Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ÄLDRE ÄN ZEISS SONNAR!

***

Här har vi en av de absolut äldsta kända objektivkonstruktionerna. Exakt datum för ursprungskonstruktionen är inte känt, men definitivt äldre än tex Zeiss berömda Sonnar 1,5/ 50. Vissa tecken (DNA-segmentering tex) tyder på att ursprunget är mer än 500 miljoner år gammalt . En utomordentlig konstruktion med lång hållbarhet, utmärkt fuktresistens och inbyggd AI som får konstruktionen att anpassa sig till miljön. 

Tack för idén Christer Nilsson!

*

f

*

***

Inlagt 2019-10-08 22:02 | Läst 1132 ggr. | Permalink

"Nej, behåll den! Det måste vara en mycket tidig konstruktion, kanske sumerisk på lertavla. Mänskligheten har varit tidigt ute flera gånger med sådant som sedan blivit bortglömt för att upptäckas igen, detta är nog något sådant. Ett annat alternativ är en blädderblocksgenomgång utförd av Kurt Olsson. (Lasse Brandeby, ni vet...)"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Va tvungen att fundera litet, kan det vara fisköga du menar! ;)
Hittade en annan linskonstruktion hos F&F, en konstruktion som är bättre än människans öga, bläckfisken öga! Å här är det ett stort bläckfisköga! https://fof.se/tidning/2012/7/artikel/havsmonstrets-vakande-oga
Fin bild för övrigt!
/Bengan
Svar från Khalad 2019-10-09 00:27
Hej Bengt, den blev inte så snarlik en linsgenomskärning som jag först tyckte, kanske skippar jag inlägget helt i morgon. Bläckfiskar är spännande, mycket av hjärnans vardagsfunktioner är ju distribuerade ut i armarna, smart, utmärkt redundans om en arm eller två skulle bli avbitna av en kaskelot tex......
elgenper 2019-10-09 06:52
Såg nog "linsgenomskärningen" direkt... Nu fattas bara att naturen skriver ut vilka ytor som är asfäriska! ;-)
Svar från Khalad 2019-10-09 10:02
Precis, tack Per!
Nej, behåll den!

Det måste vara en mycket tidig konstruktion, kanske sumerisk på lertavla. Mänskligheten har varit tidigt ute flera gånger med sådant som sedan blivit bortglömt för att upptäckas igen, detta är nog något sådant.

Ett annat alternativ är en blädderblocksgenomgång utförd av Kurt Olsson. (Lasse Brandeby, ni vet...)
Svar från Khalad 2019-10-09 10:05
Hej Christer, tack för idén! Och visst, den är kvar!
Haha, som en linskonstruktion! Du visade först denna bild i färg, men då tänkte jag inte på det, men när jag såg den här svartvita versionen kopplade jag direkt!
Svar från Khalad 2019-10-09 13:17
Tack Wolfgang, det var faktiskt Christers idé som han nämnde i en kommentar till första bilden i färg :-)
Hehe..tog en stund innan polletten trillade ner..men en underbar bild är ju värt att återanvända i ny skepnad..
En typ av bild som passar över soffan..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Khalad 2019-10-09 17:32
Tack Gunte! Bildmässigt gillar jag nog orginalet med dom gula stråna bäst, det här var för att följa upp Christers kreativa och roliga ide :-)