Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ANALOGT IGEN KANSKE?

***

Fortfarande, efter 15 år med allt mer avancerade digitalkameror, har jag jobbat med analogt långt över tre, närmare fyra gånger så länge. Nästa år är det 70 år med fotande, varav 55 analogt. Jag, som är lättpåverkad (eller öppen för andra kanske?), var för några dagar sen på vippen att beställa hem en Kiev II från eBay. Egentligen är jag inte särskilt intresserad av gamla kameror och vem som fått mig på såna tankar får ni fundera på, men jag har alltid tyckt att Contax är en vacker kamera. Nu blev det inte så, istället bestämde jag mig för att köpa film både till min älskade gamla Yashica-Mat och min Olympus OM-2n . Båda ser ut att fungera vid enkel genomsiktskoll. 

*

Nu är det inte bara påverkan från kompisar här på sidan, jag skannar ju lite då och då gamla svartvita negativ och lägger ut bilder här på bloggen.  Det är genuint roligt och framförallt har jag sett att digital bildbehandling ger väsentligt bättre bilder än jag nånsin åstadkommit från samma negativ den vanliga våta pappersvägen. Det känns som kombinationen analogt fotande och digital efterbearbetning kan ge väldigt fina resultat. Funkar Yashican lockar den mig mest, det stora negativformatet är en stor tillgång för resultatet vid skanningen. Nu finns alltså ett par Ilford HP5 120-rullar och likaså ett par Kodak 400 TMax 135 hemma.

*

Än sitter dom inte ens i kamerorna, vi får se, jag lovar inget. Men min gamla Ikophot ligger i bokhyllan, den behöver jag inte byta batteri på ens, den kommer nog till nytta. Eftersom jag för kanske 10 år sen gjorde mig av med mina gamla prylar, förstoringsapparat, skålar och så där, till och med dosan, har jag tänkt mig "lämna in" filmerna för framkallning,  var man nu gör det, inte på Stefans i alla fall......Skicka till Crimson är väl realistiskt kanske?

*

Bilden på bror Dag är tagen 1959 eller -60, så långt fram i tiden gjorde jag inte längre anteckningar till varje bild, inte ens till varje film. Han är alltså 15 eller 16, jag är tre år äldre. Och kameran är såklart Yashica-Mat, köpt 1957, första årgången tror jag. Objektivet är ett Lumaxar 80/3,5

*

Bror Dag, 1959 eller -60, inte visat tidigare

*

I fotad ett år senare visat tidigare

*

*

***

Inlagt 2021-03-22 22:28 | Läst 1860 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Björn.
Du har haft en mycket tidigare start med fotografering än så många andra här på FS - tror jag.
Mycket beundransvärt.
Jag kan åtminstone inte hänga med - ca. 57 år varav 39 år med analog och snart 18 år med digital.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2021-03-23 19:48
Långt nog Erik, det är ingen tävling! Ibland är det ändå lite roligt att tänka tillbaka på hur länge jag fotat, det gäller säkert för 57 år också! Tack Erik!/ Björn
Eftersom fotografering är min hobby så gör jag bara det som jag tycker är roligt. Det har landat i att jag aldrig köpte någon digitalkamera. Jag är väldigt förtjust i mina gamla mekaniska kameror. Det handlar om form, framtoning, känsla i handen, slutarljud, och så vidare. Ett verktyg som ligger bra i handen ger ju även ett bra resultat. Ett bra resultat under lustfyllda former, vad kan man mer begära? Alla dessa mina kameraklenoder har ju sedan den egenheten att dom går på film. Alltså blir det film.
Efter kameran däremot är det digitalt för hela slanten. Jag skannar mina negativ och bildbehandlar sedan i två program som jag har lärt mig i grunden. Fantastiskt kul att lära sig bli virtuos på digital bildbehandling. Det ger helt andra möjligheter än det gamla kemiska mörkrummet.

