Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BLAND STJÄRNOR OCH METEORIDER - OCH FLYGPLAN

***

Också igår kväll kollade jag också stjärnhimlen. Första bilden bilden tog jag fem minuter i tio, alldeles för tidigt för att se några meteorider, men ljuset efter solnedgången var fint. Nästa bild en och en halv timme senare, alltså halv tolv. Återigen 4 s vid bl 5,6 och ISO 10 000 och trots att det är vidvinkel, 24 mm, är det svårt att inte imponeras av mängden stjärnor Just på denna bild har jag inte sett något meteoridstreck, men väl på andra bilder. Istället fick jag med ett flygplan - under fyra sekunder hinner det förflytta sig en liten bit. Såväl det fasta ljuset som dom blinkande på vingarna  framgår med tydlighet. Fint tycker jag själv!

*

Förstoras!

*

Förstoras!

*

***

Inlagt 2015-08-14 10:24 | Läst 3110 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Första bilden tycker jag är otroligt fin. Kan nästan höra en pärluggla sitta därborta i skogen och ropa. Andra lika rolig fast på ett annat " plan ".
Sten
Svar från Khalad 2015-08-14 15:56
Tack Sten, roligt att du gillar den!/ Björn T
Jättefint! Gillar den sista bilden med alla stjärnor synliga! Måste prova lite stjärnbilder framöver, nu när kvällarna blivit mörka!
Hälsn!
Svar från Khalad 2015-08-14 15:56
Tack Jan, uppskattas!/ Björn T
En indiskret fråga sett att du flera ggr skrivit meteorider heter det inte meteoriter? En mer jordbunden meteorit den där sista.
Må gott
/H-Å
Svar från Khalad 2015-08-14 16:00
Inte alls indiskret. Jag säger nästan alltid meteoriter också, men när jag skrev nån gång tidigare var det någon som påpekade att meteoriter egentligen är dom stenar eller stenfragment som trillar ner på backen, som man alltså kan ta på och inte förgasas helt på vägen ner. Dom senare heter meteorider. Det har jag nog också läst nån gång tidigare, men till vardags när ingen kommenterar och rättar, säger jag nog fortfarande meteoriter om alla "streck" jag ser.
Hälsningar/ Björn T
präntare 2015-08-16 13:54
Naturligtvis har du rätt och jag har lärt mig något nytt, "skillnaden mellan".
Må så gott
/H-Å
Första bilden gjorde du helt rätt att ta med. Oerhört vackert. Flygplan har jag också fått med på "mina" stjärnhimlar. Det blir ganska effektfullt.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2015-08-14 16:01
Tack Lena, himlar är ju nästan alltid vackra!/ Björn T