Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BILDNINGEN - ICKE VINSTDRIVANDE FRISKOLA

***

Egentligen är det bara byggnaden på bilderna som heter Bildningen. Den togs i bruk hösten 2014, då också dom här bilderna togs. Den icke vinstdrivande friskolan, Curt Nicolin Gymnasiet AB, startade redan 1996. Kort kallas den bara för CNG eller CNG-gymnasiet. Ägare är bla de flesta finspångsföretag inom teknik och vård. Skolan med 550 elever är populär och numera pendlar många gymnasieelever från Norrköping till Finspång i stället för tvärtom. 

*

*

*

*

***

Inlagt 2022-01-13 13:27 | Läst 982 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej,
Skolor som drivs som denna, nästan som gamla storindustri yrkesskolor, har jag ingenting emot. Men skolor som drivs med vinstintresse, till bolag utomlands, anser jag borde stängas.
Den här skolan verkar ha en trevlig miljö.
Ha det väl
Bob
Svar från Khalad 2022-01-13 14:33
Tack Bob, har jag förstått rätt springer denna bla ur dåvarande STALs yrkes/verkstadsskola :-)
Instämmer helt med Bobs kommentar. Ser ljust och trevligt ut.
Sten
Svar från Khalad 2022-01-13 19:51
Den är jättefin med egen restaurang och mycket annat, tack Sten!
Hej Björn.
Spännande arkitektur - åtminstone den runda delen med det vackra infallande ljuset.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2022-01-13 19:52
Hej Erik, tack för trevlig kommentar! Det är en ljus, modern och trevlig skolbyggnad :-)
Samägs med Finspångs kommun. Det är klart att arkitekturen har turbinen som förebild.
Svar från Khalad 2022-01-13 19:58
Stämmer det Torbjörn! Det stod just bla, jag tycker att det privata företagsägandet utan vinstintresse är det unika med CNG. Såklart räknar företagen att det ändå är ett lönsamt engagemang, tillgången på välutbildad arbetskraft, väl anpassad för finspångsföretagens behov har betydelse för den egna framtiden.
Ser väldigt schysst ut detta, både bilderna, byggnaden och sättet att driva skolan.

Arkitekturen ser också hederlig ut med extra och lyckad insats i den runda delen. Jag letade efter vem som projekterat men hittade "bara" landshövdingens invigningstal där hon berömde både skolan och dess namn:

– Att bilda sig är viktigt för samhällets utveckling. Nya insikter gör också att man klarar av nya och stora utmaningar. Redan på 1600-talet började man bilda sig systematiskt i Finspång utan att det fanns vare sig ett kloster eller en biskop. Det står att läsa att "barn redan vid tio-tolvårsåldern kunde läsa berömligt i bok och svara på katekesfrågor". Med tanke på att folkskolorna startade i mitten av 1800-talet så var Finspång flera hundra år före resten av Sverige, berättade Elisabeth Nilsson från stora trappan i entrén.
Svar från Khalad 2022-01-13 20:00
Hej Måns, kul att du gillar det du ser av byggnaden. Till det gamla brukssamhällets fördelar hörde just skolmöjligheter, husrum och tillgång till läkare, allt fanns i Finspång tidigt.