Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

MYSTERIUM MED LÖSNING

***

Världen är full av mysterier, stora som små. Till dom stora får vi väl räkna universum även om vi uppenbarligen inte riktigt vet hur stort det är. Stort är det, men 12,8 el 13,8 milliarder ljusår? Det skiljer en milliard ljusår, det är ca 9,5  1021  km (jag lovar, det är mer än det ser ut). Astrofysikerna har räknat på två olika sätt, och båda sätten bygger på väl kända modeller och beräkningarna är kollade av hundratals vetenskapsmän.  Båda svaren är "riktiga" enligt den grundläggande modell vi har av universum. Eller hur är det, egentligen den grundläggande modell vi har av 5 % av universum? Den grundläggande modellen förutsätter att 70 % av universum består av mörk energi och den vet vi inget om, inte ett skvatt. Därtill förutsätter modellen av universum att ytterligare 25 % består av mörk materia som vi inte heller vet något om. Det spånas mkt kring det här just nu och det är inte säkert att universum är som vi trott. Kanske är det inte så "homogent" som vi trott, vi kanske lever i ett bubbeluniversum där vår bubbla kan vara väldigt olika från andra regioner. Allt detta fick en vacker och intressant beskrivning  i gårdagens Vetenskapens Värld. Den som lever får se.....

*

Så finns det små vardagsproblem och ibland är dom tom lösbara. Det var en vacker eftermiddag idag, framåt tre var jag på väg ut för att få en smula motion i min egen takt. En timme eller enochenhalv brukar fungera ensam för I innan hon blir orolig. Nu satt hon avslappnad i vardagsrummet och njöt av solen som strömmade in. Eftersom jag såg att hon var barfota hämtade jag ett par strumpor och la bredvid henne med uppmaningen att ta på dom själv, det funkar ibland och är bra träning. Hon nickade och jag gick ut. Vid halvfem var jag hemma igen. Hon satt fortfarande i fåtöljen i vardagsrummet och halvsov. Jag såg att hon bara hade en strumpa på sig så jag tittade efter den andra men kunde inte se den. Eftersom jag vet att hon gillar dom här gick jag en vända runt - vardagsrummet, hennes rum, badrum och toa. Ingen strumpa. När hon vaknat till hämtade jag en annan, samtidigt som jag frågade henne om hon visste var den andra var. Egentligen behöver jag inte ställa såna frågor men gör det av bara farten, men det visste hon inte, vilken strumpa? Medan jag gjorde i ordning middagen gick jag några fler vändor, kollade tvättkorg, några garderober, tvättstugan för säkerhets skull fast hon numera nästan aldrig går ner. Nä, ingen strumpa. Det blev åtminstone tre vändor utan resultat. Efter maten la jag mig raklång på min säng i tio minuter, det mår min rygg bra av. Skönt att bara slappa en stund. Riktigt kunde jag inte släppa strumpan, var i fridens namn hade den tagit vägen? Huset är inte så stort och jag hade tittat rätt noga. Såna där trivialmysterier kan störa mig, strumpan i sig är betydelselös, men den kunde ju inte gå upp i rök? Så tänkte jag till en stund, jag försökte föreställa mig när hon drog på sig första strumpan, och sen då? Då gick det upp en talgdank. Det blir ju inte alltid rätt. Jag klev upp, gick ut till I och bad att få kolla hennes fot, den först strumpbeklädda. Jovisst, där fanns två strumpor på samma fot! Riktigt nöjd blev jag, jag letade inte fram den utan tänkte fram den :-)

*

*

***

Inlagt 2023-01-31 22:22 | Läst 1160 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Universum illustreras med små stjärnor på strumporna. Till och med svarta hål finns med.

/J O
Svar från Khalad 2023-02-01 10:24
Jamen så är det förstås, tack Jan Olof!
Suverän lösning på strumpproblemet 😊
Svar från Khalad 2023-02-01 10:24
Tack för det Gunnar!
Vissa problem får en snabbare lösning, hade den tanken med samma fot innan jag kom till slutet. Såg vetenskapens värld men man får vara väldigt koncentrerad om man ska hänga med, jag hade ett halvt öga och öra och det räckte inte, får ta och se om det någon gång. Kul med forskaren som tyckte att sin prickkarta med ny data från Planck var så vacker, mycket kan man säga om karten men vacker? Kul att Satelliten Planck fick vara med, jag jobbade nog i fyra år med programmet Herschel och Planck, det var en spännande tid

https://www.esa.int/Enabling_Support/Operations/Planck
Svar från Khalad 2023-02-01 10:23
Hej Peter, kommer ihåg när kartorna över bakgrundsstrålningens fördelning i rymden kom, ganska sensationellt när man konstaterade att strålningen inte var homogen utan varierade. Hur var det, du jobbade påSaab Combitech el ngt av efterföljarna/ samarbetena? Säkert spännande jobb! Din astroutrustning känns som en logisk spin off från ditt arbetsområde!
Tänkte just att när jag beskrev strumphistorien med ord är antagandet rätt naturligt. I mitt vardagsliv är det däremot så att I lägger ifrån sig saker/ kläder o prylar precis när hon behöver utan tanke på var dom ska/ brukar ligga så att leta efter prylar gör jag många gånger varje dag :-) Tack för trevlig kommentar!
pdahlen 2023-02-01 11:26
Jo det var Saab Combitech, Saab Ericsson Space, RUAG Space, var där hela yrkeslivet i 42 år eller något sådant, så jag måste ha tyckt om det 😊. Var faktiskt inte så intresserad av rymden när jag var där, intresset var mer riktigt åt elektroniken hårdvaran och mjukvaran, satelliterna som vi levererade styrdatorer till. Det var först några år efter pensioneringen som jag började med fotograferade av rymden, kanske lite synd att man då inte ägnade mer tid åt syftet med programmen och inte bara den tekniska lösningen, men man hade nog inte tid åt båda det gick åt mycket tid på jobbet ändå
Ibland får man var en liten privatdetektiv för att lösa väldens gåtor, en gåta som inge lyckats lösa är vart alla strumpor tar vägen i tvättmaskinen. Är det strumptrollet som äter upp dem? ;).
Vid ett tillfälle hade nyckeln till garaget på landet spårlöst försvunnit. Ingen hade en aning om var den var och allt letande var förgäves. Jag kom på att vi hade filmat då vi var på landet senast och kollade filmen, såg vilka byxor sonen hade på sig. Ett par med massor av fickor. Hittade byxorna och nyckeln var återfunnen.
Svar från Khalad 2023-02-01 20:26
Tack Margareta! Har inte tänkt på att det försvinner strumpor i tvättmaskinen. Dom jag inte ser direkt brukar sitta i ”taket” på trumman. Men smart att spela in det misstänkta förloppet, det underlättar. Roligt!
Hej Björn.
Din mycket privata berättelse om den försvunna strumpan är på samma gång både en berättelse om dig som en väldigt empatisk och omtänksam person – och samtidigt berättad med glimten i ögat (som jag upplever det).
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2023-02-01 20:27
Tack Erik, mkt snällt sagt :-)