Lycka till Björn, och good hunting!
Svar från Khalad 2021-03-23 19:52
Tack för det Peter, vi får se vad det blir. Om det blir. Fast jag måste ju säga att ingen av mina gamla kameror har varit tillnärmelsevis så sköna att hålla i handen som min A99:a. Kantiga och utan "grepp".......
Ja det är en riktig bildskatt du sitter på. Som Erik skriver så tog du till vara möjligheterna väldigt tidigt i ditt liv. Skönheten har gått i arv till barn och barnbarn. En väldigt fin bild på I som man kan titta på många gånger.
Såg en Praktica nova på Tradera som jag blev väldigt sugen på, såg mycket välvårdad ut. Det var den första systemkamera jag hade ( 1967 kanske )
Sten
Svar från Khalad 2021-03-23 19:54
Tack Sten! Den bilden på I tycker jag själv mkt om. Nu ska vi se om jag har energi att få filmerna i kamerorna också. Helst skulle jag vilja ha möjlighet att ta lite porträtt :-)
I detta gänget är man ju en rookie! 😁
Mitten av 60-talet är mina första fotoförsök daterade. Det var med familjens Kodak Brownie som jag då och då fick plåta med. Sen gick det fort, lådkamera, Agfa Siluette, Practica Nova och Fuji ST701. Då under hela 70-talet jobbade i en fotoaffär, så "köpte" jag på mej div kameror.
Av dessa är det en Yashica-635 som fortfarande får en film att exponera då och då. Denna film framkallas i badrummet och skannas sedan in. Mörkrummet såldes för snart 10 år sedan.
// Conny
Svar från Khalad 2021-03-23 19:59
Ja, vi är många pensionärer på bloggen, på gott och ont väl? Pappas lådkamera var min start :-) Tack Conny!
Jag har fotograferat i något mer än 50 år, varav kanske 20 år digitalt. Ser man till den fysiska volymen av bilder så tar det analoga upp 95% av utrymmet i bl.a förrådet fastän antal bilder är mindre än 5% av det antal digitalbilder sparade på disk. Jag tror dock du var klokare i val av motiv än vad jag var på den tiden, jag fotograferade typ vitsippor och trollsländor även då och de ser ju precis likadana ut i år som då, fast nu är de skarpare
Svar från Khalad 2021-03-23 20:02
Tack Peter, så är det ju, det där med antalet bilder alltså!
Tydligen är jag "fotografiskt jämnårig" med dig, Björn: 1952 fick jag vara med i en skolkamrats pappas mörkrum, och fastnade direkt. Min egen pappas gamla bälgkamera för 6x9 låg i träda, så den lånade jag, knäppte och framkallade och kontaktkopierade på nåder hos kompisen, sen fick jag anlita fotoaffären för vidare framkallning och kopiering. Mycket få bilder finns kvar.

