Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

AM-/ FM-RADION

***

Den stod där i fönsternischen i det gamla bostadshuset från 1700-talet uppe i Laxsjön, en mil bortanför Tuna Hästberg där jag fotade Guckuskorna. Just den här typen av klassiska radioapparater ger mig tydlig nostalgikänsla. Det här är en Blaupunkt, sista radioapparaten vi hade medan jag bodde hemma var en Telefunken, men av precis det här snittet. Vår Telefunken var nästan 50% större, säkert hade jag påverkat pappa att köpa den, hifi och med ganska stora bashögtalare. Och förutom dom vanliga AM-banden Långvåg, Mellanvåg och Kortvåg fanns också FM, med frekvensmodulerad signal och störningsfri på ett annat sätt än dom amplitudmodulerade banden. Tyvärr är den slängd idag, den hade varit rolig att ha kvar, kanske går det fortfarande att hitta radio Luxemburg? Jag kommer inte ihåg precis, men uppåt 20 rör och 29 kretsar.  Riktigt bra ljud, två hyfsat stora framåtriktade baselement och så diskant och mellanregister åt sidorna, HiFi minsann, men inte stereo. Det fanns nog, ska jag gissa vi köpte den här i mitten av 50-talet, men var dyrt och ovanligt

*

*

***

Inlagt 2019-06-18 22:42 | Läst 2370 ggr. | Permalink

"I mitt barndomshem stod den "moderna" transistorradion på för jämnan. Mamma gillade att lyssna på svensk toppen och så Hasse Tellemar så klart. :) Hälsar Eva"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Björn.
Radio-nostalgi - hvor morsomt at tænke på. Hvor stort det var at man kunne høre Radio Luxemburg på 208 meter båndet og høre de nyeste hits fra USA med Elvis og alle de andre store stjerner. Jeg lå med min transistorradio under dynen og hørte til langt ud på natten. Den slags musik var bandlyst på Danmarks Radio indtil 1963, hvor en meget ung Jørgen de Mylius fik sit eget program "Efter skoletid".
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Der blev lidt dansk at øve sig på - he he.
Svar från Khalad 2019-06-20 22:16
Tack Erik, den danskan var lätt att förstå sig på! Och det var tider det!/ Björn T
Radio Luxembourgs klassiska mellanvågssändningar på 208m våglängd lades tydligen ner redan 1991. Jag lyssnade en del på RL under 80 talet när vi i Sverige bara hade Sveriges Radio på FM. Musiken från Luxemburg tyckte jag var avgjort bättre än utbudet i Sverige. Fast ljudkvalitén på mellanvåg var tyvärr dålig.
En fantasieggande sak, åtminstone innan internet och nutida resvanor, med de gamla radioapparaterna var alla ortsnamn på skalan. Hilversum, Prague, Rome, Berlin och ibland till och med Moscow och New York. Ja, också Hörby och Motala som kanske inte kändes lika exotiska.
Svar från Khalad 2019-06-20 22:18
Hej Fredrik, tack för trevlig kommentar! Visst var det ng t särskilt med Radio Luxemburg, vi var ju inte så bortskämda med underhållning då./ Björn T
I mitt barndomshem stod den "moderna" transistorradion på för jämnan. Mamma gillade att lyssna på svensk toppen och så Hasse Tellemar så klart. :)

Hälsar
Eva
Svar från Khalad 2019-06-20 22:21
Tack Eva, musiken har ju följt oss på olika sätt. Under min studietidd på Chalmers hade jag också en transistor som stod på när jag var hemma, särskilt när jg pluggade. Jag vet att jag kände den som en slags ljudvägg som stängde ute dom oregelbundna ljuden från andra studentrum och trafiken/ Björn T
Den här bilden ger mig en sån där liten sekundsnabb Lars Lerin, Sune Jonsson-flash. Och minnet av radiomottagaren av märket Nornan som stod hemma hos fastern i Dalsland. Den hade nturligtvis ett sånt där fascinerande grönt ”öga” också.
Ha det gott/ Gunnar S
Svar från Khalad 2019-06-20 22:22
Tack för det Gunnar! Och visst kommer jag ihåg det gröna ögat, det talade ju om att man ställt in stationen "precis" :-) / Björn T