fem eller åtta år sen, fanns ca 10 000 arter globalt och rätt många i Sverige, kanske var det 800 eller så. Visst, jag visste att det fanns åkergubbe och så där, men 10 000 alltså. 

När jag nu tittade efter bärfisar trodde jag först det var en brunmarmorerad bärfis, men det är nog en vanlig bärfis. Den brunmarmorerade, som kommer från Asien, Kina tex, är nu vanlig i Amerika där den ses som invasiv och fruktskadegörare. Några har hittats i Skåne. Det är inte lätt att tolka alla miljösignaler, det mesta är tydligen på väg att dö ut fast om någon hittar något som går åt andra hållet har man sett till att det också blir problem, dom som utvecklas positivt kallas invasiva. Aldrig får man vara riktigt glad liksom.

Men till saken. Bärfisar luktar illa, det visste ni redan innan, jag också faktiskt. I Google sägs att detta beror på att vätskan, som dom sprutar ut för att hindra fåglarna från att äta upp dom, innehåller små spår av cyanider. Det hade jag heller inte en aning om, inte ens att cyanider luktar illa. Men det är bra, då kanske vi kan sniffa oss till när det börjar bli farligt....

*

*

***

Inlagt 2022-05-24 18:28 | Läst 695 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
När det gäller insekter så har gett upp, i Sverige finns det typ 730 arter av spindlar, 50 arter bärfisar, 4400 arter skalbaggar …… jo man inser att man ska välja sina strider. Vacker bild
Svar från Khalad 2022-05-27 18:39
Tack Peter, jag förstår dig. Är inte ute efter något helhetsgrepp på varken fjärilar eller andra insekter men jag googlar gärna när jag har motiv jag vill veta mer om. Tack för fin bildkritik!
Vacker bild för just den åt lila hållet fastnade jag för förra säsongen när jag såg sådana på tistlar. Det smälter in å blev fint men visst luktar gör dom.
Mycket får man reda på i ett klick
/N
Svar från Khalad 2022-05-27 18:41
Tack Nini, det var väldigt gott om den vid de överblommade maskrosorna, återkommer så småningom :-)
Vacker bild på snygg men illaluktande insekt. Och visst stämmer det att man aldrig får vara riktigt glad om man som jag tycker det mesta i naturen utom fästingar är värt att finnas kvar.
Svar från Khalad 2022-05-27 19:06
Tack Måns. så är det nog. Det finns många miljö- och art-frågor som jag också tycker är viktiga, tom mer brådskande att åtgärda än klimathotet, fortfarande som personlig bedömning. Däremot tror jag inte vi kan bevara allt som det är, stora förändringar har redan skett och kommer fortsätta att ske. Så har det alltid varit, jag skulle tro att 99% eller däromkring av alla arter som funnits nu är utdöda. Till dom onödiga förutom fästingarna föreslår jag också malariamyggorna.
Hej Björn.
Jeg kan meget lidt om insekter - ud over de mest almindelige.
Dit billede er lige til biologi-bogen.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Khalad 2022-05-27 19:06
Tack Erik, tycker det är en vacker bärfis!
Mycket fin bild på Bärfisen och Maskrosen - de invasiva fulingarna... :-)

Det där med invasiva arter är lite lurigt. Jag tror att det var ett gäng unga biologer för ett femtontal år sedan som skulle skära sina lagrar och etablera sig med något uppseendeväckande.

Haken med det hela är att det just inte finns några icke invasiva arter - utom då lite lavar och ett och annat småkryp som kom strax efter att inlandsisen drog sig tillbaka. Alla andra efterföljare blir ju invasiva per definition, dom tränger sig in bland dom som redan är här. Begreppet blir meningslöst.

Själv tycker jag att det är ful-klassning av växter och djur. Man ger sig exempelvis på den stiliga Lupinen vid vägkanten, som de flesta tycker är så vacker, för att skydda den helt oansenliga "rara" växten som ingen kan upptäcka - utom då sagda biologer.
Svar från Khalad 2022-05-27 19:10
Hej Peter, dom arter som nu benämns invasiva är ju bara bättre anpassade för den rådande situationen än dom arter dom tränger undan. Alltså precis på samma sätt som utvecklingen alltid sett ut.
Tack för intressant och kul information. Bärfisen matchar färgerna på maskrosen (tror jag det är) väldigt bra. Snygg komposition med en liknande fröställning i bakgrunden.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2022-05-27 19:11
Tack Lena, återkommer till detta, det fanns väldigt gott om bärfisar i en del av de överblommade maskrosorna :-)
En snygg och trevlig bild helt enkelt..Har dock aldrig sniffat på en Bärfis så om det vet jag inget ;)
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2022-05-27 19:12
Tack för det Gunte! Mha av makro via tele kände jag inte heller doften :-)
Intressant info och snygg bild!

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2022-05-27 19:12
Tack Johnny!
Den här gillar jag, färgerna på krypet och växten är i så fin harmoni. Skärpan sitter där den skall och kompositionen bra!

Tommy S.
Svar från Khalad 2022-05-27 19:13
Bugar och tackar, kul att du gillade bilden!
Väldigt snygg bild på bärfisen och tack för informationen. Jag hade ingen aning om att det är cyanider som är orsaken. Jag tror jag avstår bärfis till lunch då!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2022-05-27 19:13
Hej Bjarne, tack för kommentar! Höll mig på doftavstånd :-)