Resten är en lång historia, med flera längre uppehåll, men numera känner jag mig naken utan kamera! Digitalt för hela slanten, och ingen telefon annat än för rena anteckningsbilder...
Svar från Khalad 2021-03-23 20:06
Trevligt Per! Bälgkamera för 6x9, låter imponerande. Gissar att den hade skaplig optik, jag började ju med pappas lådkamera. Synd att inte bilderna är kvar, men det är lite tillfälligheternas spel hur det blir.
Fina svartvita porträtt. Och Yashican är ju snygg den också.
Svar från Khalad 2021-03-23 20:07
Tack för det Thomas! Beträffande kameran har jag vänt den vackra sidan till, på andra sidan har klädseln börjat släppa :-)
Du fotograferade långt innan jag var född så där ligger jag ju i lä jämfört med dej och några av de andra äldre medlemmar som svarat nedan. Jag har ju faktiskt jobbat i mörkrum under några år men det var bara jobbilder och inte alls för något nöje. Kanske därför som jag inte känner den minsta lust för att testa analogt igen, fast jag hittade pappas gamla kamera i senaste röjningen hemma. Bilden på I är otroligt bra. Jag antar att ni var ett par då?
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2021-03-23 20:08
Tack Lena.! Och visst, vi var ett par då :-)
Hej Björn,
Du har två mycket vackra porträtt där. Tekniskt perfekta. Perfekt efterbehandlade digitalt.
Du är nog några år mer senior än jag. Jag såg far kontaktkopiera 6x6 redan som knatte. Började använda hans Agfa Isolett som tolvåring år 1955. Tre år senare var jag sommarvikarie på Östgöten. Sedan går det inte att sluta. Plåtade digitalt redan 1986 i elektronmikroskopet, men först i början av 2000-talet digitalt i vardagen. Sedan vet FS vad som hände efter 2011.
Det konstiga är att analoga kameror fortfarande lockar.
Lycka till
Bob
Svar från Khalad 2021-03-23 20:18
Tack Bob! Det låter som vi har väldigt liknande historia, vi var alltså båda tolv när vi började. Jag har dock inte jobbat som reporter, däremot i fotoaffär, så ändå lite inom området så att säga. Dessutom har vi båda jobbat med elektronmikroskopi, det är vi sannolikt ensamma om på bloggen. Min elektronmikroskop-period var från 1965 fram till 1974 och all fotografering var analog, jag har för mig det var glasplåtar faktiskt. Tack också för lyckönskningen, vi får se när det blir, om det blir alls, min energi går lite upp och ner :-)
Kul Björn att du funderar på en ny analog karriär för av dina två fina porträttbilder att döma så kommer det att bli hur bra som helst och det är ingen dum ide att låta t.ex. Crimson sköta framkallningen så kan du själv fixa bildbearbetningen i PS-Lightroom.
Mitt fotointresse började under tidigt 50-tal med en Zeiss Ikon bälgkamera som hängde med mer eller mindre till mitten av 60-talet då jag skaffade en småbildskamera och med ett flertal Canon och Nikon kameror så började min digitala tid 2003 med en Olympus.
Ha det gott/Stig
Svar från Khalad 2021-03-23 20:41
Hej Stig, vi får se vad som händer, energin varierar mycket, både från dag till dag och stund till stund. Orsa kompani lovar inget bestämt..... :-)
Fina, levande porträtt på I och din bror. Jag har en modernare Yashica Mat – nej förresten två, Yashica Mat 124 och 124G. Jag föredrar Yashican utan "G". Den är robustare. Det är dags för mig.att fylla på filmförrådet. Tidigare har jag köpt från Tyskland men nu blir det nog från Brunos. Priserna skiljer inte så mycket längre.
Jag tycker du ska skaffa dig en dosa och börja framkalla igen. En dosa, mörkrumssäck, några flaskor, tratt, termometer, filmklämmor, mätglas, ett par plastkannor för framkallare resp fix. En grundinvestering som inte kostar skjortan. Jag använder enbart tre kemikalier; framkallare, fix och sköljmedel. Inget stoppbad annat än vatten. Filmen hänger jag i duschen.Skanner har du ju redan. Så sätt i gång vet ja.
Svar från Khalad 2021-03-23 20:45
Tack fört det Torbjörn! Kommer ihåg att du berättat om om Yashica-Mat 124, en väldigt behändig kamera.. Dosa blir en senare fråga. Först ska jag se om jag har energi att få filmerna i kamerorna och börja fota, min energi varierar mycket. Sen vill jag köra några provfilmer för att se om kamerorna över huvud taget funkar, det vet jag inte än, så dom första filmerna kommer nog gå till Crimson. Om det sen blir en fortsättning så kan ny dosa vara aktuell.......:-)
Två väldigt fina bilder! Ladda kamerorna och kör, vi väntar på resultaten.

Tommy S.
Svar från Khalad 2021-03-23 20:45
Tack för det Tommy, vi får se vad energin räcker till, den går mkt upp och ner nu för tiden......
Fina bilder och en väldigt vacker kamera!
Oj det var verkligen länge du hållt på och fotat. Måste ha blivit ett stort antal foton under åren.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2021-03-24 10:30
Tack för det Johnny! Och bilder har jag gott om :-)